Αρχική » Ποντιακός Ελληνισμός – από τη Νάουσα στο κοινό

Ποντιακός Ελληνισμός – από τη Νάουσα στο κοινό

Από τη Νάουσα στο κοινό, τα πρακτικά διεθνούς συνεδρίου για τις πτυχές του ποντιακού ελληνισμού

0 comment 303 views

Τα πρακτικά του διεθνούς συνεδρίου «Πτυχές του ποντιακού ελληνισμού: βίωμα και γνώση» παρουσιάστηκαν την Κυριακή σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Νάουσα, στο πλαίσιο των «Λ’ Παυλείων».

Το συνέδριο έγινε διαδικτυακά, τον Μάρτιο του 2021, από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας – Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως «Ο Κυριακίδης» σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας. Σκοπός ήταν η ανάπτυξη ενός ουσιαστικού διαλόγου, η παραγωγή συμπερασμάτων και η έκφραση απόψεων στα θέματα που αφορούν διαχρονικά τον ποντιακό ελληνισμό.

Συμμετείχαν εισηγητές από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, την Τουρκία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Ρωσία κ.α., και οι θεματικές για τις οποίες μίλησαν ήταν οι εξής: Ιστορία, Θρησκεία, Γενοκτονία, Διάλεκτος, Λαογραφία, Θέατρο και ποίηση, Μουσικά όργανα, Μουσική και τραγούδι, Χορός, Λογοτεχνία, Ενδυμασία, Ελληνισμός της διασποράς, Πολιτική και ακτιβισμός, Εκδόσεις – Ποντιακός Τύπος, και Νεολαία.

Τον τόμο των πρακτικών (εκδ. Κ.&Μ. Σταμούλη, Θεσσαλονίκη 2024) επιμελήθηκαν ο επιστημονικός συνεργάτης της Έδρας Ποντιακών Σπουδών Θεοδόσης Κυριακίδης και ο εκπρόσωπος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων Χαράλαμπος Φανιάδης. Στην εκδήλωση παρουσίασης που φιλοξενήθηκε στο Μητροπολιτικό Κέντρο Πολιτισμού «Παντάνασσα», εκτός από τον Θεοδόση Κυριακίδη –ο οποίος ήταν και ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου–, μίλησαν ο δρ Σύγχρονης Ιστορίας ΑΠΘ Βλάσης Αγτζίδης, η φιλόλογος, γλωσσολόγος και διαπιστευμένη εκπαιδεύτρια ποντιακής διαλέκτου, υπ. δρ Πανεπιστημίου Κρήτης Αναστασία Μαχαιρίδου και ο ιστορικός και ερευνητής Νικόλαος Πετρίδης.

Και οι τέσσερις έκαναν ιδιαίτερη μνεία στη σημαντικότητα τόσο της έκδοσης όσο και του ίδιου του συνεδρίου, αλλά και στο επιτελούμενο έργο του σωματείου και τη βαρύτητά του. Από τη μεριά του ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Νάουσας Φώτης Φανιάδης μετέφερε το χαιρετισμό του Γιάννη Χρυσουλάκη, καθώς το συνέδριο ήταν υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.

Στον δικό του χαιρετισμό ο μητροπολίτης Παντελεήμονας τόνισε ότι οι εισηγήσεις και οι ανακοινώσεις που περιλαμβάνονται στον τόμο θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς και πηγή πολύτιμών στοιχείων  για τον Πόντο και τον ελληνισμό «που έζησε, δημιούργησε κα άκμασε εκεί για πολλούς αιώνες, και που δυστυχώς υπέμεινε και αμέτρητες ταλαιπωρίες και διωγμούς και τελικά εκδιώχθηκε με άδικο και βάναυσο τρόπο».

Πηγή είδησης – εικόνας

https://www.pontosnews.gr

Η Ομάδα του GreekHumans

Πριν Φύγετε