Της Σοφίας Αϊβαζίδου*
Αν οι ήσυχες παραλίες, η απόλαυση της πεζοπορίας σε απόμερα μονοπάτια ή της εκπληκτικής θέας, οι βόλτες στα πολυσύχναστα σοκάκια αντλώντας έμπνευση για τις αγορές, το δείπνο με ηλιοβασίλεμα δίπλα στη θάλασσα, τα δρομολόγια πλοίων από και προς το νησί, το ενδιαφέρον για δημιουργική κουζίνα και παραδοσιακές συνταγές και η επίσκεψη στον τόπο της Ορθοδοξίας εντάσσονται στη λίστα επιθυμιών, τότε η Τήνος είναι η καλύτερη επιλογή. Η Τήνος αποτελεί ένα από τα νησιά των Κυκλάδων και το τρίτο σε μέγεθος ανάμεσά τους. Το νησί της πίστης, εκείνο, από το οποίο πηγάζει η Ορθοδοξία και βρίσκεται ο Ναός της Παναγίας, τη νησί της πέτρας με τους αμέτρητους πέτρινους βράχους, τις πέτρες και τα βότσαλα και τους περιστερώνες…
Τα πολλαπλά καταλύματα με θέα και άνεση διαμονής, η αγορά ακινήτων, η δυνατότητα εκδρομών στο νησί της Τήνου εξερευνώντας τα απόμερα και ασυνήθιστα χωριά της, τα πολιτισμικά δρώμενα, οι εκδηλώσεις, τα πανηγύρια, τα ψώνια, το φαγητό και η διασκέδαση αποτελούν την καλύτερη οργάνωση των διακοπών. Η διαμονή στο γνωστότερο και μεγαλύτερο ξενοδοχείο της Τήνου, το Tinos Beach ανοίγει την απίστευτη θέα στη θάλασσα και τα ηλιοβασιλέματα, βρισκόμενο δίπλα σε ταβέρνες με γευστικές συνταγές… και όταν ο ήλιος πέφτει, δίνεται η ευκαιρία για νυχτοπερπατήματα στα σοκάκια της γραφικής πλατείας του νησιού. Η γραφική αυτή πλατεία οδηγεί στη λεωφόρο της Μεγαλόχαρης, η λεωφόρος που οδηγεί στη γνωστή εκκλησία της Παναγίας.
Στην εκκλησία της Παναγίας φτάνει κανείς είτε με τα πόδια είτε προσκυνώντας μέσω της λωρίδας του ειδικού αυτού σκοπού. Η ιστορία του σημαντικότερου ελληνικού ορθόδοξου προσκυνήματος ξεκίνησε με ένα όραμα. Το 1822 η μοναχή Πελαγία είδε σε όραμα, στο κελί της, στο Μοναστήρι Κεχροβουνίου, μια θαμμένη εικόνα. Μετά από εντατικές έρευνες, αυτή η εικόνα βρέθηκε το 1823 και ήταν η εικόνα της Παναγίας. Από τότε, το Μοναστήρι του Κεχροβουνίου συνδέεται με τον Ναό της Παναγίας. Σήμερα, το μοναστήρι αυτό αποτελεί τόπο προσκυνήματος, αποτελείται από μεγάλο αριθμό μοναχών και παρέχει τη δυνατότητα επίσκεψης στο κελί της Οσίας Πελαγίας. Βέβαια, σε αντίθεση με τον Ναό της Παναγίας, για να φτάσει κανείς στο μοναστήρι χρειάζεται μεταφορικό μέσο… η απομακρυσμένη περιοχή του δεν αφήνει άλλα περιθώρια.
Είναι γεγονός, ότι οι λάτρεις της πεζοπορίας θα βρουν με ευκολία τα μονοπάτια και τα διάφορα δρομάκια ανάμεσα στη πέτρινη φύση της Τήνου, από τα οποία ανοίγεται η θέα στο νησί. Κάποτε στην Τήνο ήκμαζε η αγροκαλλιέργεια και κατά τη περίοδό της χτίστηκαν πολλά μονοπάτια για τη μεταφορά αγαθών από τα χωριά στο λιμάνι. Σήμερα, υπάρχουν διαβατά ασφαλή μονοπάτια αλλά και μονοπάτια, η κατάσταση των οποίων είναι αβέβαιη. Εξερευνώντας τα διάφορα δρομάκια, μπορεί να συναντήσει κανείς τους Περιστερώνες, τους μικρούς οικισμούς των περιστεριών. Οι Περιστερώνες βρίσκονται πότε απομονωμένοι πότε συγκεντρωμένοι σε μικρή απόσταση μεταξύ τους και αριθμούν πάνω από διακόσιους. Μοιάζει ενδιαφέρουσα η εικόνα των Περιστερώνων, καθώς είναι διακοσμημένοι με πέτρινα στολίδια σε πολλούς συνδυασμούς γεωμετρικών σχημάτων.
Το νησί της Τήνου λοιπόν, το νησί της πίστης, της τέχνης και της γευστικής κουζίνας συνδυάζει τις πιο συναρπαστικές εξορμήσεις στα χωριά του αλλά και, στα γειτονικά του νησιά μέσω των δρομολογίων των πλοίων. Ο συνδυασμός των εμπειριών που προσφέρει η Τήνος δεν συγκρίνεται… δεν συναντιέται παντού…
Φωτογραφίες: Σοφία Αϊβαζίδου
Βιογραφικό συντάκτριας
https://greekhumans.com/h-sofia-aivazidou-syntaktria-sto-greekhumans/