Αρχική » Αυστραλία – Ομογένεια – Ποντοξενιτέας Σίδνεϊ

Αυστραλία – Ομογένεια – Ποντοξενιτέας Σίδνεϊ

0 comment 79 views

Με πλήθος εκδηλώσεων τίμησαν τα μέλη του Ποντιακού Συλλόγου Νέας Νότιας Ουαλίας «Ποντοξενιτέας» την 105η επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στις 19 Μαΐου. Η αρχή έγινε με θεία λειτουργία στον ελληνικό ορθόδοξο καθεδρικό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, Redfern, όπου ταυτόχρονα τιμήθηκε και η 83η επέτειος από τη Μάχη της Κρήτης από τον Σύλλογο Κρητών Σίδνεϊ και Νέας Νότιας Ουαλίας, παρουσία πλήθους κόσμου.

Ακολούθησε ομιλία του αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Μακάριου για τις θηριωδίες και τις 353.000 ζωές που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας. Παράλληλα, ο αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε τη σημασία τέτοιων εορτασμών, ώστε οι θυσίες και οι ιστορίες των προγόνων να μην ξεχαστούν ποτέ και να γίνονται διδάγματα για το μέλλον. Μετά τη λειτουργία έγινε κατάθεση στεφάνων στην Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, παρουσία τοπικών αρχών και επικεφαλής τοπικών Κρητικών, Ποντιακών, Αρμενικών και Ασσυριακών οργανώσεων.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στην αίθουσα του Θεολογικού Κολεγίου της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, με ένα πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχαν οι παλιότερες αλλά και οι νεότερες γενιές, τονίζοντας τη διαρκή κληρονομιά και τη σημασία των ιστορικών γεγονότων. Ο γενικός πρόξενος Ιωάννης Μαλλικούρτης μίλησε για την ιστορική σημασία της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και συνεχάρη την ποντιακή κοινότητα του Σίδνεϊ για τις συνεχείς προσπάθειες προκειμένου να διατηρηθεί η κληρονομιά της.

Οι νεαρές μαθήτριες Άννα Μαρί Πλυρομάλη, Αναστασία Παπαστεφάνου και ο Ανδρέας Μπελογιάννης, μοιράστηκαν τις προσωπικές τους συνδέσεις με τον Πόντο, αντανακλώντας τη συνέχεια της πολιτιστικής ταυτότητας από γενιά σε γενιά. Χαιρετισμό απηύθυνε και η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Συλλόγων Αυστραλίας Έστα Πασχαλίδη-Χήλα, μιλώντας για τις καταστροφικές συνέπειες της Γενοκτονίας, ενώ στη συνέχεια ο δρ Παναγιώτης Διαμάδης, του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Μελετών Ολοκαυτώματος και Γενοκτονίας, απέτισε φόρο τιμής στον αείμνηστο Μιχάλη Χαραλαμπίδη και αναφέρθηκε στο συνεχιζόμενο κίνημα για την πολιτική αναγνώριση της Γενοκτονίας στην Αυστραλία.

Το συγκινητικό αποκορύφωμα της βραδιάς ήταν η παράσταση των μαθητών του «Ποντοξενιτέα», οι οποίοι τραγούδησαν στην ποντιακή διάλεκτο, συνοδευόμενοι από τον Πρόδρομο Μωυσιάδη στη λύρα και τον Κώστα Παπουλίδη στη φλογέρα, υπό την καθοδήγηση της δασκάλας τους Χριστίνας Ιωαννίδου.

Τέλος, ο σύλλογος, όπως κάθε χρόνο, τέλεσε τρισάγιο στην Ποντιακή Εστία για τα μέλη του που δεν είναι πια εν ζωή, ενώ παράλληλα τίμησε ανθρώπους που έχουν προσφέρει στο σωματείο. Τέλος, η εκδήλωση έκλεισε με ποντιακά κεράσματα όπως σορβά και πισία.

Πηγή είδησης – εικόνας

https://www.pontosnews.gr/765807/omogeneia/omogeneia-o-pontoxeniteas-sidnei-diatirei-zontani-tin-istoriki-mnimi-kai/

Η ομάδα του GreekHumans

Πριν Φύγετε