Αρχική » Αμυντική Συμφωνία Γαλλίας-Ελλάδας

Αμυντική Συμφωνία Γαλλίας-Ελλάδας

0 comment 506 views

Σήμερα στις 28 Σεπτεμβρίου 2021 και κατά τις πρωινές ώρες, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών (Υπ.Εξ.) κ. Νίκο Δένδια καθώς και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Γαλλίας κ. Emmanuel Macron στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Ελλάδα και Γαλλία υπέγραψαν αμυντική συμφωνία.

Η συμφωνία αυτή δεν συνιστά μονάχα εξοπλιστικό πρόγραμμα αλλά εμπεριέχει και ρήτρα αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση επίθεσης από άλλο κράτος. Συγκεκριμένα, κατά πρώτον προβλέπει την απόκτηση από το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) της χώρας μας  3+1 γαλλικών φρεγατών υψηλής τεχνολογίας, ικανών να συνεργαστούν με τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale, τα οποία η Ελλάδα απέκτησε πρόσφατα. Κατά δεύτερον, το σημαντικότερο σημείο της συμφωνίας αποτελεί το Άρθρο 2 το οποίο προβλέπει την άμεση στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας προς την Ελλάδα και αντίστροφα σε περίπτωση που υπάρξει επίθεση από τρίτη χώρα, ακόμη και αν αυτή η χώρα είναι μέρος των συμμαχιών τους (π.χ. ΝΑΤΟ).

Η συμφωνία υπογράφτηκε από τους Υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας αμφότερων των χωρών με τη παρουσία φυσικά του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Γάλλου Προέδρου. Οι τελευταίοι μάλιστα προχώρησαν σε δηλώσεις. Κυριότερα σημεία των δηλώσεων Emmanuel Macron ως εξής: «Στόχος είναι να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας. Θέλουμε να προστατεύσουμε την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα αμφοτέρων των κρατών μας. Στόχος είναι η ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής κυριαρχίας και η διασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης. Έχουμε ένα κοινό όραμα. Των δικών μας συμφερόντων και της σταθερότητας. Η Ελλάδα είχε πολιτισμό που μας ενέπνευσε να είμαστε ο κόσμος που είμαστε».

Σημαντικότερα σημεία των δηλώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως παρακάτω: «Η υπογραφή της συμφωνίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για την συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια ενισχύει μια πραγματικότητα ότι οι δύο χώρες έχουν ήδη αναπτύξει μια ισχυρή συμμαχική σχέση που υπερβαίνει τις υποχρεώσεις της μίας έναντι της άλλης στο πλαίσιο της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Η πίστη στην ελευθερία στο κράτος δικαίου στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η ιστορία μας φέρνει μαζί όπως και η γεωγραφία αλλά όπως και η Μεσόγειος Θάλασσα αλλά και η Ευρώπη για την οποία θέλουμε ένα καλύτερο μέλλον».

Σχόλιο

Η υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας αναδεικνύει την στενή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, σκιαγραφώντας για μια ακόμη φορά τις άριστες σχέσεις των δύο κρατών. Η Ελλάδα με την προσθήκη των φρεγατών στο δυναμικό του στόλου της μεταβάλλει καθοριστικά τις ισορροπίες ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, έχοντας δίπλα της ένα σύμμαχο, που φιλοδοξεί και μέχρι στιγμής τα καταφέρνει, να κατέχει πρωταγωνιστική θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και το ΝΑΤΟ. Το Άρθρο 2 αυτής της διμερούς συμφωνίας στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στη Τουρκία και στις επιθετικές της ενέργειες αφού εντάσσει πλέον ενεργά τη Γαλλία στο γεωπολιτικό σκηνικό. Συνολικά, η συμφωνία αποτιμάται ως μια επιτυχημένη κίνηση σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, ενώ ο πρωταρχικός της στόχος πρέπει να παραμείνει η διατήρηση της ειρήνης και η αποτροπή παραβίασης των θαλάσσιων συνόρων των κρατών που βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως από τη Τουρκία, δίχως η χώρα μας να αναλωθεί σε παιχνίδια επίδειξης ισχύος.

Πηγές είδησης

Ethnos

Protothema

Kathimerini

Newsit

Πηγή φωτογραφίας

Newsit

Ολόκληρες οι ειδήσεις εδώ

Ethnos

Protothema

Kathimerini

Newsit

Σχόλιο: Βασίλης Τσιαπάλας

Η Ομάδα του GreekHumans

Πριν Φύγετε