Αρχική » Τα νορβηγικά – μια βόρεια γλώσσα

Τα νορβηγικά – μια βόρεια γλώσσα

Προσόν για κάθε άνθρωπο που επιθυμεί να εργαστεί στα βόρεια

0 comment 110 views

Του Αριστείδη Ρούνη*

Εισαγωγή

Η Νορβηγική γλώσσα ανήκει στην ινδοευρωπαϊκή οικογένεια γλωσσών και ειδικότερα στις βορειογερμανικές γλώσσες. Τα Νορβηγικά είναι η γλώσσα του Μάθεσσον, του Ίψεν και του Γκργηγκ.

Ομιλητές νορβηγικών και επίσημη γλώσσα

Ομιλείται από περίπου 5 εκατομμύρια ανθρώπους, κάτοικοι της Νορβηγίας, όπου είναι και η επίσημη γλώσσα.

Μορφές των νορβηγικών

Τα Νορβηγικά έχουν 2 επίσημες μορφές τη Bokmål και τη Nynorsk. Ακόμη υπάρχουν η ανεπίσημη γραπτή μορφή Riksmål (κυριολεκτικά “εθνική γλώσσα”) που είναι συντηρητικότερη μορφή της Bokmål  και η ανεπίσημη Hοgnorsk, που είναι πιο συντηρητική από τη Νεονορβηγική. Τα Bokmål μιλιούνται από το 85 με 90% του συνολικού πληθυσμού της Νορβηγίας, αλλά είναι τόσο κοντά με τη Δανική που θα μπορούσαν οι δύο γλώσσες να θεωρηθούν διάλεκτοι μίας γλώσσας. Αντίθετα τα Nynorsk  που μιλιούνται μόνο από το 10% του πληθυσμού, έχουν πολλά κοινά με την Ισλανδική και τη Φεροϊκή.

Γενικά όλες οι μορφές των Νορβηγικών μοιάζουν με τα Σουηδικά και τα Δανικά, και έτσι Σουηδοί, Νορβηγοί και Δανοί μπορούν να αλληλοκατανοούνται.

Τα νορβηγικά στις μέρες μας

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να μάθετε τη νορβηγική γλώσσα!

Πολιτιστική Κατανόηση: Η εκμάθηση Νορβηγικών σάς επιτρέπει να αποκτήσετε μια βαθύτερη κατανόηση του νορβηγικού πολιτισμού, των παραδόσεων και της ιστορίας.

Ευκαιρίες ταξιδιού: Η Νορβηγία είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός γνωστός για τα εκπληκτικά τοπία, τα φιόρδ και το Βόρειο Σέλας.

Εκπαίδευση και υποτροφίες: Η Νορβηγία έχει ένα ισχυρό εκπαιδευτικό σύστημα και προσφέρει πολλές ευκαιρίες για διεθνείς φοιτητές.

Προοπτικές εργασίας: Η γνώση των Νορβηγικών μπορεί να ενισχύσει τις προοπτικές σταδιοδρομίας σας, ιδιαίτερα αν ενδιαφέρεστε να εργαστείτε στη Νορβηγία ή με νορβηγικές εταιρείες.

Γλωσσικές Δεξιότητες και Γνωστικά Οφέλη: Η εκμάθηση Νορβηγικών επεκτείνει τις γλωσσικές σας ικανότητες και μπορεί να βελτιώσει τις γενικές σας δεξιότητες εκμάθησης γλωσσών.

Ευκαιρίες εργασίας

Η εκμάθηση της νορβηγικής γλώσσας δίνει ευκολότερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας όχι μόνο στη Νορβηγία, αλλά και τη Σουηδία και τη Δανία: χώρες οι οποίες είναι στενά συνδεδεμένες γλωσσικά.

Πηγή πληροφόρησης

https://www.evras.gr/language/norbigika

https://www.speak.edu.gr/glosses/norbhgika

https://www.globalcitizen.gr/glosses/norvigika/

https://acade-cultural.gr/

Πηγή Φωτογραφίας

https://www.globalcitizen.gr/glosses/norvigika/

*Βιογραφικό συντάκτη

https://greekhumans.com/general/

Πριν Φύγετε