Αρχική » Είναι επίκαιρη η φράση του Κολοκοτρώνη;

Είναι επίκαιρη η φράση του Κολοκοτρώνη;

0 comment 548 views

Του Αριστείδη Ρούνη*

«Ο Θεός έβαλε την υπογραφή του για τη λευτεριά της Ελλάδας και δεν την παίρνει πίσω»

Η φράση του Κολοκοτρώνη

Μια φράση ενός ήρωα είναι ευρέως γνωστή στο Πανελλήνιο. Είναι τα λόγια του ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Η παραπάνω ρήση δηλαδή, είναι του «Γέρου του Μοριά». Αυτός ο ήρωας της επανάστασης του 1821, ο «Αρχιστράτηγος» της, διαβεβαιώνει το έθνος πως η ορθόδοξη πίστη θα συμβάλλει τα μέγιστα στην επιτυχή έκβαση του αγώνα, ενός αγώνα που θα είναι αρκετά δύσκολος και κάθε αγωνιζόμενος θα κινδυνεύσει την απώλεια της ζωής του. Αυτό σημαίνει ότι ο Θεός θα αποτελέσει το στήριγμα του έθνους. Ας δούμε όμως, είναι άραγε επίκαιρη; Με άλλα λόγια έχει διαχρονικότητα αυτή η φράση; Βρίσκει εφαρμογή στην Ελλάδα του σήμερα;

Ο αγώνας του κλήρου

Ξεκινώντας, αξίζει να επισημανθεί πως ο κλήρος, οι πατέρες της Εκκλησίας έχουν δώσει διαχρονικά έναν αγώνα όχι μόνο υπέρ πίστης, αλλά και υπέρ του έθνους των Ελλήνων. Επιπλέον, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το Άγιον Όρος αποτελεί ένα από τα «επίκεντρα» της δόξας του Τριαδικού Θεού στο πλαίσιο της λατρείας της πίστης της ανατολικής ορθόδοξης εκκλησίας. Οπότε, είναι σημαντικός ο πολυκύμαντος αγώνας του Αγίου Όρους στην προσπάθεια του έθνους να αντισταθεί στον εχθρό εξ’ ανατολών. Αυτός ο εχθρός για αιώνες εξουσίαζε την περιοχή της σημερινής ελληνικής επικράτειας. Έτσι, το Άγιον Όρος θα αποτελέσει το ορμητήριο των αγωνιστών πατέρων εναντίον του εχθρού. Σπουδαία σημασία έχει εξίσου η συμβολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης.

Οδηγός η Ιστορία

Επιπλέον, είναι κοινά αποδεκτό ότι ένας λαός χωρίς ιστορική μνήμη είναι λαός καταδικασμένος να χαθεί στην ιστορία. Η ιστορία πρέπει να αποτελεί για ένα έθνος τον οδηγό για το μέλλον του. Μέσα από τη μελέτη της ιστορίας, ένα έθνος θα έχει τις στέρεες βάσεις για να συνεχίσει να υφίσταται ελεύθερο σε ένα περιβάλλον όμως που συνεχώς μεταβάλλεται. Για αυτό έχει κρίσιμη σημασία η καταγραφή των ιστορικών γεγονότων της συμβολής της Εκκλησίας στην επανάσταση του έθνους το 1821. Αυτό συμβαίνει διότι το ελληνικό έθνος θα τεθεί «υπό την σκέπη» της Ορθοδοξίας.

Συμπεράσματα

Μέσα από τα παραπάνω προκύπτει εύλογα το συμπέρασμα πως ο κλήρος δε σταμάτησε να στηρίζει τις προσπάθειες του έθνους. Με άλλα λόγια, δε σταμάτησε να βοηθά κάθε πιστό που το έχει ανάγκη. Όταν κανείς απευθύνεται στην Εκκλησία, αυτή θα προσπαθήσει να το στηρίξει. Τονίζεται ότι ένα έθνος δε χρειάζεται υποστήριξη μόνο σε περίοδο ένοπλης σύγκρουσης, όπως η Επανάσταση του 1821. Απεναντίας, είναι καθημερινά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πιστοί στην Ελλάδα, λόγω της ακρίβειας. Έτσι, η στήριξη από τους πατέρες της Εκκλησίας είναι συνεχής, άρα διαχρονική και πάντοτε επίκαιρη. Οπότε αυτό σημαίνει ότι η Ορθοδοξία στέκεται αρωγός στην προσπάθεια επιβίωσης του έθνους τότε καθώς και νυν και αεί.

Πηγή πληροφόρησης

https://www.ekklisiaonline.gr/eipan/o-theos-vazi-tin-ypografi-gia-ti-lefteria-tis-elladas-25-martiou-1821/

Πηγή φωτογραφίας

https://www.newsbomb.gr/ellada/story/291500/otan-o-theos-evale-tin-ypografi-toy-gia-ti-leyteria-tis-elladas

*Βιογραφικό συντάκτη

https://greekhumans.com/general/

Πριν Φύγετε