Η κα Βούλα Παπατσιφλικιώτη, συγγραφέας – δημοσιογράφος – παιδαγωγός- θεραπεύτρια λόγου, μας παραχωρεί για άλλη μια φορά από καρδιάς συνέντευξη στο https://greekhumans.com/.
Στον τρόπο που μπορούν τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τις διάφορες μορφές τέχνης αναφέρθηκε η συγγραφέας-δημοσιογράφος και παιδαγωγός κα Βούλα Παπατσιφλικιώτη σε συνέντευξη που παραχώρησε στο https://sevendaypress.blogspot.com/ για λογαριασμό του https://greekhumans.com/, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου της παιδικού βιβλίου “ποιος αξίζει να γίνει βασιλιάς;”
Γειά σας κ. Παπατσιφλικιώτη πρόσφατα παρουσιάσατε το νέο σας πόνημα, το παραμύθι “ποιός αξίζει να γίνει βασιλιάς”. Τι πραγματεύεται το συγκεκριμένο παραμύθι;
Είναι ένα έργο που απευθύνεται στους μικρούς μας αναγνώστες. Έχει τίτλο «Ποιος αξίζει να είναι Βασιλιάς;» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής. Σ’ ένα βασίλειο μακρινό μια φορά και ένα καιρό υπήρχε ένα βασιλιάς εγωιστής και καλοφαγάς. Στο τέλος του βασιλείου σε μια γωνιά ζει ο κακόμοιρος Θωμάς, που μοιάζει με τον βασιλιά σαν δυο δίδυμα παιδιά. Δύο πρόσωπα με διαφορά κοινωνικής τάξης και οικονομικής κατάστασης και ένας λαός απελπισμένος. Κάποιο βράδυ εμφανίζεται μια μαγισσούλα μικρή και άτακτη πολύ. Προσπαθεί μέσα από ένα ξόρκι να φέρει δικαιοσύνη και ευτυχία. Αν θα συμβεί και ποιος τελικά αξίζει να είναι βασιλιάς θα το μάθουμε στο τέλος.
Τι είναι αυτό που σας κινητροδότησε προκειμένου να γράψετε ένα βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά;
Σαν βρεφονηπιοκόμος σέβομαι την παιδική λογοτεχνία. Το καλύτερο μέσο για να περάσεις τα μηνύματα που θες στα μικρά παιδιά είναι μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου. Μέσα από την φαντασία και το νοητό ταξίδι γίνονται τα καλύτερα διδάγματα. Είναι ένα παραμύθι που παντρεύει την ποίηση με την φαντασία. Στο τέλος υπάρχουν και ασκησούλες για να γίνει η ώρα της ανάγνωσης μια διασκεδαστική και δημιουργική στιγμή ανάμεσα στο γονέα και το παιδί.
Μέσα στο παραμύθι αυτό, τα μηνύματα είναι “δυνατά” και άκρως επίκαιρα, όπως το ζήτημα της φτώχειας και του πλούτου. Καλώς ή κακώς η κοινωνία μας αλλάζει. Αρχίζει να γίνεται πολυπολιτισμική και δυστυχώς η οικονομική κρίση «τσακίζει» κάποιους ανθρώπους. Πρέπει να προετοιμάσουμε τα παιδιά μας, το αύριο αυτού του τόπου, και να τους διδάξουμε τις αξίες και τις αρετές με τις οποίες πρέπει να πορευτούν. Να μάθουν να εκτιμούν τον πλούτο της σκέψης, της ψυχής και όχι της τσέπης. Ο φίλος τους να είναι άνθρωπος καρδιάς και όχι αριθμός σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Μην ξεχνάμε ότι εμείς οι μεγάλοι είμαστε τα πρότυπα των μικρών παιδιών, οπότε οι αλλαγές πρέπει να ξεκινήσουν πρώτα από εμάς. Όσο και να φαίνεται δύσκολο ας βάλουμε την ανθρωπιά, την σκέψη και την γνώση μπροστά και όλα θα γίνουν. Με το «μαζί» και όχι το «εγώ» μπορούμε να κάνουμε αυτό τον κόσμο καλύτερο!
Όπως έχει γνωστοποιηθεί και μέσα από προηγούμενες συνεντεύξεις σας για λογαριασμό της ιστοσελίδας https://greekhumans.com/, διατηρείται την ιστοσελίδα https://www.duende-art.com/, η οποία ασχολείται ζητήματα γύρω από την τέχνη, ενώ η έταιρη ιδιότητα σας είναι παιδαγωγός. Με ποιο τρόπο μπορούν τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τις διάφορες μορφές τέχνης;
Μέσα από δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στον σχολικό χώρο ή με τους γονείς τα παιδιά μπορούν να έρθουν σε επαφή με τις μορφές της Τέχνης. Τα οφέλη πολλά. Διεύρυνση του γνωστικού ορίζοντα, καλλιέργεια της φαντασίας, εξωτερίκευση συναισθημάτων, κοινονικοποίηση, μεταλαμπάδευση ιδεών και αξιών. Για αυτό ας αφιερώνουμε χρόνο με τα παιδιά μας για να διαβάσουμε ένα βιβλίο, να παρακολουθήσουμε μια παιδική παράσταση ή μια συναυλία, να χορέψουμε κ.α. Οι τέχνες είναι οι φάροι του πολιτισμού μας και είναι ωφέλιμο να τις γνωρίσουν τα παιδιά μας!
Πως θα μπορούσε ο εκπαιδευτικός να αναδείξει τυχόν ταλέντα από μέρους των παιδιών;
Μέσα από την καθημερινή αλληλεπίδραση της τάξης. Αν ακούμε με προσοχή τα παιδιά μας, τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τα όνειρα τους μπορούμε να συνδράμουμε ουσιαστικά στην εξέλιξη τους. Σε ένα παιδί που αγαπάει την μουσική και το εκδηλώνει μέσα από το παιχνίδι με ένα μουσικό όργανο θα ήταν ορθό να το κατευθύνουμε στην εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου. Παρόμοιο και με ένα παιδί που εκδηλώνει την φαντασία του μέσα από την αφήγηση ιστοριών θα ήταν σοφή κίνηση να το φέρουμε σε επαφή με τον μαγικό κόσμο της συγγραφής. Εν κατακλείδι όταν ακούμε ουσιαστικά κάποιον μπορούμε να βοηθήσουμε στην εξέλιξη του με τον καλύτερο τρόπο!
Θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αποτρεπτικό του φαινομένου που αποκαλείται “μπούλινγκ”;
Ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα αγκάθι της κοινωνίας που υπήρχε, υπάρχει και δυστυχώς θα συνεχίσει να υπάρχει. Σκοπός του γονέα και του εκπαιδευτικού είναι με αργαλειό κάποιο παραμύθι, ένα θεατρικό παιχνίδι ή ένα τραγούδι να ενίσχυση και να στηρίξει την ψυχολογία του θύματος και να αποθαρρύνει τον θύτη από αυτή την ολέθρια πράξη. Να μάθουμε στα παιδιά μας ότι το φως είναι πολυτιμότερο από το σκοτάδι!
Αρκεί κάτι να αποκαλείται “παιδικό” για να κριθεί κατάλληλο για παιδιά, γιατί εσχάτως έχουμε δει ακόμα και dragqueen να διαβάζουν παραμύθια σε παιδιά;
Πρέπει να υπάρχει ο σεβασμός που αξίζει στην παιδική λογοτεχνία. Δεν θέλω να πάρω θέση στο γεγονός που αναφέρεται. Άποψη μου είναι να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν απευθυνόμαστε στα παιδιά και τους μεταλαμπαδεύουμε ιδέες απόψεις και αξίες. Να φιλτράρουμε δύο και τρεις φορές μια πράξη. Στα παιδιά κυριαρχεί έντονη η μίμηση και από μικρή ηλικία χτίζουν την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα τους. Κάθε λοιπόν παιδική δράση και κίνηση να είναι αρκετά μελετημένη.
Κατά πόσο εφικτό είναι αυτό στην σύγχρονη αστική καθημερινότητα να ασχοληθεί κάποιος είτε ανήλικος είτε ανήλικος με τις διάφορες μορφές τέχνης;
Οι καιροί είναι δύσκολοι και απαιτητικοί. Γράφεις ένα λογοτεχνικό έργο για να επικοινωνήσεις μια σκέψη και μια ιδέα. Αν αυτό αγγίξει μια ψυχή και καρποφορήσει είναι η πολυτιμότερη ανταμοιβή για εμένα. Η Τέχνη είναι ο δρόμος για ένα καλύτερο αύριο, πιστεύω ότι όλοι που ασχολούμαστε με κάποια μορφή της αγωνιζόμαστε για αυτό το αποτέλεσμα! Εφικτό είναι, αρκεί να υπάρχει και επιθυμία!
Για το GreekHumans
Δημήτρης Γούπος, συντάκτης
Μπορείτε να δείτε την σχετική βιβλιοπρόταση εδώ
https://greekhumans.com/poios-axizei-na-einai-vasilias-voula-papatsiflikiwth/
Μπορείτε να προμηθευτείτε το παραμύθι από εδώ