Αρχική » Κολωνία – η γραφική πόλη του καθολικισμού

Κολωνία – η γραφική πόλη του καθολικισμού

0 comment 550 views

Της Σοφίας Αϊβαζίδου*

Συνεχίζοντας το «ταξίδι» στην επιστήμη της Ανθρωπογεωγραφίας, παραμένουμε στη Γερμανία. Αυτή τη φορά θα αναφερθούμε στην πόλη της Κολωνίας (Köln).

Η Κολωνία, μία από τις πόλεις της δυτικής Γερμανίας, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά πολιτισμικά κέντρα της χώρας. Μία πόλη, που συνδυάζει τον καθολικισμό και την γοτθική αρχιτεκτονική, θεωρείται η τέταρτη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Γερμανίας. Ως μια πολύ παλιά πόλη, είναι γνωστή για το παλαιότερο και μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στην Ευρώπη. Βρίσκεται στις δύο όχθες του ποταμού Ρήνου και χάρη στη γραφική της ομορφιά προσελκύει κάθε χρόνο πολλούς επισκέπτες. Ως μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Γερμανίας αλλά και ιστορικά πιο παλιές, περιλαμβάνει πολλά ενδιαφέροντα αξιοθέατα και μάλιστα, με τα περισσότερα να βρίσκονται στο κέντρο της πόλης.

Kölner Dom

Το πιο αναγνωρίσιμο, φημισμένο και παράλληλα, το πιο αντικρίσιμο αξιοθέατο από μακριά, είναι ο καθεδρικός ναός της Κολωνίας, ο καθεδρικός ναός του Αγίου Πέτρου και της Αγίας Μαρίας, γνωστός ως Kölner Dom. Το διασημότερο αυτό αξιοθέατο ύψους 157 μέτρων είναι εύκολα προσβάσιμο, καθώς βρίσκεται δίπλα στον σιδηροδρομικό σταθμό της Κολωνίας και για αυτόν τον λόγο συγκεντρώνει ακόμα πιο πολλούς επισκέπτες. Χαρακτηριστικό του η εξαιρετική αρχιτεκτονική που προκαλεί θαυμασμό στους επισκέπτες και η δυνατότητα εισόδου στο εσωτερικό, γνωρίζοντας με αυτόν τον τρόπο τον κόσμο του καθολικισμού.

Εσωτερικό Ναού

Στα παραπάνω προστίθεται και η δυνατότητα εισόδου στη κορυφή του ναού, έχοντας έτσι την εικόνα όλης της πόλης. Αξίζει να τονιστεί, πως το 1996 ανακηρύχθηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO. Το εσωτερικό του ναού προκαλεί μεγάλη εντύπωση, καθώς είναι γεμάτο με τοιχογραφίες, βιτρό πανύψηλα τζάμια και ιδιαίτερα ψηφιδωτά αλλά και η μοναδική λεπτομέρεια σε κάθε τμήμα του ναού αφήνουν άφωνο κάθε επισκέπτη. Βλέποντάς τα, αναλογίζεται κανείς, πόσος καιρός χρειάστηκε για τη κατασκευή αυτή και τι μπορεί να καταφέρει το ανθρώπινο χέρι!!! Ένα άλλο μέρος επίσκεψης αποτελεί το υπόγειο του ναού, όπου μπορεί να δει κανείς κρύπτες και πολύτιμα αντικείμενα με αρχαία χειρόγραφα.

Υπόγειο Ναού

Διασχίζοντας το μέρος, βρίσκεται κανείς στη παλιά πόλη, γνωστή ως Altstadt, η οποία με τη σειρά της προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον χάρη στη μοναδικότητα της ομορφιάς και θέας του μέρους.

Altstadt (παλιά πόλη)

Βρισκόμενος στη παλιά πόλη, συναντά κανείς την εκκλησία του Αγίου Μαρτίνου, γνωστή ως Groß St. Martin, το Δημαρχείο της Κολωνίας, γνωστό ως Kölner Rathaus, τα πολύχρωμα κτίρια και τα τριγύρω μαγαζάκια με καφετέριες και ταβέρνες διάφορων κουζινών και τη παράλληλη θέα στον ποταμό Ρήνο, τη γέφυρα Hohenzollernbrücke και τις συχνές διαδρομές των κρουαζιέρων. Η εκκλησία του Αγίου Μαρτίνου με τη σειρά της με μια εντυπωσιακή αρχιτεκτονική αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους ιερούς χώρους λατρείας μεταξύ των καθολικών.

Εκκλησία Αγίου Μαρτίνου

Καμία σύγκριση όμως, δεν είναι εφικτή με τον καθεδρικό ναό. Δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί, η καταστροφή του κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου και η τελική του αναστήλωση από τους Γερμανούς. Λίγα βήματα πιο πέρα, βλέπει κανείς το αρκετά μεγάλο Δημαρχείο της Κολωνίας. Θεωρείται ως το παλαιότερο δημόσιο κτίριο της Γερμανίας με πλούσια ιστορία από την μεσαιωνική εποχή, η οποία χρονολογείται πάνω από 900 χρόνια.

Hohenzollernbrücke

Η γνωστή γέφυρα Hohenzollernbrücke, η οποία διασχίζει τον ποταμό Ρήνο και ενώνει τις δύο πλευρές της Κολωνίας, εκτός από την μοναδική θέα που είναι ορατή από εκείνη, φημίζεται για τον μεγάλο αριθμό των χιλιάδων πολύχρωμων κλειδαριών από νέα ζευγάρια, που κρέμονται από τα κιγκλιδώματα, ως στόχο τη διατήρηση της ενότητάς τους και την αφοσίωση σε εκείνη. Άλλο ένα γνωστό αξιοθέατο θεωρείται το εργοστάσιο σοκολάτας, γνωστό ως Schokoladenmuseum, το οποίο βρίσκεται μέσα στη πόλη και επομένως είναι εύκολα προσβάσιμο με τα πόδια. Η επίσκεψη θεωρείται ενδιαφέρουσα, καθώς δεν πρόκειται για ένα απλό εργοστάσιο. Εκεί μπορεί να βρει κανείς κιβώτια σοκολάτας, αντίκες, να δει πως γίνεται η παραγωγή σοκολάτας, καθώς και να φτιάξει δική του και να τη πάρει φεύγοντας.

Νέες περιοχές -Crane Houses

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά της Κολωνίας και είναι οι λεγόμενες νέες περιοχές της πόλης, γνωστή ως Rheinauhafen με τα αντίστοιχα νέα, ιδιαίτερα κτίρια της, τα οποία μοιάζουν να έχουν ακόμη και την ίδια απόσταση μεταξύ τους. Τα τρία νέα, ψηλά με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική κτίρια, γνωστά ως Crane Houses γίνονται ορατά από τις γέφυρες της Κολωνίας. Η εντυπωσιακή κατασκευή τους, ένα άλλο είδος ματιάς του μελλοντικού κόσμου ελκύουν τον επισκέπτη να τα γνωρίσει ακόμη καλύτερα. Με τη Κολωνία λοιπόν, με μια ενδιαφέρουσα πόλη γεμάτη μεσαιωνικό κλίμα και ιδιαίτερη αρχιτεκτονική δεν αρκεί μόνο μια μέρα γνωριμίας. Τέλος, η πολυκοσμία, η οποία έρχεται να προστεθεί στα μειονεκτήματα της πόλης μέσα στα πολλαπλά πλεονεκτήματά της, μεγάλη εντύπωση προκαλεί η παρουσία μεγάλου ποσοστού Goth ατόμων και μάλιστα, διαφόρων ηλικιακών τάξεων. Η εξερεύνηση, επομένως, της πόλης αυτής, δεν σταματά!

Δείτε σχετικά άρθρα εδώ

https://greekhumans.com/2021/12/31/annovero-mia-periplanhsh-sth-xristougenniatikh-agora-ths-polhs/

https://greekhumans.com/2022/01/04/kastro-neusvanstein-o-paramythenios-proorismos-ths-vauarias/

https://greekhumans.com/2022/08/11/bilefeld-apo-poious-katoikeitai-poios-yperterei/

https://greekhumans.com/2022/09/14/h-nyxterinh-zwh-sto-bilefeld/

https://greekhumans.com/2022/10/16/ntiseldorf-h-polh-pou-thymizei-ellada/

https://greekhumans.com/kirmes-to-germaniko-laiko-festival-megalhs-istorias/

Φωτογραφίες: Σοφία Αϊβαζίδου

Βιογραφικό συντάκτριας

https://greekhumans.com/2021/10/26/h-sofia-aivazidou-syntaktria-sto-greekhumans/

Πριν Φύγετε