Αρχική » Κυτταρίτιδα – ποιες τροφές βοηθάνε στην αντιμετώπισή της;

Κυτταρίτιδα – ποιες τροφές βοηθάνε στην αντιμετώπισή της;

0 comment 563 views

Της Καλλιόπης Ξανθοπούλου*

Τι είναι η κυτταρίτιδα

Το δέρμα, από έξω προς τα μέσα, χωρίζεται σε τρία επίπεδα: την επιδερμίδα, το χόριο και τον υποδόριο ιστό. Η κυτταρίτιδα λοιπόν, μπορεί να είναι είτε οιδηματώδη λιποκύτταρα που έχουν παχύνει και τελικά έχουν παγιδευτεί στο πλέγμα του συνδετικού ιστού, είτε ένα εντοπισμένο οίδημα του υποδόριου ιστού. Πιστεύεται ότι εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες από ότι στους άντρες, λόγω της αρχιτεκτονικής του υποδόριου λίπους τους. Συγκεκριμένα, ο συνδετικός ιστός των γυναικών είναι προσανατολισμένος σε ορθές γωνίες προς την επιφάνεια του δέρματος, ενώ στους άντρες έχει διαγώνιο προσανατολισμό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, ευκολότερα στις γυναίκες, να προκαλούνται εξογκώματα των λιποκυττάρων εναντίον του συνδετικού ιστού.

Αιτίες κυτταρίτιδας

Στις αιτίες εμφάνισης της κυτταρίτιδας συναντάμε τη συσσώρευση τοξικών ουσιών και την κατακράτηση νερού, λόγω της κακής μικροκυκλοφορίας στο αίμα και της ανεπαρκούς λεμφικής αποχέτευσης. Οι λόγοι που τα προκαλούν αυτά, μπορεί να περιλαμβάνουν την αύξηση της ηλικίας, γενετικούς και ορμονικούς παράγοντες, αλλά και συνεχείς αυξομειώσεις στο βάρος.

Κυτταρίτιδα και διατροφή

Όσων αφορά την μείωση των κατακρατήσεων και την βελτίωση της μικροκυκλοφορίας, ενδεχομένως να μπορούν να βοηθήσουν τροφές πλούσιες σε κάλιο, όπως το βοδινό κρέας, τα φασόλια, η μπανάνα, η βραστή πατάτα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ο σολομός, τα μανιτάρια, τα αποξηραμένα φρούτα, τα ανάλατα φιστίκια και οι φακές. Επιπλέον, η διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει τρόφιμα πλούσια σε μαγνήσιο όπως ρύζι καστανό, κολοκυθόσπορους, σόγια, αμύγδαλα, κακάο, φασόλια, κάσιους, βρώμη, φακές, σολομό, λάχανο, σπανάκι, μοσχάρι και βοδινό κρέας.

Πηγή εικόνας

https://www.femina.in/beauty/beauty-booty/get-a-beachready-butt-this-summer-5038.html

Αναλυτικότερα στοιχεία συμβουλών διατροφής μπορείτε να δείτε εδώ

https://www.facebook.com/kalliopi.xanthopoulou.dietician

https://www.instagram.com/xanthopoulou.dietitian/

Βιβλιογραφία

  • Nutritional care, Mary Courtney Moore, 1997
  • Cellulite: Presentation and management, Gulhima Arora, Anant Patil, Zahra Hooshanginezhad, Klaus Fritz, Carmen Salavastru, Martin Kassir, Mitchel P Goldman, Michael H Gold, Maurice Adatto, Stephan Grabbe, Mohamad Goldust, 2022
  • Πίνακες σύνθεσης τροφίμων και ελληνικών φαγητών, Αντωνία Τριχοπούλου

Βιογραφικό συντάκτριας

* https://greekhumans.com/h-kallioph-ksanthopoulou-syntaktria-sto-greekhumans/

Πριν Φύγετε