Αρχική » Συνέντευξη της Νάνσυ Δογραματζή – Παράδοση

Συνέντευξη της Νάνσυ Δογραματζή – Παράδοση

0 comment 137 views

Σε συνέντευξη για το https://greekhumans.com/, η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου «Οι Φίλοι της Παράδοσης» κα Νάνσυ Δογραματζή κλήθηκε να σχολιάσει θέματα που άπτονται της Παράδοσης.

Αντί προλόγου

Αγαπητή μου Νάνσυ, προτού προχωρήσουμε στην καρδιά του θέματος μας, της παράδοσης δηλαδή, θα θέλαμε να σε γνωρίσουμε καλύτερα και φυσικά να συστηθείς στο αναγνωστικό μας κοινό. Από πού κατάγεσαι; Ποια τα χόμπι σου;

Αρχικά σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκληση και χαίρομαι για την κουβέντα που θα κάνουμε. Είμαι η Νάνσυ Δογραματζή και κατάγομαι από την Περιστερά Θεσσαλονίκης αλλά και από τη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας. Αγαπώ πάρα πολύ τον παραδοσιακό χορό και πλέον είναι τρόπος ζωής μου και όχι απλώς το χόμπυ μου, καθώς εδώ και 32 χρόνια παρακολουθώ μαθήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών και συμμετέχω σε πληθώρα παραστάσεων και σεμιναρίων. Είμαι ιδρυτικό μέλος του Δ.Σ. των «Φίλων της Παράδοσης» Θεσσαλονίκης και υπεύθυνη του παιδικού χορευτικού τμήματος του Συλλόγου.

Ξεκινώντας με ορισμό

Δεν θα μπορούσαμε, παρά να σε ρωτήσουμε στην αρχή της συζήτησης μας τι σημαίνει για εσένα «λαογραφία» και φυσικά πως θα όριζες εσύ τη λαογραφία.

Λαογραφία είναι η μελέτη και ανάλυση διαφόρων όψεων της οργάνωσης κάθε κοινωνίας και του λαϊκού πολιτισμού. Η λαογραφία περιλαμβάνει και την παράδοση, επομένως, εκτός από τα γραφόμενα, η λαογραφία και η παράδοση βρίσκονται στους ανθρώπους και στις μαρτυρίες τους. Χρέος δικό μας, εφόσον εκπροσωπούμε και είμαστε μέλη ενός πολιτιστικού φορέα, είναι να μεταλαμπαδεύουμε τις σχετικές γνώσεις μας στη νέα γενιά.

Κράτη και σύνορα

Είναι γεγονός πως το κράτος είναι μια σημαντική οντότητα, βάσει της οποίας είναι οργανωμένος ο πλανήτης στις μέρες μας. Αν χρησιμοποιήσουμε ως σημείο αναφοράς όμως την παράδοση κάθε λαού, έχει αυτή σύνορα ή όρια γενικότερα; Ειδικότερα, η μουσική παράδοση έχει σύνορα;

Κανένα είδος τέχνης δεν έχει σύνορα. Οποιαδήποτε μορφή τέχνης οφείλει στην οντότητα της, να μην χαρακτηρίζεται από συνοριακούς φραγμούς. Η μουσική ενώνει τους ανθρώπους και καταρρίπτει οιαδήποτε μορφή διαφορετικότητας που ενδεχομένως να έχουν μεταξύ τους. Παρόλο που ορισμένες φορές διακρίνονται ομοιότητες στα μουσικά ακούσματα των γειτονικών κρατών, με μία προσεκτική ματιά, σχεδόν σε κάθε περίπτωση μπορεί κανείς να διακρίνει διαφορές μεταξύ τους, μέσω των οποίων προκύπτουν σημαντικά στοιχεία για την ταυτότητα του κάθε λαού και τις επιρροές που απέκτησαν ο ένας από τον άλλον.

Μουσική παράδοση και Θρησκεία

Ποιο το σημείο συνάντησης της Μουσικής παράδοσης με τη Θρησκεία; Υπάρχει σχέση μεταξύ τους; Αλληλεπιδρούν οι δυο αυτές έννοιες; Ας περιοριστούμε εντός των συνόρων του ελληνικού Κράτους.

Η μουσική παράδοση φυσικά και συνδέεται με τη θρησκεία, καθώς είναι βασισμένη σε έναν μεγάλο βαθμό στη βυζαντινή μουσική. Παρόλα αυτά, η ελληνική παράδοση κατά γενική έννοια, δεν συνδέεται με τον ορθόδοξο χριστιανισμό. Σίγουρα υπάρχουν παραδείγματα για το αντίθετο, όμως ας σταθούμε στο γενικότερο πλαίσιο, καθώς η συζήτηση για το συγκεκριμένο ζήτημα δεν μπορεί να αρκεστεί σε μία μόνο απάντηση.

Πολιτιστική κληρονομιά και αμνησία

Τα τελευταία έτη υφίσταται λήθη και αμνησία για το λαογραφικό παρελθόν της Ελλάδας; Με άλλα λόγια, εντός του 21ου αιώνα ο λαός τηρεί τις παραδόσεις, τα ήθη-έθιμα; Προβαίνει σε δημόσιες τελετές μνήμης;

Μετά από μία βαθιά κρίση που πέρασε ο πολιτισμός στην Ελλάδα, κατά την περίοδο του Κορωναιού, ο κόσμος επανήλθε δυναμικά στους Πολιτιστικούς Συλλόγους. Οι Σύλλογοι, από τη μεριά τους, ολοένα και επεκτείνουν και αναβαθμίζουν τις δράσεις τους, έτσι ώστε το αντικείμενό τους να γίνεται πιο ενδιαφέρον και το κοινό να ανταποκρίνεται σε αυτές. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες φαίνεται να τηρούν σε σημαντικό βαθμό πολλά από τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας και σε αυτό, οι ενεργοί Πολιτιστικοί Σύλλογοι και τα Σωματεία, έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο.

Ως επίλογο αυτής της συνέντευξης, θα θέλαμε να μας εξηγήσεις μια έννοια που έχει πάρα πολλές σημασίες. Τι θα πει για σένα «Πολιτισμός»; Είναι για παράδειγμα μόνο τα έθιμα ενός λαού ή κάτι άλλο;

Η έννοια του Πολιτισμού είναι μία έννοια βαθιάς σημασίας. Δεν περιορίζεται σε κάτι συγκεκριμένο, ούτε μπορεί κανείς να δώσει εύκολα τον ορισμό της. Ο Πολιτισμός είναι τρόπος ζωής, είναι οι αξίες μας, είναι η προσωπικότητά μας, είναι ταυτότητά μας. Το είναι μας και η παιδεία μας. Αυτό που θα θέλαμε να γίνουμε, αλλά και αυτό που τρέχουμε να αποφύγουμε. Ο Πολιτισμός μας φαίνεται από το πώς και πού πετάμε τα σκουπίδια μας, μέχρι το πώς συμπεριφερόμαστε σε έναν άνθρωπο που δεν μιλά την ίδια γλώσσα με εμάς, ή που δεν μπορεί να μιλά καμία γλώσσα του κόσμου. Θεωρώ ότι έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε προκειμένου να αυτοχαρακτηριστούμε πολιτισμένοι άνθρωποι, με την ουσιαστική σημασία της λέξης. Είναι χρέος μας και αυτό θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, να παραδώσουμε τον κόσμο στις επόμενες γενιές καλύτερο, πιο πολιτισμένο, έτσι ώστε οι άνθρωποι να ζουν αρμονικά, διατηρώντας και διαφυλάσσοντας την ταυτότητά τους.

Σας ευχαριστούμε θερμά για ακόμα μια φορά και ευχόμαστε καλή επιτυχία στη δραστηριότητα σας.

Για το GreekHumans

Αριστείδης Ρούνης, Ιδρυτής και αρχισυντάκτης

Πριν Φύγετε