Του Αριστείδη Ρούνη*
Εισαγωγή
Κυπριακή Ιστορία! Συνεχώς μελανά σημεία στην ιστορία του νησιού! Μνήμες που δύσκολα θα «σβήσουν». 50 έτη πριν έχουμε την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο. Είναι το 1974, όταν οι Τούρκοι «μπουκάρουν» στο νησί.
Σύγχρονη Ιστορία
Το τραυματικό γεγονός της τουρκικής εισβολής αποτελεί τμήμα της σύγχρονης ιστορίας. Η περίοδος αυτή καλύπτει τα γεγονότα της λεγόμενης «σύγχρονης εποχής». Καλύπτει κυρίως το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, αλλά και όλο τον αιώνα που διανύουμε. Όπως επισημάνθηκε σε προγενέστερο άρθρο της ιστοσελίδας μας, το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ
https://greekhumans.com/vasikes-chronologikes-periodoi-ths-istorias/
είναι η περίοδος από την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου έως και σήμερα.
Η τουρκική εισβολή – «Αττίλας»
Η Τουρκία βρήκε την αφορμή να επιβάλει τα διχοτομικά της σχέδια σε βάρος της Κύπρου, μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, που διενήργησε η στρατιωτική χούντα των Αθηνών, κατά της εκλεγμένης κυβέρνησης του Προέδρου Μακαρίου. Η Τουρκική εισβολή στην Κύπρο με την κωδική ονομασία «Αττίλας» ξεκίνησε την αυγή της 20ης Ιουλίου 1974, με αποβατικές και αεροπορικές επιχειρήσεις, παραβιάζοντας κάθε κανόνα της διεθνούς νομιμότητας, περιλαμβανομένου του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Συμμετείχαν συνολικά γύρω στους 40.000 άνδρες υπό τη διοίκηση του αντιστρατήγου Νουρετίν Ερσίν. Η ελληνική πλευρά πιάστηκε στον ύπνο και η αντίδρασή της εκδηλώθηκε με μεγάλη καθυστέρηση. Η Τουρκία υποστήριξε ότι δεν επρόκειτο για εισβολή, αλλά για «ειρηνική επέμβαση». Παράλληλα, η Τουρκία εφάρμοσε από το 1974 συστηματική πολιτική εποικισμού του κατεχομένου τμήματος της Κύπρου με μαζική μεταφορά πέραν των 160000 Τούρκων εκ Τουρκίας.
Η αποσχιστική ανακήρυξη της ΤΔΒΚ
Σε πλήρη συνάρτηση με τον δεδηλωμένο στόχο της Τουρκίας για διχοτόμηση και εθνικό διαχωρισμό στο νησί, στις 15 Νοεμβρίου 1983 το κατοχικό καθεστώς προχώρησε σε μονομερή αποσχιστική ανακήρυξη της ούτω καλούμενης «Τουρκικής δημοκρατίας της βορείας Κύπρου», πράξη η οποία καταδικάστηκε από την διεθνή κοινότητα ως παράνομη και νομικά άκυρη. Από ανθρωπιστική άποψη, η πιο τραγική συνέπεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974 είναι οι αγνοούμενοι. Κατά και μετά την τουρκική εισβολή, χιλιάδες Ελληνοκύπριοι είχαν συλληφθεί και κρατηθεί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Κύπρο από τους Τούρκους. Επιπρόσθετα, πάνω από 2000 αιχμάλωτοι πολέμου είχαν μεταφερθεί παράνομα και κρατηθεί σε φυλακές στην Τουρκία.
Η ονομασία «Famagusta» και η Αμμόχωστος
Η λέξη Famagusta αποτελεί τη λατινική ονομασία της Αμμοχώστου. Η Αμμόχωστος είναι πόλη που βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της Κύπρου. Τον Αύγουστο του 1974 κατελήφθη από τα τουρκικά στρατεύματα που είχαν εισβάλει στην Κύπρο, ενώ οι Ελληνοκύπριοι κάτοικοι της κατέφυγαν ως πρόσφυγες στο ελεύθερο κομμάτι του νησιού. Η Αμμόχωστος σημαίνει κυριολεκτικά την πόλη τη χωμένη στην άμμο, από τον 4ο μ.Χ. αιώνα. 50 χρόνια μετά κανένας δεν έχει την θέληση να ξανά χτίσει την πόλη, καθώς πλέον τα κτήρια δεν μπορούν να κατοικηθούν. Η πόλη είναι άδεια, οι δρόμοι γεμάτοι με αγριόχορτα, θάμνους και δέντρα, ετοιμόρροπα σπίτια με αρουραίους, φίδια και αρπακτικά να τα κατοικούν αντί οι νόμιμοι κάτοικοί τους.
Επίλογος
Με αφορμή τη προβολή της σειρά «Famagusta» στην τηλεόραση, είναι εύστοχο το γεγονός ότι πρέπει να παραμείνει η μνήμη αναλλοίωτη. Είναι η τραυματική μνήμη της εισβολής των Τούρκων στην Κύπρο. «Δεν Ξεχνώ» είναι το γνωστό σύνθημα, που αξίζει να ακούγεται, ώσπου να επέλθει η δικαίωση των αγνοουμένων.
Πηγές
https://mfa.gov.cy/el/turkish-military-invasion-and-occupation.html
https://www.sansimera.gr/articles/649
https://www.reader.gr/lifestyle/tv-media/famagkoysta-ti-simainei-i-nea-seira-toy-mega/540850
Πηγή εικόνας
*Βιογραφικό συντάκτη
https://greekhumans.com/general/