Αρχική » Η Μεταμόρφωση των Βερσαλλιών

Η Μεταμόρφωση των Βερσαλλιών

0 comment 407 views

Του Ευάγγελου Παππά*

Στην Γαλλία υπάρχει το παλάτι των Βερσαλλιών. Το παλάτι είναι γνωστό για πολλά. Η ευρεία φήμη του είναι ότι οι ιδιοκτήτες του, οι Γάλλοι μονάρχες, όπου με πρώτο τον Λουδοβίκο 14ο έδειχναν που μπορεί να φτάσει η υπερβολή του πλούτου όταν υπήρχε κάποια στρατιωτική νίκη ή γέννηση ενός βασιλικού μέλους!

Αλλά πως έγιναν οι Βερσαλλίες από ένα ταπεινό μικρό κάστρο ένα γιγάντιο υπερπολυτελές παλάτι;

Ποιος το έκτισε;

Το ανάκτορο των Βερσαλλιών στην αρχική του υπόστασή κτίστηκε από τον Λουδοβίκο ΙΓ΄ το 1623 ως καταφύγιο το 1660 γίνεται η μεγάλη αλλαγή. Ο νέος βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΔ το 1660 άρχισε εκ νέου κατασκευές , η μεταμόρφωση ξεκινά! Το αρχικό παλάτι επεκτείνεται μέχρι το 1685 είχε πάρει την μορφή που έχει σήμερα , το 1682 είχε γίνει η έδρα της βασιλικής αυλής και του ίδιου του Βασιλιά. Τώρα θα σας πω πως είναι το στολίδι του Λουδοβίκου ΙΔ΄.

Το παλάτι αποτελείται από 3 μέρη όπου το κυρίως μέρος μένει η βασιλική οικογένεια σε σχήμα U στις ακτίνα δεξιά και αριστερά έμεναν κυρίως οι ευγενείς ο κλήρος και οι υπουργοί. Παράλληλα χτίσθηκαν αλλά 3 κτίρια για το προσωπικό.  Σε αυτά στεγάζονταν τα μαγειρεία , τα εκατοντάδες άλογα μαζί με τις άμαξες και τον υπόλοιπο απαραίτητο εξοπλισμό. Στο κέντρο υπάρχει η αίθουσα των καθρεφτών μήκους 70 μέτρων όπου είναι στολισμένη με πανάκριβα κρύσταλλά κεριά και πολλούς καθρέφτες τους ποιο ακριβούς της εποχής τους. Διπλά στην αίθουσα των καθρεφτών βρίσκονταν τα βασιλικά διαμερίσματα. Στους τοίχους δέσποζαν τοιχογραφίες φτιαγμένες από τους καλύτερους ζωγράφους της εποχής όπου εμπνέονται από την ελληνική μυθολογία. Τα δωμάτια έφερναν αυτά ονόματα όπως Δωμάτιο του Ηρακλή σαλόνι της Αφροδίτης στο κέντρο της αίθουσας ήταν η είσοδος του υπνοδωματίου του βασιλιά με απερίγραπτο πλούτο συμβολίζοντας την δύναμη του απόλυτου μονάρχη. Το 1710 ήταν έτοιμη και η βασιλική εκκλησία όπου στον πρώτο όροφο βρίσκονταν ο βασιλιάς με την οικογένεια του και στον δεύτερο  οι ευγενείς και η αυλή οι τοιχογραφίες έχουν θέμα τον θεό το άγιο πνεύμα και τον Χριστό.

Στις Βερσαλλίες υπάρχουν τεράστιοι κήποι με σιντριβάνια και αγάλματα είναι ένας από τους μεγαλύτερους κήπους της Ευρώπης. Η φυτοκάλυφη είναι έργο του Αντρέ Λε Νοτρ. Στα σιντριβάνια είναι αποτυπωμένη η ελληνική μυθολογία. Ο συνολικός κήπος απλώνεται σε τρία επίπεδα πίσω από το παλάτι όπως και το παλάτι οι κήποι έχουν σκοπό να τιμήσουν τον βασιλιά και την χώρα τα μεγάλα ποτάμια της Γαλλίας αντιπροσωπεύονται σαν αγάλματα μπροστά από το μεγάλο κανάλι σε σχήμα σταυρού εκεί που είναι το σιντριβάνι του Απόλλωνα. Για την παροχή νερού για τα συνολικά 55 σιντριβάνια χρειαζόταν έναν καλό αρδευτικό σύστημα  πράγματι με την μηχανή του Μανλι όπου για την εποχή ήταν ένα τεχνολογικό θαύμα καθώς διοχέτευε νερό από τον Σηκουάνα συνεχώς οι ποσότητες δεν επαρκούσαν στον κήπο υπήρχαν δύο κτίρια το μεγάλο Τριανόν και το Μικρό Τριανόν.

Η ζωή στις Βερσαλλίες ήταν γεμάτη στον πλούτο και στην χλιδή η βασιλική οικογένεια απολάμβανε την χλιδή το πρωί μαζεύονταν η οικογένεια γύρω από τον βασιλιά από το μεσημέρι ως το απόγευμα ο βασιλιάς παρακολουθούσε συμβούλια  το απόγευμα ο βασιλιάς πήγαινε στο θέατρο όπου παίζονταν κυρίως κωμωδίες ενώ τα βράδια  του χειμώνα κυρίως γίνονταν δεξιώσεις με πλούσιο  μπουφέ στο διαμέρισμα του βασιλιά με την συνοδεία χορού και μουσικής οι μεγάλες γιορτές στο παλάτι ήταν όταν γεννιόνταν ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας ή γίνονταν μια στρατιωτική νίκη θεατρικές παραστάσεις, πυροτεχνήματα (αν και σπάνια) και φυσικά μπιλιάρδο και τζόγος. Τα ποσά που ξοδεύονταν για την ψυχαγωγία της βασιλικής οικογένειας και των ευγενών για τον τζόγο ήταν αστρονομικά

Όλα τα έξοδα για την ανέγερση αυτού του πολυτελούς ανακτόρου έχουν παραμείνει από την εποχή εκείνη. Συνολικά κόστισε 25.725.839 λίβρες, που σημαίνει 10.500 τόνους ασήμι (1 λίβρα είναι 409 γραμμάρια ασημιού). Σε ευρώ  είναι περίπου 2,6 δισεκατομμύρια, ένα τεράστιο ποσό. Αυτός ήταν και ένας έμμεσος λόγος και για την γαλλική επανάσταση  καθώς στο τέλος της βασιλείας του Βασιλιά Ήλιου τα ταμεία του κράτους είχαν κυριολεκτικά αδειάσει. Αν συνυπολογίσουμε και τα παραπλήσια έξοδα, όπως αυτά για το υπηρετικό προσωπικό, για τις συχνές ανακαινίσεις και όλα τα συναφή, ερχόμαστε στο υψηλό ποσό των 250 δισεκατομμυρίων. Λίγα είναι τα κτίρια σε όλο τον κόσμο που έχουν κοστίσει τόσο ακριβά.

Τέλος μετά την γαλλική επανάσταση οι Βερσαλλίες δε ήταν πρωτεύουσα της Γαλλίας το 1871 οπού στις 18 Ιανουαρίου ο βασιλιάς της Πρωσίας Γουλιέλμος γίνεται αυτοκράτορας το 1918 υπογράφεται εκεί από τις νικήτριες δυνάμεις του Α Παγκοσμίου πολέμου η Συνθήκη των Βερσαλλιών στην Γερμανία, όπου αυτό θα αποτελέσει βασικό αίτιο του Β παγκοσμίου πολέμου.

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

https://www.chateauversailles.fr/

https://web.archive.org/web/20090429030253/http:/www.chateauversailles.fr/en/index.php

The Story of Versailles, Francis Loring Payne, από το Project Gutenberg, https://www.gutenberg.org/ebooks/14857

Πηγή εικόνων

https://bankwars.gr

https://m.eirinika.gr/

* Ο Ευάγγελος Παππάς είναι φοιτητής.

Πριν Φύγετε