Αρχική » Μεταβολή ελληνικού πληθυσμού: ποιο το μέλλον;

Μεταβολή ελληνικού πληθυσμού: ποιο το μέλλον;

0 comment 613 views

Είναι ολοφάνερο ότι η Ελλάδα μεταξύ των εσωτερικών προβλημάτων της στον τομέα της υγείας των πολιτών και τον οικονομικό τομέα, είναι αντιμέτωπη με το μεταναστευτικό ζήτημα. Είναι γεγονός ότι μεγάλος αριθμός μεταναστών έχει καταφθάσει στην χώρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα τα τελευταία έτη, χωρίς το δικαίωμα εισόδου σε αυτή. Ωστόσο, η Ελλάδα στο πλαίσιο της τήρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισότητας των ανθρώπων παγκοσμίως, έχει παράσχει σε αυτούς κάθε διευκόλυνση. Άρα, ο πληθυσμός της αυξάνεται με την προσθήκη των ατόμων αυτών λοιπών εθνικοτήτων, πλην της ελληνικής. Αντιθέτως, ο πληθυσμός των Ελλήνων στην χώρα μειώνεται χρόνο με τον χρόνο, λόγω κυρίως της υπογεννητικότητας.

Περνώντας στην στοιχειοθέτηση του ζητήματος, αξίζει να επισημανθεί τι επηρεάζει τον πληθυσμό μιας χώρας. Σύμφωνα με τον κ. Θεόδωρο Γεωργακόπουλο, «δύο είναι τα ισοζύγια που επηρεάζουν αρνητικά την πορεία του πληθυσμού ενός κράτους. Το μεταναστευτικό ισοζύγιο και το ισοζύγιο γονιμότητας – θνησιμότητας». Όπως γίνεται κατανοητό, δηλαδή το πόσοι μπαίνουν και πόσοι φεύγουν κοινώς από τα εδάφη της χώρας σε μόνιμη βάση και όχι για λόγους αναψυχής. Επιπλέον, ποιος ο αριθμός των γεννήσεων και ποιος ο αντίστοιχος των θανάτων. Πόσοι δηλαδή οδηγούνται στην απομάκρυνση από την πατρίδα τους για λόγους επιβίωσης ή πόσοι είναι αυτοί που δεν κατόρθωσαν να βγούνε «νικητές» και «κατέληξαν», όπως στην τρέχουσα περίοδο στην μάχη από πιθανή προσβολή τους από τον Covid-19.

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, στην περίπτωση της Ελλάδας συμβαίνουν τα παρακάτω: όσον αφορά στο ισοζύγιο γονιμότητας – θνησιμότητας, ο πληθυσμός των ατόμων με ελληνική εθνικότητα  τείνει στην συνεχή μείωση του λόγω του γήρατος αυτού. Έτσι, θεωρείται μία από τις πιο σημαντικές μεταβλητές στην μείωση του ελληνικού πληθυσμού τα τελευταία έτη. Επιπλέον, το ζήτημα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα, προφανώς, ανάγεται σε «εθνικό πρόβλημα», αφού σημειώνεται μικρός αριθμός δημιουργίας νέων οικογενειών και ως εκ τούτου τεκνοποίησης.

Όσον αφορά στο μεταναστευτικό ισοζύγιο, εκτιμάται ότι με την προσέλευση σημαντικού αριθμού μεταναστών κυρίως από την Ασία και την Αφρική, αυτό διαμορφώνεται με θετικό πρόσημο, παρόλο που η Ελλάδα έχει συνδέσει το όνομα της, με την μετακίνηση Ελλήνων προς το εξωτερικό, λόγω φτώχειας στην χώρα. Ειδικότερα, μεγάλος αριθμός μεταναστών είχαν φθάσει από την Συρία. Στο επόμενο διάστημα αναμένεται να αφιχθούν Αφγανοί μετανάστες.

Συμπερασματικά, από τα παραπάνω εύκολα προκύπτει ότι ο πληθυσμός των Ελλήνων όχι μόνο μειώνεται, αλλά μικρό τμήμα αυτού αντικαθίσταται από αλλοδαπούς. Ο ρυθμός μετατροπής του πληθυσμού που διαβιεί στην Ελλάδα δεν είναι γοργός, όμως υφίσταται το φαινόμενο αυτό. Ως απόρροια αυτού, παρατηρείται κάποια μικρή εθνική τροποποίηση του. Έτσι, οι φράσεις περί μουσουλμανοποίησης ή δημογραφικής αλλοίωσης της πατρίδας δεν βρίσκονται πολύ κοντά στην πραγματικότητα, αλλά δεν δύναται να χαρακτηριστούν και ψευδείς, αφού το ποσοστό του πληθυσμού του ελληνικού έθνους μεταξύ των πολιτών του κράτους συνεχώς μειώνεται στην Ελλάδα.

Κείμενο – Φωτογραφία: Ρούνης Αριστείδης, Ιδρυτής και αρχισυντάκτης του GreekHumans

Πριν Φύγετε