Αρχική » Radionair: Το ταξίδι στα FM της Θεσσαλονίκης αρχίζει στις 13 Φεβρουαρίου

Radionair: Το ταξίδι στα FM της Θεσσαλονίκης αρχίζει στις 13 Φεβρουαρίου

0 comment 813 views

Eν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου

Σαν σήμερα, 13 Φεβρουαρίου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έχει δηλώσει, μεταξύ άλλων, ότι: «Το ραδιόφωνο είναι ένα ισχυρό εργαλείο. Ακόμη και στον σημερινό κόσμο των ψηφιακών επικοινωνιών, το ραδιόφωνο φτάνει σε περισσότερους ανθρώπους από οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα MME. Παρέχει ζωτικής σημασίας πληροφορίες και ευαισθητοποιεί για σημαντικά θέματα. Είναι μια προσωπική, διαδραστική πλατφόρμα όπου οι άνθρωποι μπορούν να εκφράσουν τις απόψεις τους, τις ανησυχίες τους και τα παράπονά τους. Το ραδιόφωνο, δηλαδή, μπορεί να δημιουργήσει μια κοινότητα».

Η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου καθιερώθηκε από την UNESCO στις 29 Σεπτεμβρίου 2011, μετά από πρόταση της Ισπανικής Ακαδημίας Ραδιοφώνου. Αρχικά, συζητήθηκε η 30η Οκτωβρίου να οριστεί ως η Διεθνής Ημέρα Ραδιοφώνου, σε ανάμνηση της εκπομπής «Ο Πόλεμος των Κόσμων» του Όρσον Γουέλς το 1938. Ωστόσο, η UNESCO επέλεξε τη 13η Φεβρουαρίου, την ημέρα κατά την οποία λειτούργησε για πρώτη φορά το ραδιόφωνο του ΟΗΕ το 1946.

Στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιόφωνου είναι ο εορτασμός του μέσου αυτού, η βελτίωση της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ των ραδιοφωνικών οργανισμών, καθώς και η ενθάρρυνση τόσο των διεθνών όσο και των τοπικών δικτύων να προωθήσουν την ελεύθερη πρόσβαση στην πληροφόρηση και στην έκφραση στα ερτζιανά.

Ιστορικά μιλώντας, στην Ελλάδα ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη. Μεταφερόμαστε, λοιπόν, πίσω στο 1926, όταν ο Χρήστος Τσιγγιρίδης έστησε τον πομπό του στον χώρο της ΔΕΘ και έτσι, δημιούργησε τον πρώτο ραδιοφωνικό σταθμό στην Ελλάδα, αλλά και στα Βαλκάνια. Ήταν 25η Μαρτίου του 1926, όταν άρχισε να εκπέμπει, έχοντας μόλις δύο ακροατές, έναν στην Πλατεία Ιπποδρομίου και έναν σε ένα αγγλικό καράβι στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Η Θεσσαλονίκη είναι, άρα, η γενέτειρα του ραδιοφώνου στην Ελλάδα και αυτό αποτέλεσε έναυσμα για τη δημιουργία ενός διαδραστικού ντοκιμαντέρ για τη λειτουργία των ραδιοφωνικών σταθμών στη Θεσσαλονίκη. Το εν λόγω ντοκιμαντέρ υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της πτυχιακής εργασίας των τελειόφοιτων στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Αναστασίας Γλάρου και Λουκίας Λιάπη.

Η ημέρα δημοσίευσης της ιστοσελίδας που «στεγάζει» το διαδραστικό ντοκιμαντέρ επελέγη να είναι η 13η Φεβρουαρίου 2022, ημέρα που γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου.

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκε με πλάνα και συνεντεύξεις από 19 ραδιοφωνικούς σταθμούς της πόλης. Το Radionair, λοιπόν, είναι έτοιμο να σας ταξιδέψει στα FM της Θεσσαλονίκης με λίγα μόνο…κλικ!

Μπορείτε να περιηγηθείτε στον ιστότοπο του διαδραστικού ντοκιμαντέρ: https://radionairauth.wixsite.com/radionair

Λουκία Λιάπη

Πηγές πληροφόρησης

eiira.gr ,unric.org

Πριν Φύγετε