Αρχική » Κάστρο Νόϊσβάνσταϊν: Ο παραμυθένιος προορισμός της Βαυαρίας

Κάστρο Νόϊσβάνσταϊν: Ο παραμυθένιος προορισμός της Βαυαρίας

0 comment 1,6K views

Της Σοφίας Αϊβαζίδου*

Συνεχίζοντας το «ταξίδι» στην επιστήμη της Ανθρωπογεωγραφίας, επόμενος σταθμός μας το κάστρο Νόϊσβάνσταϊν (Schloss Neuschwanstein).

Ταξιδεύοντας κανείς στη νότια Γερμανία και συγκεκριμένα στο κρατίδιο της Βαυαρίας, μπορεί να ακούσει για το δημοφιλέστερο, παραμυθένιο και μάλιστα, πολυφωτογραφημένο βασιλικό παλάτι, γνωστό ως κάστρο Νόϊσβάνσταϊν.

Χωριό Σβανγκάου (Schwangau)

Διασχίζοντας τη περιοχή του Φούσεν (Füssen) και φτάνοντας στο χωριό Σβανγκάου (Schwangau), ο επισκέπτης μπορεί να αντικρίσει από μακριά το υπόψη κάστρο, αλλά και το κάστρο Χοχενσβανγκάου (Hohenschwangau). Δύο παλάτια με εκατομμύριες επισκέψεις τον χρόνο, στα οποία οι τουρίστες μπορούν να φτάσουν είτε με τρένο και λεωφορείο είτε με αυτοκίνητο.

Σβανγκάου
και κάστρο Χοχενσβανγκάου (Hohenschwangau)

Το μαγευτικό κάστρο Νόϊσβάνσταϊν βρίσκεται στις Βαυαρικές Άλπεις, στο λόφο πάνω από το Σβανγκάου και είναι περιτριγυρισμένο από βουνά και δάση, δημιουργώντας μια παραμυθένια εικόνα στα σύνορα με την Αυστρία. Η ονομασία του κάστρου προκύπτει από το σύμβολο της οικογένειας των κομητών του χωριού Σβανγκάου, που είναι ο κύκνος και μεταφράζεται ως η «Νέα πέτρα του κύκνου».

Σβάνγκαου και κάστρο Νόϊσβάνσταϊν (Schloss Neuschwanstein)

Το κάστρο χτίστηκε τον 19ο αιώνα από τον τότε βασιλιά και μονάρχη της Βαυαρίας Λουδοβίκο τον Β’ (1845-1866) ως καταφύγιο και εφησυχαστική δομή και αποτέλεσμα της ρομαντικής του φαντασίας. Το ταλέντο του Λουδοβίκου του Β’ για την αρχιτεκτονική και το πάθος για τη κατασκευή εντυπωσιακών και μεσαιωνικών κάστρων, που αριθμούν στα τρία, οδήγησαν στη παραμέληση των βασιλικών του αρμοδιοτήτων. Το δυσάρεστο είναι, πως πρόλαβε να ζήσει στο κάστρο του μόνο 172 ημέρες, το οποίο μάλιστα δεν κατάφερε να χτιστεί εξολοκλήρου, καθώς άφησε τη τελευταία του πνοή πνιγμένος λίγα χρόνια αργότερα. Αμέσως μετά τον θάνατό του, το κάστρο άνοιξε για επισκέψεις, για τον λόγο της αποζημίωσης του χτισίματος και της συντήρησής του και παραμένει ανοιχτό έως σήμερα.

Η δυνατότητα εισόδου στο κάστρο γίνεται με την αγορά εισιτηρίων με απίστευτη ουρά για την απόκτησή τους. Η διαδρομή προς την είσοδο του κάστρου μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους. Πρώτον, με τα πόδια διασχίζοντας το 1,5 χιλιόμετρο που θα χρειαστεί περίπου 30-40 λεπτά. Δεύτερον, με το mini bus, η διαδρομή του οποίου γίνεται πάνω από το κάστρο και σε 500-600 μέτρα φτάνει κανείς στην είσοδο. Τρίτον, με άμαξα, η οποία φτάνει σε απόσταση 300 μέτρων από την είσοδο του κάστρου.

Μπαίνοντας στο εσωτερικό του κάστρου, ακολουθεί ξενάγηση με τη διανομή ακουστικών, στη γλώσσα επιλογής των τουριστών. Με αυτόν τον τρόπο, η ξενάγηση γίνεται κατανοητή για όλους τους επισκέπτες σε κάθε χώρο του παλατιού. Βέβαια, το δυσάρεστο της ξενάγησης είναι η απαγόρευση φωτογραφιών στο εσωτερικό του αλλά κανείς δεν απαγόρευσε τις φωτογραφίες έξω από αυτό.

Η απερίγραπτη και παραμυθένια εικόνα του μέρους μπορεί να γίνει αντιληπτή και από τη γέφυρα, από την οποία ανοίγεται η θέα στο κάστρο και στις λίμνες δίπλα σε αυτό με μοναδικές φωτογραφίες. Αν και τους χειμερινούς μήνες, η γέφυρα είναι κλειστή για την ασφάλεια των επισκεπτών λόγω χιονόπτωσης. Επομένως, για ευκολότερη πρόσβαση στα δρομάκια και για περισσότερες βόλτες στη γύρω περιοχή, επιλέξτε τους καλοκαιρινούς μήνες απολαμβάνοντας τη θέα, πίνοντας το ζεστό γλυκό κρασί, το λεγόμενο Γκλουχβάιν (Glühwein) και επισκέπτοντας ένα από τα ταβερνάκια της περιοχής. Μη ξεχνάμε τον μεγάλο αριθμό τουριστών και την υπομονή που πρέπει να έχουμε για την απόκτηση των εισιτηρίων.

Φωτογραφίες: Σοφία Αϊβαζίδου

Βιογραφικό συντάκτριας

https://greekhumans.com/2021/10/26/h-sofia-aivazidou-syntaktria-sto-greekhumans/

Πριν Φύγετε