Αρχική » Μπίλεφελντ – από ποιους κατοικείται -ποιος υπερτερεί

Μπίλεφελντ – από ποιους κατοικείται -ποιος υπερτερεί

Σκιαγράφηση του πληθυσμού της πόλης

0 comment 1,3K views

Της Σοφίας Αϊβαζίδου*

Συνεχίζοντας το «ταξίδι» στην επιστήμη της Ανθρωπογεωγραφίας, επόμενος σταθμός μας το Μπίλεφελντ.

Το Μπίλεφελντ, η πόλη του κρατιδίου Ρηνανίας Βεστφαλίας, βρίσκεται στο βόρειο-ανατολικό μέρος της Γερμανίας. Σε σχέση με άλλες πόλεις του κρατιδίου αυτού, αποτελεί έκπληξη η πλειοψηφία συγκεκριμένης πληθυσμιακής ομάδας, πέρα από τον πληθυσμό που ανήκει στο γερμανικό έθνος. Ερχόμενος κανείς στη Γερμανία, είτε ως επισκέπτης είτε ως εξωτερικός μετανάστης ακούει πολλές γλώσσες. Επιπλέον, βλέπει πλήθος διαφορετικών ανθρώπων, ιδιαίτερα αλλά και παραδοσιακούς τρόπους ένδυσης και αμέτρητες γευστικές επιλογές. Ωστόσο, μία είναι αυτή που πρωταγωνιστεί. Ποια είναι αυτή; Η παρουσία της τουρκικής κουζίνας αποτελεί την πιο διαδεδομένη στη πόλη του Μπίλεφελντ, καθώς τη πλειοψηφία του πληθυσμού αποτελούν οι Τούρκοι.

Φυσικά, μπορεί κανείς να συναντήσει Έλληνες και έτσι να ακούει αρκετά συχνά την ελληνική γλώσσα, κυρίως στον δρόμο των ελληνικών μαγαζιών του Μπίλεφελντ, καθώς και λοιπές εθνικότητες. Τέτοιες μπορούν να είναι οι Αλβανοί, οι Βούλγαροι, οι Γεωργιανοί, οι λαοί της πρώην Γιουγκοσλαβίας όπως Σέρβοι και Κροάτες, οι Λετονοί, οι Ρώσοι, οι Αφρικανοί, οι Ιρακινοί, οι Σύριοι, οι Κούρδοι ακόμα και Αφγανοί, οι Ινδοί, οι Κινέζοι και Ιάπωνες. Βέβαια, με τον συνεχιζόμενο πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, πλέον συναντά κανείς και Ουκρανούς πρόσφυγες, με αποτέλεσμα το άκουσμα της ρώσικης αλλά και ουκρανικής γλώσσας όλο και περισσότερο.

Η πλειοψηφία του τούρκικου πληθυσμού μπορεί να δικαιολογηθεί με την εδώ και πολλά χρόνια απόφαση τους να μεταναστεύσουν στη Γερμανία και να την επιλέξουν από τότε ως τον μόνιμο τόπο κατοικίας. Η μία οικογένεια ακολουθώντας την άλλη, όπως σε κάθε μετανάστευση, έχει οδηγήσει σε αυτό το αποτέλεσμα. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι, η εθνικότητα αυτή γνωρίζει σε άπταιστο βαθμό τη γερμανική γλώσσα, λόγω της χρόνιας διαμονής τους σε αυτήν. Η ελληνική εθνικότητα είναι επίσης συχνή στην πόλη, όπως και η τούρκικη. Πολλοί από τα προηγούμενα έτη γνωρίζουν σε άριστο βαθμό τη γλώσσα και έχουν δικά τους μαγαζιά. Αποτέλεσμα αυτού, οι γλώσσες των δύο εθνικοτήτων να ακούγονται σε μεγάλο βαθμό αλλά τίποτα να μη συγκρίνεται με το άκουσμα της τουρκικής γλώσσας σε μαγαζιά, δρομάκια, πλατείες, γειτονιές και λαϊκές αγορές.

Μία άλλη εθνικότητα, η οποία είναι επίσης εκτεταμένη στο Μπίλεφελντ είναι των λαών της πρώην Γιουγκοσλαβίας (ΣΟΔΓ). Μπορεί να συναντήσει κανείς Κροάτες και ιδιαίτερα Σέρβους, οι οποίοι εξίσου γνωρίζουν πολύ καλά τη γλώσσα και διατηρούν επιχειρήσεις. Παρατηρείται λοιπόν, πως το Μπίλεφελντ, έχει διαφορετική πληθυσμιακή κατανομή σε σχέση με το Ντίσελντορφ, στο οποίο ακούγεται πολύ συχνά η ελληνική γλώσσα. Κάποιοι λόγω πολέμων όπως οι Σύριοι και Κούρδοι και πλέον οι Ουκρανοί εντασσόμενοι στη κατηγορία αυτή, κάποιοι λόγω οικονομικής κατάστασης, άλλοι λόγω διαμονής στενού τους προσώπου και άλλοι λόγω σπουδών οδήγησαν στη παραπάνω κατανομή. Θα υπάρξουν άραγε από φέτος πληθυσμιακές αλλαγές, ικανές να διαφοροποιήσουν τα έως τώρα δεδομένα, με το τεράστιο προσφυγικό κύμα του ουκρανικού λαού;

Φωτογραφία: Σοφία Αϊβαζίδου

Βιογραφικό συντάκτριας

https://greekhumans.com/2021/10/26/h-sofia-aivazidou-syntaktria-sto-greekhumans/

Πριν Φύγετε