Αρχική » Η μεγαλύτερη Ποντιακή λύρα στον κόσμο

Η μεγαλύτερη Ποντιακή λύρα στον κόσμο

0 comment 374 views

Η μεγαλύτερη ποντιακή λύρα στον κόσμο κοσμεί από χτες την τοπική κοινότητα Πενταβρύσου Εορδαίας.

Η μεγαλύτερη ποντιακή λύρα στον κόσμο τοποθετήθηκε και θα κοσμεί την κεντρική πλατεία, ως ένδειξη τιμής και μνήμης στον Ιωάννη Πασσαλίδη. Σε κλίμα συγκίνησης, πραγματοποιήθηκαν από την οικογένεια του εκλιπόντα Προέδρου της Κοινότητας Πεντάβρυσου Ιωάννη Πασσαλίδη, τα αποκαλυπτήρια της ποντιακής λύρας το πρωί της Κυριακής, στην Πεντάβρυσο Εορδαίας. Τη λύρα κατασκεύασε ο Νίκος Κοσμίδης και αποτελεί πιστό αντίγραφο της ποντιακής λύρας των προγόνων του εκλιπόντος Ι. Πασσαλίδη, από τον Πόντο της Μ. Ασίας. Είναι φτιαγμένη από ξύλο, έχει ύψος 6 μέτρα και 68 εκ. και με τη βάση της ξεπερνά τα 8 μέτρα. Από κοντά μπορείς να διακρίνεις όλες τις λεπτομέρειες που με μεράκι απόδωσε στο έργο ο κατασκευαστής του.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του αρκετός κόσμος, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Παμποντιακής ομοσπονδίας Γιώργος Βαρυθυμιάδης.

Πηγή είδησης – φωτογραφίας

https://www.kozanilife.gr/2022/11/13/%ce%b7-%ce%bc%ce%b5%ce%b3%ce%b1%ce%bb%cf%8d%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b7-%cf%80%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ae-%ce%bb%cf%8d%cf%81%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%ba%cf%8c%cf%83%ce%bc%ce%bf/

Η Ομάδα του GreekHumans

Πριν Φύγετε