Αρχική » Ποιός έχει αληθινή μόρφωση;

Ποιός έχει αληθινή μόρφωση;

Άρθρο άποψης για την αληθινή μόρφωση

0 comment 58 views

Ποιος θεωρείται ότι έχει αληθινή μόρφωση; Ας εξηγήσουμε… 7 σημεία εντοπίζουμε στο σημερινό μας άρθρο.

– Μορφωμένος είναι ο άνθρωπος που παράλληλα με τις γνώσεις του έχει και μια συγκροτημένη και με αρχές προσωπικότητα. Έτσι και οι γνώσεις του αποκτούν την αξία τους και μπορούν να διοχετευτούν για το κοινό καλό. Έναν μορφωμένο άνθρωπο δεν τον κάνουν τα πτυχία. Γιατί η στείρα γνώση χωρίς ψυχικό υπόβαθρο δεν λέει τίποτε.

– Μορφωμένος είναι αυτός που ρυθμίζει την συμπεριφορά του σύμφωνα με την αξιοπρέπεια του. Η αξιοπρεπής συμπεριφορά δεν έχει σχέση με τις γνώσεις ούτε με τα πτυχία. Συνοδεύεται από την ευγενική διάθεση της ψυχής και μπορεί να προσφέρει οτιδήποτε καλό στους άλλους ανθρώπους όταν το έχουν ανάγκη.

– Μορφωμένος είναι αυτός που την ταπεινότητα την θεωρεί ανωτερότητα και αισθάνεται ικανοποιημένος από τον εαυτό του. Είναι αυτός που αναγνωρίζει ότι η ισότητα μεταξύ των ανθρώπων είναι ένα μεγάλο αγαθό που προσεγγίζει την τελειότητα στις ανθρώπινες σχέσεις.

– Μορφωμένος είναι αυτός που θεωρεί ότι ο σεβασμός στον εαυτό του σημαίνει και την ελευθερία του.

– Μορφωμένος είναι ο άνθρωπος που αισθάνεται ότι δεν είναι μόνος στη ζωή και ότι τα προβλήματα των συνανθρώπων του είναι και δικά του.

– Μορφωμένος είναι αυτός που το άδικο σε μια κοινωνία το θεωρεί πληγή. Είναι αυτός έχει φωνή  για τα κακώς κείμενα της κοινωνίας και προτείνει λύσεις.

– Τέλος μορφωμένος είναι όχι ο τέλειος άνθρωπος αλλά αυτός που γνωρίζει πολύ καλά τον εαυτό του και βρίσκει τρόπους για να τον βελτιώσει.

Πηγή φωτογραφίας

https://zografos.com/nea/morfosi-paideia/

Γιώργος Τσουκαλίδης

Πριν Φύγετε