Αρχική » H Ορθόδοξη πίστη

H Ορθόδοξη πίστη

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δυο ετών

0 comment 559 views

Του Αριστείδη Ρούνη*

Πρόλογος

Το ξεκίνημα του 2020 εγκυμονούσε έναν κίνδυνο στην παγκόσμια ανθρώπινη ασφάλεια υγείας. Η απειλή αυτή του πληθυσμού του πλανήτη υφίσταται ακόμα. Ειδικότερα, στην Ελλάδα, μια χώρα, όπου οι πιστοί στην Ορθοδοξία αποτελούν μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της, ο ιός απασχολεί ακόμα την κοινωνία. Σχετικά με τους Ιερούς Ναούς στην χώρα μας, ασχέτως αν παραμένουν ανοιχτοί, ή δέχονται εννέα άτομα έκαστος ή δέχονται περισσότερους πιστούς, είναι αδιαμφισβήτητα το επίκεντρο άσκησης των θρησκευτικών καθηκόντων ενός θρησκευόμενου ατόμου.

Η προσευχή

Με άλλα λόγια, η συμμετοχή ενός πιστού στα Ιερά μυστήρια της Εκκλησίας στον Ιερό Ναό είναι ιδιαίτερης σημασίας δραστηριότητα, όπως για παράδειγμα στην Θεία Λειτουργία της Κυριακής. Την περίοδο όμως από τον Μάρτιο του 2020 και μετά, κάποιες φορές ο πιστός μπορεί να βρίσκεται στον Ιερό Ναό και άλλες φορές δεν έχει τη δυνατότητα αυτή, λόγω των μέτρων προστασίας κατά του νέου ιού. Παρόλα αυτά, έχει μια άλλη δυνατότητα. Στο ορθόδοξο χριστιανικό ημερολόγιο σημαντική είναι η θέση της προσευχής και πιο συγκεκριμένα η έννοια της διαρκούς προσευχής. Κάθε πιστός δύναται να πραγματοποιεί προσευχή οποτεδήποτε και οπουδήποτε.

Αυτό είναι ένα πλεονέκτημα που δύναται ο θρησκευόμενος να χρησιμοποιήσει. Πιο αναλυτικά, έχει την δυνατότητα να υμνεί την Παναγία, τον Ιησού Χριστό, τον Πατέρα και το Άγιο Πνεύμα. Μπορεί να προχωρά στον καθημερινό του βίο με συνεχή ομολογία πίστης, ακόμα και εκτός των Ιερών Ναών. Η πίστη κάθε ατόμου πηγάζει από τον «εσωτερικό» του κόσμο. Έρχεται από τα «πιστεύω» που έχει εδώ και έτη, όσο ζει και όσο αναπνέει. Ειδικότερα, ο πιστός μπορεί να προσεύχεται με τους παρακάτω τρόπους: Επιδεικνύοντας ηρεμία, σύνεση, αυτοσυγκράτηση και καρτερία. Έχοντας πειθαρχεία, μια στρατιωτική αρετή, που βρίσκει εφαρμογή σε πλειάδα πεδίων του καθημερινού βίου. Με αγάπη προς την οικογένεια του, τους φίλους του και τον συνάνθρωπο του, με εμπιστοσύνη στον εαυτό του, ότι θα τα καταφέρει κάνοντας πνευματικό αγώνα, με δύναμη του χαρακτήρα του, που αντλεί από τους οικείους του και με αισιοδοξία για ένα καλύτερο μέλλον, τόσο προσωπικό, όσο και της πατρίδας του.

Επίλογος

Καταλήγοντας, αξίζει να επισημανθεί ότι, κάθε άνθρωπος στη γη, έχει τη δυνατότητα να διάγει ως πιστός αυτής της θρησκείας, που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα μπορεί να συμμετέχει στην αγάπη της Ορθόδοξης Πίστης, της πίστης που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας, που δεν γνωρίζει καλό ή κακό, φτωχό ή ευκατάστατο άτομο, ανά πάσα ώρα, όπου βρεθεί και όπου σταθεί.

Φωτογραφία: Αριστείδης Ρούνης

*Βιογραφικό συντάκτη

https://greekhumans.com/general/

Πριν Φύγετε