Αρχική » Γνωρίζοντας το Rafale

Γνωρίζοντας το Rafale

0 comment 434 views

Του Αριστείδη Ρούνη*

Η ονομασία αυτού;

Dassault Rafale ή Ντασό Ραφάλ!

Εισαγωγικές γραμμές

Το Rafale είναι ένα γαλλικό δικινητήριο μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων 4ης γενιάς. Το όνομά του σημαίνει «ριπή ανέμου». Σχεδιάστηκε και κατασκευάζεται από την Dassault Aviation.

Για περισσότερες πληροφορίες για τη γαλλική εταιρία μπορείτε να δείτε εδώ

https://www.dassault-aviation.com/en/

Το αεροσκάφος «υπηρετεί» στην Γαλλική Πολεμική Αεροπορία και το Γαλλικό Ναυτικό και είναι πολλαπλών ρόλων. Διαθέτει δυνατότητα ταυτόχρονης εκτέλεσης ποικιλίας αποστολών, όπως κρούσης, αναγνώρισης κ.λπ. Έχει συνδυασμό πτέρυγας τύπου Δέλτα και πτερυγίων ελιγμών (canards). Αυτό του δίνει εξαιρετική ευελιξία. Παράλληλα διατηρεί τη σταθερότητα κατά τη διάρκεια της πτήσης. Μπορεί να απογειωθεί από μικρούς αεροδιαδρόμους της τάξης των 400 μέτρων, όπως επίσης και από αεροπλανοφόρα.

Ιστορία του Rafale

Η γαλλική κυβέρνηση τη δεκαετία του 1980 περιέγραψε μια σειρά από κριτήρια που έπρεπε να πληρούνται από την επόμενη γενιά μαχητικών αεροσκαφών. Το Rafale ήταν το αποτέλεσμα των προσπαθειών τους να εκπληρώσουν αυτά τα κριτήρια. Αυτές οι απαιτήσεις περιλάμβαναν την ικανότητα να λειτουργεί τόσο σε αποστολές αέρος-αέρος όσο και σε αποστολές αέρος-εδάφους, με υψηλά επίπεδα ελιγμών και με ικανότητα μεταφοράς όπλων για κάθε είδους αποστολή.

Τα μυστικά υλικά και οι απόρρητες τεχνολογίες

Το Rafale έχει σχεδιαστεί από άποψης σχήματος και υλικών κατασκευής, ώστε να έχει όσο το δυνατόν χαμηλότερο ίχνος ραντάρ. Τμήμα της σχεδίασης αυτής αποτελεί το σύστημα αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου «Spectra» της εταιρείας Thales.

Για περισσότερες πληροφορίες για τη γαλλική εταιρία μπορείτε να δείτε εδώ

https://www.thalesgroup.com/en

Tο αεροσκάφος φέρει το ραντάρ RBE2 της Thales, το οποίο είναι ικανό να αναγνωρίζει ταυτόχρονα πολλαπλούς στόχους στον αέρα. Παράλληλα, μπορεί να δημιουργεί τρισδιάστατους χάρτες εδάφους για πλοήγηση ή στοχοποίηση σε πραγματικό χρόνο.

Επίσης, εάν απαιτείται από την αποστολή, το Rafale έχει την ικανότητα να ιχνηλατήσει έναν στόχο και να εξαπολύσει πύραυλο αέρος-αέρος χωρίς να χρειαστεί να αποκαλύψει τη θέση του, χάρη στο σύστημα OSF της Thales. Το συγκεκριμένο σύστημα είναι πλήρως ενσωματωμένο στο αεροσκάφος και λειτουργεί με τεχνολογία υπέρυθρης ακτινοβολίας. Όπως και στο Eurofighter, υπάρχει η δυνατότητα φωνητικών εντολών (Direct Voice Input). Για την πρόωσή του το Rafale χρησιμοποιεί δύο στροβιλοπροωθητήρες SCECMA M88-2 με μετάκαυση, με συνολική ωθητική δύναμη 150 kN.

Πηγές

https://www.newsauto.gr/

https://www.ertnews.gr/

https://nemesishd.gr/

Πηγή Φωτογραφίας

https://www.newsauto.gr/

*Βιογραφικό συντάκτη

https://greekhumans.com/general/

Πριν Φύγετε