Αρχική » Αυγό: ευθύνεται για την αύξηση της χοληστερίνης;

Αυγό: ευθύνεται για την αύξηση της χοληστερίνης;

0 comment 400 views

Της Καλλιόπης Ξανθοπούλου*

Το αυγό και η σύσταση του

Τα ολόκληρα αυγά (ομοίως και το γάλα) αποτελούν από μόνα τους πλήρεις τροφές. Αυτό συμβαίνει γιατί περιέχουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τη δημιουργία και την ανάπτυξη μιας νέας ζωής. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες καλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες, φωσφολιπίδια, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Επιπλέον, ένα μέτριο αυγό (γύρω στα 50g) περιέχει περίπου 190mg χοληστερίνης, τη στιγμή που οι ημερήσιες συστάσεις για την πρόσληψη χοληστερίνης από τη διατροφή ανέρχονται στα 300mg.

Το μεταβολικό σύνδρομο

Το μεταβολικό σύνδρομο ορίζεται ως η παρουσία τριών ή περισσότερων από τις ακόλουθες καταστάσεις: περίμετρος μέσης μεγαλύτερη από 102 εκ. για τους άνδρες και μεγαλύτερη από 88 εκ. για τις γυναίκες, επίπεδα τριγλυκεριδίων ορού τουλάχιστον 150mg/dl, επίπεδα HDL χαμηλότερα από 40 mg/dl στους άνδρες και χαμηλότερα από 50 mg/dl στις γυναίκες, αρτηριακή πίεση ίση ή και μεγαλύτερη από 138/85 mm Hg, επίπεδα γλυκόζης ορού ίσα ή μεγαλύτερα από 110 mg/dl.

Τελευταίες μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν άτομα με μεταβολικό σύνδρομο, έδειξαν ότι η καθημερινή κατανάλωση αυγών σε συνδυασμό με ένα περιορισμό των υδατανθράκων, μπορεί να βελτιώσει τη διαχείριση λίπους στο αίμα. Αφού, λοιπόν, το αυγό φαίνεται να λειτουργεί ευνοϊκά στο μεταβολικό σύνδρομο, τότε γίνεται κατανοητό ότι δεν μπορεί από μόνο του να προκαλέσει κάποια διαταραχή σε άτομα με φυσιολογικό λιπιδαιμικό και γλυκαιμικό προφίλ.

Αυγό και σαλάτα

Σε μια μελέτη που παρουσιάστηκε στη συνάντηση ερευνητικής βιολογίας του 2015 στη Βοστόνη, φάνηκε ότι η ταυτόχρονη κατανάλωση ωμής σαλάτας μικτών λαχανικών με ολόκληρο αυγό, μπορεί να αυξήσει το επίπεδο απορρόφησης καροτενοειδών και αντιοξειδωτικών που περιλαμβάνονται στον κρόκο του αυγού (λουτεΐνη και ζεαξανθίνη), αλλά και στη σαλάτα (α-καροτένιο, β-καροτένιο και λυκοπένιο).

Αυγό και χοληστερίνη

Ανακεφαλαιώνοντας, τα αποτελέσματα των παραπάνω μελετών, δείχνουν ότι σε μια ισορροπημένη διατροφή η καθημερινή κατανάλωση ολόκληρου αυγού, όχι μόνο δεν ευθύνεται για την αύξηση της χοληστερίνης, αλλά μπορεί και να συνεισφέρει στην διατήρηση της καλής υγείας. Συγκεκριμένα, ο συνδυασμός του αυγού με λαχανικά μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση σημαντικών αντιοξειδωτικών, βελτιώνοντας έτσι την άμυνα του οργανισμού. Στα άτομα λοιπόν που παρουσιάζουν αυξημένη χοληστερίνη στο αίμα, συστήνεται να μειώσουν την κατανάλωση των κορεσμένων λιπαρών από το κόκκινο κρέας και το ζωϊκό βούτυρο και να αυξήσουν την κατανάλωση πολυακόρεστων λιπαρών και φυτοστερολών, που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια, τους ξηρούς καρπούς, τα όσπρια και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα.

Πηγή εικόνας

https://www.hartmann-packaging.com/world/think-news/bio-bel/

Αναλυτικότερα στοιχεία συμβουλών διατροφής μπορείτε να δείτε εδώ

https://www.facebook.com/kalliopi.xanthopoulou.dietician

https://www.instagram.com/xanthopoulou.dietitian/

Βιβλιογραφία

  • Πίνακες σύνθεσης τροφίμων και ελληνικών φαγητών, Αντωνία Τριχοπούλου
  • Krause’s κλινική διατροφή, Mahan, Escott-Stump
  • Effects of egg consumption on carotenoid absorption from co-consumed, raw vegetables., Kim JE, Gordon SL, Ferruzzi MG, Campbell WW, 2015

Βιογραφικό συντάκτριας

* https://greekhumans.com/h-kallioph-ksanthopoulou-syntaktria-sto-greekhumans/

Πριν Φύγετε