Αρχική » Συναντήσεις Έλληνα Υπ.Εξ στα Σκόπια

Συναντήσεις Έλληνα Υπ.Εξ στα Σκόπια

0 comment 442 views

Ο Υπουργός Εξωτερικών (Υπ.Εξ) της Ελλάδας κ. Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε στις 31 Αυγούστου 2021 το κράτος της Βόρειας Μακεδονίας και συγκεκριμένα τα Σκόπια. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του ομολόγου του, κ. Bujar Osmani. Στη γειτονική χώρα ο κ. Δένδιας πραγματοποίησε δύο συναντήσεις. Η πρώτη ήταν με τον Υπουργό Εξωτερικών της Β. Μακεδονίας κ. Osmani, ενώ η δεύτερη με τον πρωθυπουργό της χώρας κ. Zoran Zaev. Οι θεματικές που θίχτηκαν ήταν κοινές σε αμφότερες τις συναντήσεις και αφορούσαν τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και τις διμερείς οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας – Β. Μακεδονίας σε διαφόρους τομείς (ενέργεια, μεταφορές, εμπόριο, πανδημία).

Το κεντρικό ζήτημα της συζήτησης αποτέλεσε η Συμφωνία των Πρεσπών. Ο κ. Δένδιας από τη πλευρά του παραδέχθηκε πως έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς την επίτευξη όσων προβλέπει η Συμφωνία. Μάλιστα, τόνισε πως μόνο μέσα από τη πιστή εφαρμογή της, οι σχέσεις των δύο κρατών θα συσφιχθούν ακόμη περισσότερο. Όπως ο ίδιος δήλωσε: «Εμείς στην Ελλάδα έχουμε ένα μότο, λέμε ότι οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Η πλήρης, συνεπής και με καλή πίστη εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών είναι το απαραίτητο θεμέλιο, η απαραίτητη προϋπόθεση για να ενισχυθούν περισσότερο ακόμη οι σχέσεις μας και να υλοποιηθεί το κοινό μας όραμα για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια».

Τέλος, ο Έλληνας Υπ.Εξ. επανάφερε το ζήτημα της κοινής Ευρωπαϊκής προοπτικής για τα Δυτικά Βαλκάνια, μια προσπάθεια στην οποία η Ελλάδα πρωτοστατεί από το 2003 και μεριμνά για την ομαλή ένταξη των γειτόνων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Πηγές είδησης

https://www.in.gr

Πηγή φωτογραφίας

in.gr

Ολόκληρες οι ειδήσεις εδώ

in.gr

in.gr

Η ομάδα του GreekHumans

Πριν Φύγετε