Αρχική » Τα ταξίδια – άρθρο άποψης

Τα ταξίδια – άρθρο άποψης

0 comment 102 views

Της Ιωάννας Καλαβρή*

Ακόμα και αν αποφασίσεις να πας μακριά, ή κοντά, στην άλλη άκρη της Ευρώπης, ή στην χώρα ακριβώς δίπλα σου, ένα είναι σίγουρο, τα ταξίδια θα τα λατρέψεις.

Είναι αυτό το πολιτισμικό σοκ που παθαίνεις, μόλις αντιληφθείς ότι βρίσκεσαι σε ξένο τόπο, σε ξένα εδάφη, και πως τίποτα από όλα όσα ξέρεις στην χώρα σου δεν είναι το ίδιο με αυτό που αντικρίζεις μπροστά σου. Βλέπεις τα κτήρια, τα κάστρα, τα παλάτια, τα σπίτια, τα μαγαζιά, τα πολυκαταστήματα και τις πλατείες και λες ‘’πώς γίνεται να είναι έτσι, πώς γίνεται να είναι τόσο διαφορετικά!’’ Κι όμως, είναι! Ποτέ τίποτα δεν θα συγκριθεί με τη χώρα σου γιατί έχεις μάθει κι έχεις μεγαλώσει σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο που οι άλλοι λαοί δεν κατανοούν. Και δεν χρειάζεται, γιατί αυτό συνθέτει τη μοναδικότητα του συλλογικού βιώματος στην εκάστοτε μητρική χώρα!

Ως εκ τούτου, το θέμα είναι ότι πας σε μέρη μακρινά, γνωρίζεις τόπους ξακουστούς και λατρεμένους, βλέπεις τα κτήρια, τα μουσεία, τα πάρκα, τις αυλές, την εκάστοτε αρχιτεκτονική… Δοκιμάζεις παραδοσιακά πιάτα και απολαμβάνεις δραστηριότητες που δεν έχεις ξανακάνει και είναι διασκεδαστικές. Επιπλέον, γνωρίζεις ανθρώπους απ’ τα μήκη και τα πλάτη όλης της γης… Κι όλο αυτό συμπεριλαμβάνει τη δική σου ιστορία, εμπειρία, βίωμα από το πώς γεύεσαι μια χώρα, το πώς βιώνεις κάθε ταξίδι και τί πολιτισμική κληρονομιά αφήνει μέσα σου, για την άποψή σου για τα πράγματα, για τις εμπειρίες σου, για τη μοναδική σου θέαση του κόσμου!

Επίλογος

Όλα αλλάζουν στο μυαλό σου όταν ταξιδεύεις! Όπως έλεγε μια ψυχή που με επηρέασε: «διευρύνεις τους ορίζοντές σου¨!

Κι αυτό είναι πέρα για πέρα αληθινό κι αξίζει να το κάνεις, όσο έχεις χρόνο και ευκαιρίες να τις «πιάσεις»! Βγες λοιπόν απ’ το καβούκι σου και δες τον υπέροχο αυτό κόσμο, έξω και γύρω σου!

Πηγή εικόνας

https://www.flowmagazine.gr/

Βιογραφικό συντάκτριας

* https://greekhumans.com/h-iwanna-kalavrh-syntaktria-sto-greekhumans/

Πριν Φύγετε