Αρχική » Ντίσελντορφ: Η πόλη που θυμίζει Ελλάδα

Ντίσελντορφ: Η πόλη που θυμίζει Ελλάδα

0 comment 1,7K views

Της Σοφίας Αϊβαζίδου*

Συνεχίζοντας το «ταξίδι» στην επιστήμη της Ανθρωπογεωγραφίας, επόμενος σταθμός μας είναι το Ντίσελντορφ (Düsseldorf), μια ακόμα πόλη στη Γερμανία.

Το Ντίσελντορφ, μία από τις πιο όμορφες πόλεις της βόρειας Γερμανίας, αποτελεί τη πρωτεύουσα του κρατιδίου βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας. Μάλιστα, θεωρείται η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη μετά τη Κολωνία, και κατοικείται από μεγάλο ποσοστό ελληνικού πληθυσμού. Καθώς η πόλη φημίζεται λοιπόν για την ομορφιά της και τη συνάντηση της πατρίδας στο εξωτερικό, επιχειρήθηκε μια μονοήμερη εκδρομή. Σκοπός της ήταν η γνωριμία από κοντά και συγκεκριμένα, η εξερεύνηση ενός καινούριου τόπου.

Η λεωφόρος των Βασιλέων

Ερχόμενος κανείς στο Ντίσελντορφ και διασχίζοντας τη πόλη, περνάει από πολλαπλά αξιοθέατα. Το πρώτο που συναντά κανείς είναι η λεωφόρος των Βασιλέων ή αλλιώς Königsallee. Συχνά μιλά κανείς για τη περιοχή της εξολοκλήρου, λόγω της μεγάλης της έκτασης. Το μακρύ τμήμα της επεκτεινόμενο από συνεχή ψηλά δέντρα και ανάμεσά τους τον ποταμό, το οποίο μάλιστα ανέρχεται σε 31 μέτρα, ελκύει πολλούς επισκέπτες. Οι αμέτρητοι οίκοι μόδας όπως Prada, Dior, Rolex, τα πολυτελή μπουτίκ διάσημων ονομάτων, τα γκαλερί τέχνης, τα πολυπληθή ακριβά εστιατόρια και καφέ, τα αρχιτεκτονικά κτίρια αποτελούν τους λόγους ενδιαφέροντος και απαραίτητης επίσκεψης του μέρους. Για αυτόν τον λόγο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο ένας από τους πολυσύχναστους δρόμους της πόλης.

Δημαρχείο

Περπατώντας μέσα από τα διάφορα σοκάκια γεμάτα καφετέριες και ταβέρνες και φτάνοντας στην παλιά πόλη, την λεγόμενη Altstadt, βρίσκεται κανείς αμέσως στη πλατεία Marktplatz, όπου συναντά κανείς το εξαιρετικά διατηρημένο Δημαρχείο του Ντίσελντορφ, το λεγόμενο Rathaus. Στο επίκεντρο αυτής της πλατείας στέκεται ένα μεγάλο ιππικό άγαλμα του εκλεκτορικού Ιωάννη Γουλιέλμου του Β΄.

Πλάι στο Ρήνο

Συνεχίζοντας τη βόλτα στην πόλη και φτάνοντας στον τελικό προορισμό αντικρίζει κανείς τις δύο πλευρές, τις οποίες διαχωρίζει ο ποταμός Ρήνος.

Στο βάθος το Λουνα Παρκ

Στη μακρινή πλευρά βλέπει κανείς το Λούνα Παρκ, γνωστό ως Rheinkirmes ενώ η δική μας πλευρά γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρουσα, καθώς αποτελείται από διάφορα μαγαζιά, καφετέριες, εστιατόρια, εισόδους σε κρουαζιέρες αλλά και την είσοδο στον γνωστό πύργο του Ντίσελντορφ, γνωστό ως Rheinturm. Πίνοντας ένα καφέ, ένα κοκτέιλ  ή γευματίζοντας σε ένα εστιατόριο με θέα τον ποταμό Ρήνο με τις κρουαζιέρες θυμίζει την πανέμορφη Ελλάδα με το μεσογειακό της κλίμα.

Περπατώντας στα σοκάκια

Η επίσκεψη του πύργου, από τον οποίο «ανοίγεται» η θέα σε όλη τη πόλη του Ντίσελντορφ, ήταν η επόμενη κίνηση. Ένας πύργος τηλεπικοινωνιών ύψους 240 μέτρων με δυνατότητα φαγητού και πότου και παράλληλα, απόλαυσης της υπέροχης θέας στη πόλη αφήνει μαγικά συναισθήματα. Λέγεται, πως κατασκευάστηκε το 1981 ως κατασκοπευτικό μέσο και τον αμέσως επόμενο αιώνα ξεκίνησε ήδη να αποτελεί ένα από τα διασημότερα αξιοθέατα της πόλης.

Δεν θα μπορούσε φυσικά, να μην αναφερθεί η μεγάλη παρουσία των ελληνικών μαγαζιών, καφετεριών, ταβερνών και εστιατορίων, όπως και το πολύ συχνό άκουσμα της ελληνικής γλώσσας. Όλα τα παραπάνω δημιουργούν την αίσθηση μιας άνεσης μεταξύ των συμπατριωτών σε μία χώρα του εξωτερικού και για αυτόν τον λόγο, υπάρχει υποστήριξη από άποψη επίσκεψης. Πέρα όμως, από την μεγάλη παρουσία του ελληνικού πληθυσμού, υπάρχει αντίστοιχα και μεγάλη παρουσία επισκεπτών από διάφορες χώρες. Αυτό που προκάλεσε μεγάλη εντύπωση ήταν το άκουσμα της λατινικής γλώσσας.

Τέλος, εξερευνώντας τη πόλη ακόμη περισσότερο, αντικρίζει κανείς το τμήμα Neue Zollhof, ένα τμήμα που αποτελείται από τρία περίεργα κατασκευασμένα κτίρια, όλα με τον ίδιο τρόπο κατασκευής, πράγμα που εντυπωσιάζει. Τα κτίρια αυτά, ακούγονται συχνά ως κτίρια Gehry, καθώς χτίστηκαν από τον Frank O. Gehry και μάλιστα, η κατασκευή τους τελείωσε μόλις το 1998. Στο Ντίσελντορφ λοιπόν συναντά κανείς την μίξη μιας ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και της σύγχρονης και μοντέρνας τάξης, αποτελώντας με αυτόν τον τρόπο μία από τις πιο ενδιαφέρουσες πόλεις και από τις πιο γνωστές τουριστικά. Βέβαια, παρά την ομορφιά της, η πολυκοσμία που την αντιπροσωπεύει θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μειονέκτημα στα πλεονεκτήματα της.

Δείτε σχετικά άρθρα εδώ

https://greekhumans.com/2021/12/31/annovero-mia-periplanhsh-sth-xristougenniatikh-agora-ths-polhs/

https://greekhumans.com/2022/01/04/kastro-neusvanstein-o-paramythenios-proorismos-ths-vauarias/

https://greekhumans.com/2022/08/11/bilefeld-apo-poious-katoikeitai-poios-yperterei/

https://greekhumans.com/2022/09/14/h-nyxterinh-zwh-sto-bilefeld/

Φωτογραφίες: Σοφία Αϊβαζίδου

Βιογραφικό συντάκτριας

https://greekhumans.com/2021/10/26/h-sofia-aivazidou-syntaktria-sto-greekhumans/

Πριν Φύγετε