Αρχική » Πού βρίσκεται το Τσοτύλι;

Πού βρίσκεται το Τσοτύλι;

0 comment 509 views

Το Τσοτύλι βρίσκεται στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και πιο συγκεκριμένα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης. Ανήκει στο δήμο Βοΐου και αποτελεί τη τοπική κοινότητα Τσοτυλίου στη δημοτική κοινότητα Τσοτυλίου.

Η επίσημη ονομασία είναι το Τσοτύλιον και έδρα του δήμου είναι η φημισμένη Σιάτιστα. Παλαιότερα με το σχέδιο Καποδίστριας ανήκε στο δήμο Τσοτυλίου. Έως και το 2010, χρονιά κατά την οποία η διοικητική διαίρεση της Ελλάδας διαμορφώθηκε σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης ανήκε στο Δήμο Τσοτυλίου του νομού Κοζάνης. Γεωγραφικά ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονία και έχει υψόμετρο 837 μέτρα.

Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, το Τσοτύλι υπήρξε οικονομικό και πνευματικό κέντρο της περιοχής και έγινε γνωστό για το γυμνάσιο-οικοτροφείο του, που έγινε εκκεί το 1873 με πρωτοβουλία της Μακεδονικής Φιλεκπαιδευτικής Αδελφότητας της Κωνσταντινούπολης. Αξίζει να επισκεφθείτε τις εκκλησίες της Αγίας Μαρίνας, της Αγίας Παρασκευής, του Αγίου Παύλου, του Προφήτη Ηλία και του Αγίου Νεκταρίου, την Αρχαιολογική Συλλογή, που στεγάζεται στο σχολείο, και το τοξωτό γεφύρι, που κτίστηκε κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας.

Πηγή πληροφόρησης

https://www.e-go.gr/%CF%84%CF%83%CE%BF%CF%84%CF%85%CE%BB%CE%B9-%CE%BA%CE%BF%CE%B6%CE%B1%CE%BD%CE%B7%CF%83/

Πηγή φωτογραφίας

https://www.facebook.com/profile.php?id=100069953144618

Η Ομάδα του GreekHumans

Πριν Φύγετε