Αρχική » Ασσύριοι – μια άγνωστη ιστορία διώξεων και τραγωδιών

Ασσύριοι – μια άγνωστη ιστορία διώξεων και τραγωδιών

0 comment 268 views

Του Γιώργου Μενεσιάν*

Οι Ασσύριοι είναι ένας αρχαίος λαός με πλούσιο πολιτισμό και παραδόσεις. Μέχρι τον 3ο αιώνα μ.Χ. οι Ασσύριοι είχαν εκχριστιανιστεί. Αυτός ο λαός λοιπόν, ο οποίος δεν έχει δικό του κράτος, δεν έχει σταματήσει να πέφτει θύμα της βαρβαρότητας, του εθνικισμού και του θρησκευτικού φονταμενταλισμού τους τελευταίους τέσσερις αιώνες!

Ήδη από τον 17ο και τον 18ο αιώνα, οι Ασσύριοι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έπεφταν συχνά θύματα σφαγών από μάζες μουσουλμάνων. Οι σφαγές και οι διώξεις έγιναν πιο συστηματικές τον 19ο αιώνα, ενώ κορυφώθηκαν τον 20ο. Την δεκαετία του 1830 ορδές Κούρδων νομάδων πραγματοποιούσαν επιθέσεις εναντίον των χριστιανών (Ασσυρίων και Αρμενίων) των ανατολικών επαρχιών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Την δεκαετία του 1840 χιλιάδες Ασσύριοι δολοφονήθηκαν από Κούρδους νομάδες στην περιοχή Hakkari (στα σημερινά σύνορα Τουρκίας – Ιράκ), ενώ την τριετία των αρμενικών σφαγών (1894-6), πολλοί Ασσύριοι σκοτώθηκαν μαζί με τους Αρμένιους συμπολίτες τους. Περίπου 1300 Ασσύριοι σκοτώθηκαν και κατά την διάρκεια των σφαγών των Αδάνων (1909).

Η μεγαλύτερη καταστροφή ήρθε κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου και της γενοκτονίας των Ασσυρίων (γνωστή ως Sayfo για τους Ασσυρίους). Την περίοδο 1915-1918, τα 2/3 του συνολικού ασσυριακού πληθυσμού δολοφονήθηκε από τους Νεότουρκους στην ανατολική Οθωμανική Αυτοκρατορία και την βόρεια Περσία.

Οι περισσότεροι επιζήσαντες Ασσύριοι βρήκαν καταφύγιο στο Ιράκ. Άλλοι κατέφυγαν στην Συρία, τον Καύκασο και την Δύση. Ασσύριοι εθελοντές και επαναστάτες πολέμησαν στο πλευρό των Βρετανών κατά τον Μεγάλο Πόλεμο, ενώ στο Ιράκ οι Βρετανοί ίδρυσαν στρατιωτικό σώμα το οποίο απαρτιζόταν κυρίως από Ασσυρίους.

Το 1918-9 και το 1932 οι Ασσύριοι προσπάθησαν να πείσουν την διεθνή κοινότητα για την ίδρυση ενός ασσυριακού κράτους. Όμως απέτυχαν. Το 1933 οι Ασσύριοι υπέστησαν ξανά διώξεις, αυτή την φορά στο βόρειο Ιράκ, από τον ιρακινό στρατό και τους Κούρδους. Από τις 7 έως τις 11 Αυγούστου, 600 (σύμφωνα με τους Βρετανούς) με 3000 (σύμφωνα με τους Ασσυρίους) Ασσύριοι δολοφονήθηκαν στην περιοχή Simele. Οι σφαγή του Simele θεωρήθηκε συνέχεια της γενοκτονίας και επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την ψυχολογία των Ασσυρίων.

Κατά την μπααθική περίοδο του Ιράκ (1963 – 2003) το ιρακινό καθεστώς καταπίεσε τους Ασσυρίους όπως και τον υπόλοιπο πληθυσμό του Ιράκ. Την περίοδο 1978-9, οι βίαιες εκστρατείες αραβοποίησης στο βόρειο Ιράκ από το καθεστώτος του Saddam Hussein αφορούσαν και στους Ασσυρίους. Κατά την γενοκτονία των Κούρδων (Επιχείρηση Alfal), τουλάχιστον 2000 Ασσύριοι δολοφονήθηκαν από τα δηλητηριώδη αέρια που χρησιμοποίησε το καθεστώς Hussein εναντίον των αντιπάλων του.

Μετά τον πόλεμο του Ιράκ (2003) και την έναρξη του πολέμου στην Συρία (2011), οι Ασσύριοι βρίσκονται υπό δίωξη:

– Την περίοδο 2003 – 2014 οι Ασσύριοι του Ιράκ πέφτουν θύματα της ισλαμικής τρομοκρατίας και του κουρδικού εθνικισμού.

– Την περίοδο 2014 – 2017 οι Ασσύριοι πέφτουν θύματα του Ισλαμικού Κράτους σε Συρία και Ιράκ.

– Στην Συρία, οι Ασσύριοι βρίσκονται υπό δίωξη στις περιοχές που καταλαμβάνουν οι αντικαθεστωτικοί. Ιδιαίτερος ο κίνδυνος στις περιοχές που δραστηριοποιούνται ακραίοι ισλαμιστές προσκείμενοι στην Al Qaeda. Ακόμα και στην κοσμική κουρδική de facto αυτόνομη περιοχή (Rojava), οι Ασσύριοι θα υποστούν πολλές φορές διακρίσεις. Οι Ασσύριοι θα κινδυνέψουν και κατά την τουρκική εισβολή στην βόρεια Συρία τον Οκτώβριο του 2019 και θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν, για άλλη μια φορά, τις πατρογονικές τους εστίες.

– Σήμερα, οι Ασσύριοι του Ιράκ βρίσκονται σε κίνδυνο, διότι πολλές φορές οι τουρκικοί βομβαρδισμοί εναντίον του ΡΚΚ γίνονται σε περιοχές που κατοικούν Ασσύριοι.

Οι πόλεμοι και οι διώξεις έχουν μειώσει δραματικά τον πληθυσμό των Ασσυρίων (και άρα και των χριστιανών συνολικά) στην Μέση Ανατολή, αφού χιλιάδες απ’αυτούς βρήκαν καταφύγιο στην Δύση.

Στην Ελλάδα, πολλοί δεν γνωρίζουν καν τι είναι οι Ασσύριοι. Μπορεί η χώρα μας να μην μπορεί να κάνει πολλά για την προστασία όσων Ασσυρίων έχουν μείνει στην Μέση Ανατολή, μπορεί ωστόσο να τιμά τα θύματα της ασσυριακής γενοκτονίας, η οποία άλλωστε δεν διαφέρει από τις γενοκτονίες των Αρμενίων και των Ελλήνων.

Πηγή πληροφόρησης

Δημόσια ανάρτηση του κ. Μενεσιάν

Πηγή εικόνας

https://el.wikipedia.org

* Ο κ. Γιώργος Μενεσιάν είναι διεθνολόγος

Η Ομάδα του GreekHumans

Πριν Φύγετε