Αρχική » Αμερική Δύο Ταχυτήτων

Αμερική Δύο Ταχυτήτων

0 comment 471 views

Της Ευρυδίκης Παπανικολάου*

Οι Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ) πάντα διέφεραν στον τρόπο λειτουργίας τους από άλλες Δυτικές χώρες αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Από τις εκλογικές τους διαδικασίες και το σύστημα υγείας τους μέχρι και τον κρατικό τους μηχανισμό. Από τις μεγαλύτερες διαφορές που μπορεί να διακρίνει κανείς είναι η απόλυτη ελευθερία των τοπικών αρχών να λαμβάνουν μέτρα για την πολιτεία τους, χωρίς να υπάρχει η άμεση εμπλοκή της εκάστοτε κυβέρνησης. Με την κάθε πολιτεία, όμως, να εκλέγει τους δικούς της αντιπροσώπους και να αποφασίζει τους δικούς της νόμους, καταλήγει συχνά να δημιουργείται μια «Αμερική δύο ταχυτήτων», όπως συνέβη πρόσφατα με το Τέξας και το Ιλινόις, όσον αφορά το θέμα των αμβλώσεων.

Μέσα από την υπόθεση  Roe v. Wade, στις 22 Ιανουαρίου 1973, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έλαβε την απόφαση-ορόσημο που εξασφάλιζε στις γυναίκες το δικαίωμά τους να διακόψουν την εγκυμοσύνη τους μέχρι και στις 24 εβδομάδες της κύησης. Τώρα, όμως, 48 έτη αργότερα, η πολιτεία του Τέξας αποφάσισε να αλλάξει τη στάση της ως προς αυτό το αμφιλεγόμενο ζήτημα. Πιο συγκεκριμένα, στη 1η Σεπτεμβρίου ένας νέος νόμος τέθηκε σε ισχύ, αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο αρνήθηκε να παρέμβει, που απαγορεύει τον τερματισμό μιας εγκυμοσύνης μετά την ανίχνευση καρδιακής δραστηριότητας του εμβρύου – συνήθως περίπου έξι εβδομάδες μετά τη γονιμοποίηση.

Ο νόμος αυτός δεν κάνει καμία εξαίρεση για περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας, αναγκάζοντας τις γυναίκες να ολοκληρώσουν τον κύκλο της κύησης ακόμη και κάτω από τραυματικές συνθήκες. Επιπρόσθετα, ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί από τις τοπικές αρχές αλλά από τους ίδιους τους πολίτες, με τους ιδιώτες να μπορούν να μηνύσουν κέντρα υγείας και υγειονομικό προσωπικό που εκτελεί τη διαδικασία των αμβλώσεων και προχωρεί σε υποτιθέμενες παραβάσεις. Ο ενάγων, μάλιστα, θα λάβει 10.000 δολάρια από τους κατηγορούμενους εάν η υπόθεσή τους είναι επιτυχής, δημιουργώντας μ’ αυτόν τον τρόπο ένα σύστημα επικήρυξης-επιβράβευσης που θυμίζει ελαφρώς Άγρια Δύση.

Δύο εβδομάδες αργότερα, όμως, στο Ιλινόις, η δημοκρατική εκπρόσωπος της πολιτείας Kelly Cassidy προτείνει έναν νόμο βασισμένο στο μοντέλο του Τέξας, αλλά εντελώς ανεστραμμένο. Πιο συγκεκριμένα, η Cassidy εισάγει ένα νομοσχέδιο που ονομάζεται “The Expanding Abortion Services Act”, το ακρωνύμιο του οποίου γράφει TEXAS, και που επιτρέπει σε οποιονδήποτε είναι θύμα σεξουαλικής επίθεσης ή βιώνει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη να μηνύσει τον δράστη για 10.000 δολάρια σαν αποζημίωση. «Όταν η νομοθετική αρχή του Τέξας έθεσε σε ισχύ τον νόμο, μου ήταν πολύ σαφές ότι η πολιτεία μας είναι σε μια μοναδική θέση να απλώσουμε τα χέρια μας και να προσφέρουμε στους ανθρώπους από το Τέξας και άλλες πολιτείες που επιδιώκουν να περιορίσουν τα αναπαραγωγικά μας δικαιώματα, ένα ασφαλές καταφύγιο», δήλωσε σε συνέντευξη της η Cassidy.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο της Cassidy, το 50% των αποζημιώσεων αυτών θα καταλήξουν σε ένα νέο Ταμείο ονόματι «State Abortion Freedom Access Fund», το οποίο θα διαχειρίζεται το Υπουργείο Υγείας και Οικογενειακών Υπηρεσιών του κράτους και θα χρησιμοποιηθεί ως οικονομική βοήθεια για άτομα από πολιτείες με περιορισμένη πρόσβαση σε αμβλώσεις ώστε να μπορούν να ταξιδέψουν στο Ιλινόις για την ασφαλή εκτέλεση της διαδικασίας.

Όπως μπορούμε να καταλάβουμε, λοιπόν, αποδεικνύεται περίτρανα ότι τελικά στην Αμερική, μέσω των συχνά αντικρουόμενων πολιτειακών νόμων, όντως καθορίζεται μια διαφορετική πραγματικότητα για τους πολίτες των εκάστοτε πολιτειών, οι οποίοι ορίζουν μια εντελώς διαφορετική ζωή και μέλλον για τους κατοίκους τους, μολονότι είναι πολίτες της ίδιας χώρας.

          Βιβλιογραφία

*Η Ευρυδίκη Παπανικολάου είναι Φοιτήτρια Τμήματος Δημοσιογραφίας ΑΠΘ

Πριν Φύγετε