Αρχική » Kirmes – Το γερμανικό λαϊκό φεστιβάλ μεγάλης ιστορίας

Kirmes – Το γερμανικό λαϊκό φεστιβάλ μεγάλης ιστορίας

0 comment 656 views

Της Σοφίας Αϊβαζίδου*

Συνεχίζοντας το «ταξίδι» στην επιστήμη της Ανθρωπογεωγραφίας, παραμένουμε στη Γερμανία. Αυτή τη φορά θα αναφερθούμε στο λεγόμενο Φεστιβάλ Kirmes.

Ειδικότερα, κάθε χρόνο σε κάθε πόλη της Γερμανίας λαμβάνει χώρα το Kirmes. Αυτό το φεστιβάλ συνήθως γιορτάζεται στο τέλος του φθινοπώρου κάθε έτος, δηλαδή τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου.

Ιστορία Φεστιβάλ Kirmes

Τι είναι όμως αυτό; Ποια η ιστορία του; Ξεκίνησε λοιπόν, ως μια γιορτή στα χρόνια του Μεσαίωνα για τα εγκαίνια μιας εκκλησίας του χωριού. Εκείνες τις γιορτινές ημέρες, όλοι μαζεύονταν στη πλατεία του χωριού για να γιορτάσουν και να φάνε μαζί. Φυσικά, κανένας δε δούλευε εκείνες τις ημέρες. Ακόμη, δεν εργάζονταν ούτε οι αγρότες, που είχαν τη κατώτερη θέση στη κοινωνία. Στην πορεία των αιώνων πραγματοποιούνταν διάφορες παραστάσεις με καλλιτέχνες και ζογκλέρ, οι οποίοι έκαναν τις εμφανίσεις τους αλλά και ζώα και διάφορα αντικείμενα, με αποτέλεσμα να παίζονται θεατρικά έργα.

Αργότερα, ξεκίνησαν οι κινηματογραφικές προβολές που γίνονταν σε ετήσιες εκθέσεις. Στην αρχή, οι επισκέπτες της έκθεσης ήταν μόνο παθητικοί θεατές, που παρακολουθούσαν με μαγεμένο τρόπο τις παραστάσεις. Ενδιαφέρον να ειπωθεί είναι το γεγονός ότι η ενεργή συμμετοχή ξεκίνησε μόλις τον 19ο αιώνα. Από τότε και στο εξής, έκαναν τη παρουσία τους τα καρουζέλ, οι κούνιες, τα σκοπευτήρια, η ρόδα, τα συγκρουόμενα αυτοκίνητα και άλλα αξιοθέατα διασκέδασης.

Το Φεστιβάλ Kirmes σήμερα

Στη σημερινή εποχή, τα αξιοθέατα διασκέδασης έχουν αυξηθεί λόγω των καινοτόμων βιομηχανιών προσεγγίζοντας με αυτόν τον τρόπο όλο και περισσότερους επισκέπτες, μικρούς και μεγάλους. Εξάλλου, τα Φεστιβάλ θεωρούνταν ανέκαθεν ως μέρες επανένωσης των οικογενειών. Βέβαια δε λείπει και ο τομέας των σνακ με τα διάφορα ψαρικά μαγαζάκια, άλλα με γλυκά και άλλα με παραδοσιακά γερμανικά λουκάνικα και τσουβάλια πατάτες. Επιπλέον, παρόντα είναι τα μαγαζιά λούτρινων για τους μικρούς επισκέπτες.

Σε κάθε γωνιά και δρομάκι είναι πολύχρωμα, φωτεινά και γεμάτα διάφορες μυρωδιές και πολλούς επισκέπτες. Ωστόσο, σε σχέση με το παρελθόν, οι κάτοικοι της Γερμανίας εργάζονται και κατά τη διάρκεια των γιορτινών αυτών ημερών. Εν κατακλείδι, αξίζει να σημειωθεί πως τέτοια λαϊκά Φεστιβάλ έχουν μεγάλη σημασία από οικονομική άποψη για τη Γερμανία, καθώς προσελκύουν εκατομμύρια επισκεπτών.

Δείτε σχετικά άρθρα εδώ

https://greekhumans.com/2021/12/31/annovero-mia-periplanhsh-sth-xristougenniatikh-agora-ths-polhs/

https://greekhumans.com/2022/01/04/kastro-neusvanstein-o-paramythenios-proorismos-ths-vauarias/

https://greekhumans.com/2022/08/11/bilefeld-apo-poious-katoikeitai-poios-yperterei/

https://greekhumans.com/2022/09/14/h-nyxterinh-zwh-sto-bilefeld/

https://greekhumans.com/2022/10/16/ntiseldorf-h-polh-pou-thymizei-ellada/

Φωτογραφίες: Σοφία Αϊβαζίδου

Βιογραφικό συντάκτριας

https://greekhumans.com/2021/10/26/h-sofia-aivazidou-syntaktria-sto-greekhumans/