Αρχική » Μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να διαβάζει και να γράφει καλύτερα;

Μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να διαβάζει και να γράφει καλύτερα;

Καθημερινές πρακτικές εφαρμογές ανάγνωσης και γραφής

0 comment 424 views

Καθημερινά, το παιδί πηγαίνει στο σχολείο του, και καταβάλλει ιδιαίτερες προσπάθειες να μάθει να διαβάζει και να γράφει. Επιστρέφοντας μετά από κάποιες ώρες στο σπίτι, σχεδόν κανένα παιδί, όσο φιλότιμο και να είναι, δεν δείχνει ιδιαίτερα πρόθυμο με ευχαρίστηση να διαβάσει και να γράψει κάτι παραπάνω από τις εργασίες του για την επόμενη ημέρα.

Πρώτα από όλα το παιδί χρειάζεται χρόνο και εκπαίδευση για να μπορέσει να αντιληφθεί τη συσχέτιση της γραφής με την ανάγνωση. Χρειάζεται εμπειρίες για να κατανοήσει βιωματικά τη λειτουργικότητα – χρησιμότητα και των δύο στη ζωή του. Ως οι γονείς, να του χαρίσετε τις εμπειρίες αυτές, μέσα από διαδικασίες ευχάριστες και ενδιαφέρουσες για το παιδί. Κάντε την ανάγνωση και τη γραφή στο σπίτι, Παιχνίδι. Αυτό είναι το σημαντικό.

Ως γονείς, λειτουργώντας συμπληρωματικά στο έργο των δασκάλων, μπορείτε να εξοικειώσετε το παιδί με τις δύο αυτές βασικές μαθησιακές δεξιότητες αρκεί να μην επικαλείστε την ανεπάρκεια εκπαιδευτικών γνώσεων ή υλικού. Το μόνο που χρειάζεστε είναι να  έχετε διάθεση, κι αυτό, πιστέψτε με, αρκεί.

Μετατρέψτε μικρές καθημερινές δραστηριότητες που μοιράζεστε με το παιδί σε εμπειρίες άσκησης της γραφής και της ανάγνωσης, με την ελπίδα ότι ίσως να αυξήσετε τις πιθανότητες το παιδί σας να αγαπήσει την ανάγνωση και τη γραφή:

  • Η κουζίνα είναι ένας ευχάριστος τόπος για τα παιδιά και το μαγείρεμα συνήθως τα ενθουσιάζει. Βρείτε ένα βιβλίο μαγειρικής και επιλέξτε μια συνταγή,  παρόλο που την εκτελείτε στα τυφλά ζητήστε από το παιδί να διαβάσει τα υλικά που θα χρειαστείτε. Τονίστε του πόσο σημαντικό είναι να σας τα διαβάζει με τη σωστή σειρά. Καλά είναι να συμμετέχει βοηθώντας  κατά την εκτέλεση της συνταγής διότι αυτό θα αποτελέσει  κίνητρο συμμετοχής  και σε επόμενη ανάλογη δραστηριότητα. Φτιάξτε το δικό του βιβλίο συνταγών, με τα αγαπημένα του φαγητά και γλυκά  ζητώντας του να αντιγράφει αυτά που θέλει εκείνο.
  • Πριν πάτε για ψώνια, φτιάξτε μαζί με το παιδί μια λίστα αγορών. Πείτε  του τι θέλετε να αγοράσετε και βοηθήστε το  στην ορθογραφία ή γράψτε τις λέξεις εσείς και ζητήστε του να τις  αντιγράψει στη λίστα. Να πάρετε μαζί σας το παιδί στο κατάστημα  και ζητήστε του να σας διαβάζει ένα – ένα τα προϊόντα  της λίστας.  Τα καταστήματα αγορών και ιδιαίτερα το σούπερ μάρκετ  είναι ένα καταπληκτικό  εργαστήρι ανάγνωσης.
  • Ενθαρρύνετε το παιδί σας να κρατά ημερολόγιο. Εξηγήστε του ότι θα μπορούσε να γράφει μέσα σ’ αυτό σύντομες προτάσεις καθημερινά. Αν έχετε δικό σας διαβάστε του κάποια σημεία. Στο τέλος της βδομάδας αφιερώστε μισή ώρα όπου θα διαβάζετε ο ένας στον άλλον τα περιστατικά που θα θέλατε να μοιραστείτε.
  • Βοηθήστε το παιδί σας να κάνει μια λίστα με τις γιορτές και τα γενέθλια  συγγενών και φίλων. Εξηγήστε του πόσο σημαντικό είναι να μην ξεχνάτε τις γιορτές και τα γενέθλια των συγγενών και αναρτήστε την λίστα αυτή σε εμφανές σημείο του δωματίου του.   Μπορείτε ακόμη  να του δείξετε τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να κατασκευάσει και να σχεδιάσει κάρτες και ενθαρρύνετέ το να φτιάχνει, να γράφει και να στέλνει το ίδιο τις ευχετήριες κάρτες.
  • Σχεδιάστε τις διακοπές μαζί με το παιδί σας. Πηγαίνετε στην βιβλιοθήκη και βρείτε οδικούς και γεωγραφικούς χάρτες για να  φτιάξτε μαζί με το παιδί το πρόγραμμά σας. Συζητήστε για τον προορισμό σας, δείτε  στην εγκυκλοπαίδεια και  σε τουριστικούς οδηγούς  πληροφορίες για τους τόπους που σκοπεύετε να επισκεφτείτε και στη συνέχεια γράψτε ο καθένας το πρόγραμμα  που προτείνει, συζητήστε τις προτάσεις και ορίστε το τελικό πρόγραμμα διακοπών.
  • Όταν το παιδί σας ολοκληρώνει την ανάγνωση ενός λογοτεχνικού βιβλίου, δώστε του ένα κομμάτι χαρτόνι και ζητήστε του να ζωγραφίσει κάτι που του άρεσε ιδιαίτερα στο βιβλίο. Στη πίσω πλευρά ζητήστε του να γράψει τον τίτλο του βιβλίου, το όνομα του συγγραφέα, τον εκδότη και ότι άλλο θέλει να θυμάται από το βιβλίο. Πείτε του ότι ενδεχομένως αυτό θα μπορούσε να το κάνει δώρο σ’ ένα συμμαθητή ή φίλο του.

Με λίγα λόγια, εκθέστε το παιδί σας στο γραπτό λόγο και βρείτε ευκαιρίες για να διαβάζει και να γράφει καθημερινά νιώθοντας  την δραστηριότητα αυτή ως παιχνίδι. Δείτε το και εσείς όλο αυτό σαν παιχνίδι. Η ανάγνωση και η γραφή, ως δεξιότητες, αλληλοϋποστηρίζονται.

Τέλος, κάτι σημαντικό που θα πρέπει καθημερινά να προσέχουμε. Στο σπίτι εμείς οι γονείς χρειάζεται  να επιβραβεύουμε την προσπάθεια του παιδιού άσχετα από τους βαθμούς του σχολείου. Αυτό γιατί έτσι ενισχύουμε την αυτοεκτίμηση του παιδιού  που είναι καθοριστικής σημασίας για την πρόοδό του, όχι μόνο στο σχολείο αλλά και στη ζωή του γενικότερα. Πρέπει επίσης να καταλάβουμε ότι στην καθημερινότητα των παιδιών είναι αναγκαία η ύπαρξη ελεύθερου χρόνου για παιχνίδι,  κάτι πολύ ουσιαστικό  και απαραίτητο για την υγιή του ανάπτυξη και να μην τα υπερφορτώνουμε με δραστηριότητες. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι πάνω από όλα έχουν ανάγκη να νιώθουν  παιδιά.

Ας απομακρυνθούμε από τον μύθο που λέει ότι όσο πιο καλούς βαθμούς παίρνεις τόσο πιο επιτυχημένος γίνεσαι και ας αναρωτηθούμε τι θέλουμε: Θέλουμε μια καταρρακωμένη προσωπικότητα με καλούς βαθμούς ή μια υγιή προσωπικότητα με μέτριους ή ακόμη και κακούς βαθμούς; Άλλωστε το να μην είναι κανείς καλός μαθητής δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνει και χρήσιμος ή ευτυχισμένος άνθρωπος.

Πηγή φωτογραφίας

https://www.imommy.gr

Γιώργος Σιάτρας

  • Βιβλιοθηκονόμος
  • Ειδικός Σύμβουλος για θέματα οργάνωσης και λειτουργίας Βιβλιοθηκών
  • Πιστοποιημένος Εκπαιδευτής Βιβλιοθηκονόμων

Πριν Φύγετε