Του Αριστείδη Ρούνη*
Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022, μια ημέρα που θα παραμείνει ορόσημο στη ρωσική εξωτερική πολιτική, ανεξαρτήτως έκβασης των επιχειρήσεων. Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Συνομοσπονδίας Πούτιν παραμερίζει τη διπλωματική οδό και δίδει εντολή για έναρξη επιθετικής στρατιωτικής επιχείρησης με εισβολή στην επικράτεια κυρίαρχου κράτους, της Ουκρανίας. Έπειτα από 3 περίπου βδομάδες επιχειρήσεων, είναι δυο «σημεία» στη ρωσική εξωτερική πολιτική που αξίζει να επισημανθούν.
Η σταδιακή κύκλωσή της από το ΝΑΤΟ
Πρώτον, τάχιστα παρατηρεί κανείς ότι το ΝΑΤΟ έχει φτάσει στην «πόρτα» της Ρωσίας. Η τελευταία δήλωσε απερίφραστα την αντίθεσή της στην πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στην βορειοατλαντική συμμαχία. Σημειώνεται ότι η Ουκρανία είναι η μεγαλύτερη χώρα σε έκταση της Ευρώπης και η μεγαλύτερη όμορη χώρα στη δυτική πλευρά της Ρωσίας.
Το ΝΑΤΟ έχει επεκτείνει την σφαίρα επιρροής του με την προσχώρηση όλο και περισσότερων χωρών σε αυτό. Έτσι, σταδιακά βλέπουμε από το 1999 και έπειτα, την προσχώρηση σε αυτό, χωρών που κατά την ψυχροπολεμική περίοδο βρίσκονταν στο ανατολικό μπλοκ. Συμπερασματικά, η Ρωσία θα επιδιώξει να σταματήσει αυτή την κύκλωση.
Η έλλειψη ανταλλαγμάτων από πλευράς Ρωσίας
Επιστρέφοντας ιστορικά πίσω στη γνωστή ως Κρίση της Κούβας, η ΕΣΣΔ πρόγονος της Ρωσίας, πείσθηκε να μην εγκαταστήσει πυρηνικούς πυραύλους στην Κούβα, με αντάλλαγμα να μην εισβάλλουν οι ΗΠΑ σε αυτήν, προστατεύοντας με τον τρόπο αυτό την επαναστατική κομμουνιστική κυβέρνηση του Φιντέλ Κάστρο. Καταλήγοντας, σήμερα η Ρωσία αδυνατεί να προσφέρει στη Δύση ένα αντάλλαγμα αντιστοίχου μεγέθους που θα λειτουργήσει ως αντίβαρο στην επέκταση της τελευταίας. Ως εκ τούτου, ο Ρώσος Πρόεδρος διατάσσει την εισβολή στην Ουκρανία, ώστε να αποκομίσει κάποια κέρδη, που δύναται να τα εκμεταλλευτεί σε επικείμενες διαπραγματεύσεις.
Για τους στόχους του Ρώσου Προέδρου δείτε εδώ
https://greekhumans.com/2022/02/26/polemos-sthn-oukrania-oi-stoxoi-tou-rwsou-proedroy/
Σχετική εκτενέστερη ανάλυση δείτε εδώ
https://greekhumans.com/2022/03/14/h-eisvolh-ths-rwsias-sthn-oukrania-dokimazei-th-dysh/
Πηγές ιστορικής αναδρομής στην κρίση της Κούβας
https://www.history.com/topics/cold-war/cuban-missile-crisis
https://nsarchive2.gwu.edu/nsa/cuba_mis_cri/moment.htm
Λοιπές πηγές
https://www.nato.int/nato-welcome/
Πηγή φωτογραφίας
Βιογραφικό συντάκτη
* https://greekhumans.com/general/