Αρχική » Η σπουδαιότητα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας

Η σπουδαιότητα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας

0 comment 291 views
Η ρωμαϊκή αυτοκρατορία

Η ρωμαϊκή αυτοκρατορία υπήρξε ένα από τα σπουδαιότερα κράτη-αυτοκρατορίες που πέρασαν από τα παγκόσμια χρονικά. Έχει ταυτιστεί στο μυαλό μας με ένα παντοδύναμο κράτος που κυριάρχησε στην αρχαιότητα και στον μεσαίωνα. Ήταν αυτή που πήρε τη δάδα του πολιτισμού από τους Έλληνες και την μετέφερε στους βόρειους λαούς της Ευρώπης. Έδωσε στην παγκόσμια κληρονομιά νομοθεσία, κανονισμούς διοίκησης, λογοτεχνία κτλ.

Το όνομα του Ρωμαίου αυτοκράτορα

Αποτέλεσμα όλης αυτής της διεργασίας ήταν το όνομα του Ρωμαίου αυτοκράτορα να προκαλεί τον σεβασμό αλλά και τον φόβο των υποτελών του. Αυτόν τον τίτλο του Ρωμαίου αυτοκράτορα θα τον διεκδικήσουν καθ’ όλη τη διάρκεια του μεσαίωνα αλλά και της σύγχρονης εποχής μέχρι το 1806, πολλοί ηγεμόνες. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο τίτλος του αυτοκράτορα στον μεσαίωνα απευθύνεται μόνο σε έναν ηγεμόνα του οποίου η θέση, επηρεασμένη από την αυτοκρατορική ιδέα της αρχαιότητας είχε σχεδόν θεϊκές διαστάσεις.

Η παρακμή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας

Η παρακμή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας θα έρθει όταν το 395 μ.Χ. ο Θεοδόσιος θα μοιράσει το κράτος στους δύο γιους του, τον Ονώριο στα Δυτικά και τον Αρκάδιο στα Ανατολικά. Η πτώση της Δυτικής Αυτοκρατορίας θα έρθει όταν το 476 μ.Χ. ο ηγέτης των Γότθων Οδόακρος θα λεηλατήσει τη Ρώμη και θα στείλει όλα τα διακριτικά της Ρωμαϊκής εξουσίας στην Ανατολή. Αυτή του η πράξη θα σηματοδοτήσει το τέλος της αρχαιότητας και την αρχή του μεσαίωνα για τη Δύση.

Ο τίτλος του αυτοκράτορα

Τι ήταν όμως τελικά αυτός ο τίτλος που έκανε τόσες αυτοκρατορίες να έρθουν σε ρήξη γι΄ αυτό το όνομα; Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας ανάγει την καταγωγή του τίτλου του σε ένα ένδοξο παρελθόν. Ήταν ο ηγεμόνας της μεγαλύτερης πόλης στον κόσμο, δηλαδή της Ρώμης. Ήταν ο εκπρόσωπος του Θεού στη γη και ο μόνος που είχε το δικαίωμα να κατακτήσει τον κόσμο. Από το 476 μ.Χ. μέχρι το 800 μ.Χ. ο μόνος επί της γης Ρωμαίος αυτοκράτορας είχε την έδρα του στην Κωνσταντινούπολη. Το 800 μ.Χ. ο βασιλιάς των Φράγκων Καρλομάγνος εκμεταλλευόμενος την κρίση του 726 μ.Χ. ανάμεσα στην εκκλησία της Ρώμης και την Κωνσταντινούπολη έπεισε τον Πάπα Λέοντα Γ΄ να τον στέψει αυτοκράτορα των Ρωμαίων με αντάλλαγμα την προστασία της Αγίας Έδρας από τους εξωτερικούς εχθρούς. Οι λόγοι πίσω από την απόφαση του Καρλομάγνου ήταν καθαρά πολιτικοί. Πλέον με την ευλογία της Ρώμης αλλά και την ανυπαρξία κάποιας ισχυρής δύναμης στην Δυτική Ευρώπη, μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι διεκδίκησης με την ανατολική ρωμαϊκή αυτοκρατορία (Βυζαντινή) του Dominium Mundi, δηλαδή της παγκόσμιας κυριαρχίας που στηρίζεται στην οικουμενικότητα  της παλαιάς κι ενωμένης ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Η βαθιά ρήξη

Έτσι λοιπόν ξεκινά μια βαθιά ρήξη ανάμεσα στις δυο υπερδυνάμεις της εποχής. Η βυζαντινή αυτοκρατορία είναι και η μοναδική διάδοχος της ρωμαϊκής κληρονομιάς γιατί κατέχει μια αδιάληπτη ιστορική συνέχεια από την εποχή που τα  ανατολικά εδάφη έγιναν μέρος της κι επιβίωσαν και μετά το 476 μ. Χ. από τις επιθέσεις των βαρβάρων. Αυτό που θα δώσει το «πάτημα» στους Φράγκους να προβάλουν τους εαυτούς τους σαν Ρωμαίους είναι ότι το Βυζάντιο έχει εξελληνισθεί σε ένα μεγάλο μέρος του και οι αυτοκράτορες από τον Μαυρίκιο και μετά  είναι όλοι Έλληνες ή ελληνικής καταγωγής. Τα ελληνικά έχουν γίνει πια η επίσημη γλώσσα του παλατιού και της νομοθεσίας με πρώτο τον Ιουστινιανό που έγραψε ένα σύνολο νόμων, τις Νεαρές, στα ελληνικά.

Ο Καρλομάγνος

Αμέσως μετά την στέψη του τα Χριστούγεννα του 800 μ.Χ και δίχως να χάσει χρόνο, ο Καρλομάγνος άρχισε τον εκρωμαϊσμό του κράτους του. Υιοθέτησε μέρος της ρωμαϊκής νομοθεσίας, έκανε το παλάτι του στο Άαχεν ανάλογο με τα παλάτια του καίσαρα και του Τραϊανού στη Ρώμη και έκοψε νόμισμα στα λατινικά με τον τίτλο imperator Augustus carolus. Η διαμάχη μεταξύ των δυο διεκδικητών του ρωμαϊκού τίτλου δεν έσβησε πάρα με την πτώση της ανατολής το 1453. Οι Γερμανοί αυτοκράτορες συνεχίζουν να αυτοαποκαλούνται Ρωμαίοι μέχρι το 1806 όταν ο Ναπολέων εξαναγκάζει τον Φραγκίσκο Β΄ σε παραίτηση. Με τον καιρό παίρνουν όλοι τη σκυτάλη της «ρωμαϊκότητας»: Ρώσοι, Γάλλοι, Οθωμανοί και τέλος οι Άγγλοι χωρίς μεγάλη επιτυχία.

Επίλογος

Κανένας ουσιαστικά δεν πέτυχε να μείνει σαν Ρωμαίος αυτοκράτορας πέραν της Αγίας Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας  και του χιλιόχρονου Βυζαντίου. Υπάρχουν όμως πολλά υπολείμματα από εκείνη την εποχή. Συγκεκριμένα ο πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης λέγεται επίσκοπος Νέας Ρώμης ενώ στη Δύση ο Λατίνος επίσκοπος αποκαλείται Ποντίφικας που ήταν το θρησκευτικό αξίωμα του Ρωμαίου αυτοκράτορα. Η ελληνορωμαϊκή κληρονομιά επιβιώνει μέσα από θεσμούς και παραδόσεις σε όλη την Ευρώπη και μας θυμίζει την ιστορία μας μέσα σε αυτήν την αυτοκρατορία, η οποία αυτοκρατορία  συνετέλεσε στην Ευρωπαϊκή ιδέα.

Πηγή εικόνας

https://cognoscoteam.gr/archives/13887

Σταμάτης Κλαδάς, φοιτητής Πολιτικών Επιστημών

Πριν Φύγετε