Αρχική » Η ιστορία ενός αγαπημένου παραμυθοποιού

Η ιστορία ενός αγαπημένου παραμυθοποιού

0 comment 357 views

Της Βασιλικής Πολυζώνη*

Τα Χριστούγεννα και τα Παραμύθια

Είναι παραμονές των Χριστουγέννων κι όλοι έχουν συνδυάσει τη λάμψη που εκπέμπει αυτή η εποχή με κάποιο παραμύθι. Έτσι λοιπόν, θα γίνει λόγος για έναν από τους σημαντικότερους παραμυθάδες της ανθρωπότητας και για το έργο του.

Ο συγγραφέας

Λίγα λόγια για τη ζωή αυτού του συγγραφέα, που δεν είναι άλλος από τον Κάρολο Ντίκενς (Τσάρλς Ντίκενς). Ο Κάρολος Ντίκενς (1812-1870) υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους Άγγλους μυθιστοριογράφους. Γεννημένος το 1812 στην Αγγλία, συγκεκριμένα στο Langford, καταγόταν από ευκατάστατη οικογένεια. Τα παιδικά χρόνια του συγγραφέα ήταν ευτυχισμένα, ώσπου το 1822, αυτός και η οικογένειά του εγκαταστάθηκαν στο Λονδίνο. Το 1824 ο πατέρας του φυλακίστηκε για χρέη στο δημόσιο και έτσι ο Κ. Ντίκενς αναγκάστηκε από πολύ μικρός να εργαστεί σε ένα εργοστάσιο. Το 1827 έκανε διάφορες δουλειές.

Ο Κ. Ντίκενς εργάστηκε, λοιπόν, ως υπάλληλος σε δικηγορικό γραφείο, ως στενογράφος στα δικαστήρια και στο κοινοβούλιο. Όλες αυτές οι εμπειρίες αποτέλεσαν ένα πλούσιο υλικό για τα μυθιστορήματά του, καθώς βλέπουμε ότι είναι αρκετά επηρεασμένο το έργο του από τη ζωή του και από τις εμπειρίες του. Στη συνέχεια θα αρχίσει να εργάζεται ως αρθρογράφος σε διάφορες εφημερίδες και παράλληλα θα ξεκινήσει τη συγγραφή των διηγημάτων του. Μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα έγινε ένας από τους καλύτερους δημοσιογράφους και μάλιστα το πρώτο του βιβλίο ήταν “Τα χαρτιά του Πίκγουικ”.

Αυτό το έργο αποτελεί ένα βιβλίο με σατιρικά κείμενα και είναι από τις πρώτες του δουλειές, γι’ αυτό και είναι σημαντικό. Δημοσιεύθηκε το 1836. Τον ίδιο χρόνο ο Κ Ντίκενς παντρεύτηκε και μέσα στο γάμο του έκανε 10 παιδιά. Είναι ο συγγραφέας του Όλιβερ Τουίστ, έργο, το οποίο είχε μεγάλη εκδοτική επιτυχία. Στη συνέχεια, παράλληλα με την ασταμάτητη συγγραφή του, άρχισε να εκδίδει διάφορα κείμενα σε περιοδικά.

Το χρονικό διάστημα 1843 – 1844, με αφορμή τη γιορτή των Χριστουγέννων εξέφρασε και εγκαινίασε ένα νέο λογοτεχνικό είδος στα έργα του, την εορταστική λογοτεχνία. Αυτά τα έργα παρουσίαζαν το κλίμα των ημερών και μέσα σε αυτά, ανήκει η γνωστή χριστουγεννιάτικη ιστορία, με πρωταγωνιστή τον τσιγκούνη Σκρουτζ. Παράλληλα ο Κ. Ντίκενς έκανε ταξίδια και στο εξωτερικό, όπου το έργο του έγινε γνωστό παντού κι ο ίδιος, δημοφιλής. Στα επόμενα χρόνια δραστηριοποιήθηκε και στο θέατρο και έτσι είχε διατηρήσει ένα ερασιτεχνικό θίασο. Ο συγγραφέας έκανε και πολλά φιλανθρωπικά έργα. Αξιοσημείωτο είναι πως εργάστηκε ασταμάτητα μέχρι το τέλος της ζωής του. Ο Κ. Ντίκενς απεβίωσε στις 9 Ιουνίου του 1870. Τα έργα του λοιπόν, είναι από τα πιο πολυδιαβασμένα της εποχής του.

Αναφορά στην εποχή και στην τέχνη του συγγραφέα

Ο Κάρολος Ντίκενς θεωρείται ο δεύτερος πιο σημαντικός συγγραφέας της Αγγλίας, μετά τον Σαίξπηρ. Το έργο του πραγματεύεται κοινωνικά, ηθικά, ψυχολογικά θέματα. Ήταν πολύ ικανός άνθρωπος με μυθοπλαστική ικανότητα, προσωπικά βιώματα. Αλλά και οι συνθήκες της εποχής του Κ. Ντίκενς τροφοδοτούν το υλικό που διαβάζουμε ως αναγνώστες, καθώς ασκεί επιρροή και είναι αγαπητός από όλες τις ηλικίες και από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Τα έργα του έχουν διαχρονικότητα, στέλνουν μηνύματα διαχρονικά, αντέχουν στο χρόνο, γι’ αυτό και θεωρούνται κλασικά έργα.

Το ιστορικό πλαίσιο κι η επιρροή που ασκεί στην τέχνη του Κ. Ντίκενς

Ο Κ. Ντίκενς έζησε σε μία εποχή, όπου οι Ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονταν σε πολιτικές και κοινωνικές αναταραχές, με την βιομηχανική επανάσταση να επηρεάζει αρνητικά τη ζωή των ανθρώπων και με τα μεταρρυθμιστικά μέτρα των διαφόρων κυβερνήσεων να δημιουργούν πολιτικές συγκρούσεις. Επομένως, το κλίμα της πόλης, στην εποχή εκείνη, στο Λονδίνο, όπου ζούσε ο Κ. Ντίκενς, ήταν άσχημο.

Επικρατούσε φτώχεια, η οποία ταλάνιζε τα λαϊκά στρώματα. Κι είναι πολύ χαρακτήρες που χρησιμοποιεί στα έργα του ο συγκεκριμένος συγγραφέας, συνήθως περιθωριακοί, που ανήκουν στα χαμηλά κοινωνικά στρώματα. Επιπλέον, υπάρχει ένας διδακτικός και σατιρικός χαρακτήρας στα έργα του Κ. Ντίκενς. Πάντα το καλό νικάει το κακό, ενώ η οικογένεια, η αγάπη, η φιλανθρωπία έχουν κυρίαρχο ρόλο μέσα στα θέματά του. Θεωρείται επίσης, ένας από τους συγγραφείς, ο οποίος έχει βάλει τις βάσεις στο κοινωνικό μυθιστόρημα.

Το έργο του απαρτίζεται από μυθιστορήματα, όπως ο Όλιβερ Τουίστ (1838), Τα δύσκολα χρόνια (1854), Μεγάλες προσδοκίες (μεταξύ 1860 και 1861). Ο συγγραφέας, όπως προαναφέρθηκε, έγραψε πολλά άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά και εκεί δημοσίευσε διηγήματα σε συνέχειες.

 

Βιβλιογραφία

Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος – Λαρούς – Μπριτάνικα, σχετικό λήμμα.

Περιοδικό Διαβάζω, τεύχος 229, Αθήνα, 1989.

Πηγή εικόνας

https://anthologio.wordpress.com/2020/12/19/%CF%8C-%CF%8C-%CE%AC-iot-3/

Πριν Φύγετε