Αρχική » Γκόμελ – η 2η μεγαλύτερη πόλη της Λευκορωσίας

Γκόμελ – η 2η μεγαλύτερη πόλη της Λευκορωσίας

0 comment 578 views

Της Σοφίας Αϊβαζίδου*

Συνεχίζοντας το «ταξίδι» στην επιστήμη της Ανθρωπογεωγραφίας, μεταβαίνουνε νοερώς στη Λευκορωσία. Το άρθρο αφορά στην πόλη Γκόμελ.

Λευκορωσία

Η Λευκορωσία αποτελεί χώρα της Ανατολικής Ευρώπης με πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη, το Μινσκ. Σε δεύτερη θέση μετά το Μινσκ βρίσκεται το Γκόμελ, για το οποίο και θα μιλήσουμε.

Το Γκόμελ

Το Γκόμελ, εκτός από δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, θεωρείται και το διοικητικό κέντρο της Περιφέρειας του Γκόμελ. Σε θρησκευτική άποψη, το μεγαλύτερο ποσοστό στη πόλη αποτελούν οι χριστιανοί ορθόδοξοι και ακολουθούν οι καθολικοί, με τις αντίστοιχες εκκλησίες και ναούς.

Ναός Αγίων Πέτρου και Παύλου

Καθολική εκκλησία

Καθώς η Λευκορωσία δεν ανήκει στις χώρες της Ευρωζώνης, αυτό αυτόματα σημαίνει τους διαφορετικούς κανονισμούς της χώρας, τη διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων και επομένως, τον διαφορετικό τρόπο ζωής.

Το Γκόμελ είναι μία απίστευτα όμορφη πόλη, στην οποία αν βρεθεί κανείς το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσει είναι η οργάνωση της πόλης συμπεριλαμβανόμενων των τακτικών δρομολογίων των μέσων μεταφοράς, των πολύχρωμων σιντριβανιών, των καταπράσινων πάρκων, των λουλουδιών σε κάθε γωνιά της πόλης και της καθαρότητας των δρόμων. Σε περιόδους γιορτών, στη πόλη συνηθίζουν να διακοσμούν τις κεντρικές οδούς με λουλούδια, τα οποία και φροντίζουν ποτίζοντάς τα κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και, να τις διακοσμούν με μικρές πολύχρωμες σημαίες της χώρας.

Διακόσμηση λουλουδιών κατά μήκος του κεντρικού δρόμου

Ακόμη και στο κέντρο της πόλης, μπορεί να συναντήσει κανείς διάφορα παρκάκια, τα οποία είναι πεντακάθαρα και όμορφα διακοσμημένα με σιντριβάνια, διάφορα γλυπτά, αγάλματα και άλλα χειροποίητα έργα.

Για τη γνωριμία με τις λευκορώσικες τοποθεσίες, τα μέσα μεταφοράς και τα ταξί αποτελούν τους ιδανικότερους βοηθούς. Τα συχνά δρομολόγια των μέσων μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων των μικρών λεωφορείων (marshrutka), των μεγάλων λεωφορείων (avtobus) και τρόλεϊ (trolleybus) βοηθούν στην εύκολη μετακίνηση ενώ το μέτρο ως μέσο μεταφοράς υπάρχει μόνο στη πρωτεύουσα. Τα ταξί στο Γκόμελ διαφέρουν αρκετά. Στα ταξί μπορεί να συναντήσει κανείς οδηγούς μικρής και μεγάλης ηλικίας αλλά το πιο ενδιαφέρον είναι, τα κατεβασμένα παράθυρα, η δυνατή μουσική και το τραγούδι, είτε οδηγούν μόνοι είτε εξυπηρετούν τον κόσμο.

Πολλοί είναι και οι προορισμοί στη πόλη για τη γνωριμία με τα αξιοθέατα. Ο γνωστότερος και ομορφότερος προορισμός είναι το πάρκο των Ρουμιάντσεβ και Πασκέβιτς (Park Rumiantsevich i Pashkevitsei), το οποίο αποτελεί ένα τεράστιο πανέμορφο πάρκο με λίμνες

Η λίμνη με τους κύκνους

και σκίουρους, καφετέριες και εστιατόρια, διάφορα μνημεία και Λούνα παρκ.

Η συνάντηση με τους σκίουρους στο πάρκο.

Συγκεκριμένα, στο πάρκο αυτό βρίσκεται το αρχαιότερο αξιοθέατο, το παλάτι των Ρουμιάντσεβ και Πασκέβιτς (Dvorets Rumiantsevich i Pashkevitsei), ακολουθούν η λίμνη με τους κύκνους (Lebyazi prud), ο Ναός των Αγίων Πέτρου και Παύλου (sobor svyatich Petra i Pavla), η δημοφιλέστερη λίμνη Σοζ (Reka Sozh),

Γέφυρα και λίμνη Σοζ

η οποία χρησιμοποιείται και ως μέρος ψαρέματος αλλά και, κολυμπιού και ηλιοθεραπείας με μια τεράστια γέφυρα να συνδέει τις δύο πλευρές. Δεν λείπει και το Λούνα Παρκ (Park atraktsionov), γεμάτο με διάφορα παιχνίδια διασκέδασης.

Λούνα Παρκ

Άλλους προορισμούς αποτελούν το Δραματικό Θέατρο (Dramatitseshki Teatr), ακριβώς απέναντι από το πάρκο,

Δραματικό Θέατρο

το τσίρκο, μπροστά από το οποίο στέκεται το μνημείο προς τιμή του Κλόουν – Μολυβιού (Kloun Karandash)

Τσίρκο και μνημείο του Κλόουν

, τα σινεμά (Kinoteatr Imeni Kalinina, Oktyabr, Mir), το στάδιο «Λοκομοτίβ» (Stadion Lokomotiv) και  το παγοδρόμιο (Katok).

Η πόλη του Γκόμελ είναι εκείνη η πόλη, στην οποία μπορείς να απολαύσεις με την ησυχία σου τη κάθε βόλτα ανάμεσα στις ιδιαίτερες τοποθεσίες των πάρκων, στα πολυσύχναστα πολιτισμικά μέρη, στα αρχιτεκτονικά κτίρια και μνημεία αλλά και καφετέριες,

Αρχιτεκτονικά κτίρια

εστιατόρια και κλαμπ, για τα οποία θα μιλήσουμε την επόμενη φορά.

Φωτογραφίες: Σοφία Αϊβαζίδου

Βιογραφικό συντάκτριας

https://greekhumans.com/h-sofia-aivazidou-syntaktria-sto-greekhumans/

Πριν Φύγετε