Αρχική » Ιερός Ναός Αγίων Μηνά – Βίκτωρος και Βικεντίου Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Μηνά – Βίκτωρος και Βικεντίου Θεσσαλονίκης

0 comment 174 views

Του Αριστείδη Ρούνη*

Ένας από τους παλαιότερους Ιερούς Ναούς (Ι.Ν) βρίσκεται στην καρδιά του Δήμου της Θεσσαλονίκης. Είναι ο Ι.Ν Αγίων Μηνά – Βίκτωρος και Βικεντίου Θεσσαλονίκης. Η Ενορία υπάγεται στην Μητρόπολη της Θεσσαλονίκης. Ο Ι.Ν βρίσκεται στην οδό Ίωνος Δραγούμη.

Ο Ι.Ν Αγίου Μηνά, θεωρείται ένας εκ των αρχαιοτέρων Ναών της Θεσσαλονίκης. Χρονολογείται από το 5ο μ.Χ. αιώνα. Παρά τις ανοικοδομήσεις λόγω των πυρκαγιών που υπέστη, δεν έχασε το αρχικό του σχέδιο. Οι δύο κίονες οι οποίοι βρίσκονται στην στοά του Νάρθηκα (Κεντρική είσοδος του Ναού), η διαρρύθμιση του Ναού, τα περίφημα γλυπτά παλαιοχριστιανικά κιονόκρανα της Βασιλικής του Αγίου Μηνά, όπως αναγράφονται και φυλάσσονται στο Βυζαντινολογικό Μουσείο των Αθηνών, αλλά και το Βάθρο του Δεσποτικού, ευρισκόμενο στο Ιερό Βήμα του Ναού, αποτελούν την καλύτερη απόδειξη. Η τελευταία ανοικοδόμηση του Ναού έγινε το έτος 1852, όπως αποδεικνύεται από εντοιχισμένη επιγραφή  πάνω από την κύρια είσοδο του Ναού. Όπως διαπιστώνετε από διάφορες πηγές ο Ι.Ν Αγίου Μηνά χρησιμοποιήθηκε στην αρχή ως Μοναστήρι.

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να κάνουμε ειδική μνεία στον Άγιο Μηνά. Όπως επισημάναμε σε προγενέστερο άρθρο, το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ

https://greekhumans.com/11h-noemvriou-kastoria-agios-mhnas/

Είναι Μεγαλομάρτυρας της χριστιανικής εκκλησίας, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 11 Νοεμβρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Μηνάς.

Ο βίος του

Ο Μηνάς ήταν στρατιωτικός και υπηρετούσε στο Κοτύαιο της Φρυγίας επί Διοκλητιανού (284-305) και Μαξιμιανού (286-305). Επειδή δεν ανεχόταν την ειδωλολατρεία, αποσύρθηκε στα όρη της περιοχής, όπου ζούσε με νηστεία και προσευχές. Ο Μηνάς, κατά την παράδοση, μετά τη στρατιωτική του θητεία αφιερώθηκε στον Κύριο, για να ικανοποιήσει τους ιερούς πόθους της καρδιάς του. Ήταν πραγματικός ασκητής. Αυστηρός στα ήθη. Λιτός στη δίαιτά του. Μάλιστα προσείλκυσε κοντά του κι άλλους φίλους στρατιώτες.

Επίλογος

Είναι γεγονός πως η Θεσσαλονίκη, αλλά και η χώρα μας γενικότερα έχει αναρίθμητους Ι.Ν. για να προσκυνήσει κανείς. Ωστόσο, δεν πρέπει να δίνουμε σημασία τόσο στο κτίσμα, αλλά στην Ορθόδοξη Πίστη. Να σεβόμαστε τη Θρησκεία μας, τον Χριστιανισμό και να προσευχόμαστε οπουδήποτε.

Πηγή πληροφόρησης

https://agiosminas.gr/istoria/

Δείτε σχετική φωτογραφία παρακάτω

https://greekhumans.com/ieros-mhtropolitikos-naos-metamorfwshs-tou-swthros/

Φωτογραφία: Αριστείδης Ρούνης

*Βιογραφικό συντάκτη

https://greekhumans.com/general/

Πριν Φύγετε