Αρχική » Οι έξι πιο συνηθισμένες επιρροές της ποντιακής κουζίνας

Οι έξι πιο συνηθισμένες επιρροές της ποντιακής κουζίνας

0 comment 1,5K views

Της Σοφίας Αϊβαζίδου*

Η περιοχή του Πόντου χαρακτηρίζεται από το στοιχείο της πολυπολιτισμικότητας. Ως απόρροια αυτού, η ποντιακή κουζίνα δέχεται επιρροές από την κουζίνα ανθρώπων διαφορετικών εθνικοτήτων που κατοικούν στη περιοχή. Θα παρατηρηθούν επιρροές και ομοιότητες με τη κουζίνα της Ρωσίας, Αρμενίας, Τουρκίας αλλά και της Κεντρικής Ασίας.

Πιροσκί με γέμιση πατάτας

Σήμερα λοιπόν, οι ποντιακές οικογένειες συνηθίζουν να μαγειρεύουν τα παρακάτω εδέσματα. Αρχικά, είναι σημαντικό να αναφέρουμε τα πισία ή αλλιώς τα λεγόμενα πιροσκί, με χώρα προέλευσης τη Ρωσία. Τα πισία μαγειρεύονται στο τηγάνι με μπόλικο καυτό λάδι ή στο φούρνο. Η κλασική γέμισή τους είναι με πατάτα αλλά χρησιμοποιούνται και άλλες, όπως με τυρί, με αυγό-πράσινο κρεμμύδι, με λάχανο-κρεμμύδι-καρότο και βέβαια, υπάρχουν και οι γλυκές γεμίσεις με φράουλα ή μαρμελάδα διάφορων γεύσεων.

Πιροσκί με γέμιση φράουλας

Τα πιλμένι είναι τα επόμενα. Χώρα προέλευσης είναι και εδώ η Ρωσία και συγκεκριμένα, τα Ουράλια Όρη και η Σιβηρία. Τα πιλμένι είναι μικρά στρόγγυλα ζυμαρικά, φτιαγμένα από λεπτή ζύμη με γέμιση κιμά και κρεμμυδιού. Σερβίρονται συνήθως με λίγο βούτυρο και σκόνη πιπεριού. Στην Ελλάδα, συχνά χρησιμοποιούν τον όρο τορτελίνια ή ραβιόλια για να αναφερθούν σε αυτά.

Βαρένικι με γέμιση πατάτας

Κάτι αντίστοιχο με τα πιλμένι, είναι τα βαρένικι με ίδια χώρα προέλευσης. Τη μόνη διαφορά μεταξύ των δυο, αποτελεί η γέμιση. Τα βαρένικι έχουν ως γέμιση τη πατάτα και ξεχωριστά τη μυζήθρα. Τα βαρένικι με γέμιση πατάτας σερβίρονται συνήθως με ψιλοκομμένο τηγανισμένο κρεμμύδι ή σκόνη πιπεριού ενώ τα βαρένικι με γέμιση μυζήθρας, με γιαούρτι.

Τσιμπουρέκι

Υπάρχουν και τα τσιμπουρέκι και προέρχονται από τη Κριμαία της Ρωσίας. Τα τσιμπουρέκι είναι τηγανιτές πίτες με γέμιση κιμά και κρεμμυδιού και μαγειρεύονται σε καυτό λάδι, ώστε να πάρουν το χρυσαφί χρώμα όπως βλέπουμε στη φωτογραφία.

Ακολουθεί το πολύ γνωστό σε όλους, το λεγόμενο χατσαπούρι. Το χατσαπούρι είναι πίτα με τυρί, η οποία μαγειρεύεται στο τηγάνι χωρίς λάδι και έπειτα αλείφεται με βούτυρο. Στην Ελλάδα συνηθίζουν να το αποκαλούν και ως ρώσικη τυρόπιτα. Είναι όμως ρώσικη; Όχι, το χατσαπούρι είναι γεωργιανής προέλευσης και υπάρχουν διάφοροι τρόποι παρασκευής του, καθώς η συνταγή του ποικίλει από περιοχή σε περιοχή.

Χατσαπούρι

 

 

 

 

 

 

 

Τέλος, θα κλείσουμε με ένα από τα πιο γνωστά και συνηθισμένα γλυκά, τα ποντιακά ωτία. Τα ωτία, δηλαδή τα αυτιά, μεταφράζοντας από τα ποντιακά, είναι ποντιακά γλυκίσματα και αποτελούνται μόνο από ζύμη. Τηγανίζονται σε καυτό λάδι για να ροδίσουν και σερβίρονται συνήθως, με ζάχαρη άχνη.

Συμπεραίνοντας, η επιρροή των γειτονικών λαών, οι οποίοι είτε αποτελούσαν τις μειονότητες στη περιοχή του Πόντου είτε διαδέχονταν τις αφίξεις των Ποντίων στα μέρη τους δημιούργησε μία ευρεία λίστα πιάτων. Έτσι λοιπόν, υιοθετήθηκαν πιάτα και συνταγές, τα οποία σήμερα είναι ευρέως γνωστά γιατί ακριβώς, τηρήθηκαν οι παραδόσεις των προγόνων. Δεν λησμονούνται γεύσεις, ακολουθούνται παραδόσεις και γνωρίζονται καλύτερα λαοί!

Φωτογραφία: Σοφία Αϊβαζίδου

Βιογραφικό συντάκτριας

*GreekHumans

Πριν Φύγετε