Της Καλλιόπης Τσίνα*
Ο κ. Αχιλλέας Υφαντίδης προβληματίζει αθλητές, αλλά και γονείς!
Ο κ. Αχιλλέας Υφαντίδης, Ψυχολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων από το University of Kent στο Canterbury και εξειδίκευση στην Επικοινωνία και την Ψυχολογία των Αθλημάτων Υψηλής Απόδοσης, την εβδομάδα που μας πέρασε υπήρξε ομιλητής και εμπνευστής στις Ημερίδες Ψυχολογίας της Ionios Athletic Club Preveza και του Aias Alyzias FC.
Ειδικότερα η ομιλία του για τον Αίαντα Αλυζίας πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρόσκληση του κ. Νίκου Λεκατσά, προπονητή του Αίαντα Αλυζίας. Στην εκδήλωση παρίσταντο πολλοί αιρετοί του τόπου και αθλητικοί συντελεστές, όπως και ο κ. Θωμάς Λάζαρης, προπονητής στην Ακαδημία Τηλυκράτης Λευκάδας. «Η δουλειά μου είναι να βοηθάω τους αθλητές να γίνονται καλύτεροι στον αγώνα αλλά και στη ζωή τους» μας συστήθηκε. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι μετά από την ομιλία του συνειδητοποιήσαμε, ότι άλλαξε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και εμείς οι ίδιοι.
Ο τίτλος της ομιλίας του αφορούσε στα διαδικτυακά παιχνίδια, τα οποία έχουν συνεπάρει τα σύγχρονα παιδιά, δημιουργώντας ανησυχία σε κάθε γονιό. Η ομιλία όμως του κ. Υφαντίδη απέδειξε ότι ορισμένα από αυτά προσφέρουν χρήσιμες γνώσεις για την ζύμωση του παιδιού μέσα από τις κοινωνικές, γνωστικές και ψυχολογικές δεξιότητες που δύνανται να προσφέρουν, εάν και εφόσον συμπορευτούν μαζί τους και οι γονείς. «Δεν είναι δυνατό να απομακρύνουμε τα παιδιά από την τεχνολογία, αυτό που χρειάζεται είναι να εισέλθουμε και εμείς σε αυτόν τον κόσμο και να τους μάθουμε να τον διαχειρίζονται προς όφελός τους».
Το χάσμα των γενεών αποτυπώνεται στο λεξιλόγιο και την ερμηνεία του. Ο κ. Υφαντίδης μας προβλημάτισε ως προς τη λέξη «καθήκον» η οποία για τα παιδιά είναι ήσσονος σημασίας συγκριτικά με τη σημασία που τής αποδίδουν οι ενήλικες. Με το παράδειγμα αυτό μάς ταξίδεψε στις διαφορετικές «αξίες» και τις σύγχρονες πηγές επιρροής των παιδιών. Είτε οι προπονητές τους, είτε οι γονείς τους με την κατάλληλη καθοδήγηση μπορούν να αντισταθμίσουν την απορρόφηση των παιδιών από το διαδίκτυο ίσως και να τα καθοδηγήσουν στην κατάλληλη χρήση του, μετατοπίζοντας έτσι και τα πρότυπά τους από τους tiktokers και Youtubers σε πραγματικά πρότυπα ζωής.
«Ποια υπερδύναμη έχει ο προπονητής σας;» αποκρίθηκε στους μικρούς ακροατές του!
«Υπομονή!» απάντησε αυθόρμητα ο 13χρονος Φαίδων.
«Τα παιδιά είναι ειλικρινή και έξυπνα υστερούν όμως στην επικοινωνία καθώς η τεχνολογία τους προσφέρει καταιγισμό πληροφοριών» μας επισημαίνει ο κ. Υφαντίδης παροτρύνοντάς μας να σεβόμαστε τις επιλογές τους και να αποκωδικοποιούμε τις γνώσεις αυτές και τις επιθυμίες τους.
Φωτογραφία: Καλλιόπη Τσίνα