Του Ευάγγελου Παππά*
Χαίρετε. Κάποιοι λέτε πως με τους Tούρκους ή τους Iταλούς στην διοίκηση και επικυριαρχία γενικότερα των Δωδεκανήσων θα είστε καλύτερα. Είστε σοβαροί; θυμάστε ελληνική ιστορία τα τελευταία 400 έτη τι έγινε;
Είναι ρητορικές ερωτήσεις ξέρω ότι την στοιχειώδη ιστορία την ξέρετε αλλά δεν ξέρω την ώθηση που θέλετε να γυρίσετε, αλλά επειδή βλέπω ότι βλέπετε την μια όψη του νομίσματός είμαι εδώ να σας θυμίσω την άλλη όψη του νομίσματος.
Όπως γνωρίζεται τα Δωδεκάνησα ανήκουν στην Ελλάδα από το 1946 ως δώρο της Ελλάδας που μπήκε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (Β΄ΠΠ). Η φασιστική Ιταλία του Μπενίτο Μουσολίνι έχασε και για όσους δεν τον ξέρουν είναι ο ιδρυτής του φασιστικού κόμματός και εμπνευστής της ιδεολογίας του φασισμού, και πρότυπο του Αδόλφου Χίτλερ. Τα Δωδεκάνησα αφού ήταν ελληνικές πόλεις κράτη έγιναν ρωμαϊκά και μετέπειτα βυζαντινά! Λόγω γεωγραφίας ήταν ανατολικά και το 1310 όμως πέρασαν στα χέρια των Ιωαννίτων Ιπποτών, ενός ιπποτικού τάγματός που είχε ιδρυθεί με την παπική βούλα, το σύμβολο του πάπα της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας που είναι στο σημερινό Βατικανό.
Ο αρχικός σκοπός ήταν ο εκχριστιανισμός αλλά το ιπποτικό τάγμα έμεινε στα Δωδεκάνησα όπου έκτισε αμυντικά έργα οχυρά και κάστρα αυτό είχε έναν θετικό βαθμό για τους Έλληνες. Η ευημερία αυτή τελείωσε το 1522 όταν οι Οθωμανοί με τον Σουλτάνο τον Σουλεϊμάν τον Α΄ πήραν τα Δωδεκάνησα και άλλες περιοχές. Τώρα θα κάνουμε ένα άλμα και θα φτάσουμε στο 1867 όπου με την κρητική επανάσταση ξεσηκώθηκαν οι Κάσιοι χωρίς αποτέλεσμα , και μετά από 44 χρόνια φτάνουμε στο 1911 οπού η Ιταλία κηρύττει πόλεμο στην ασθενή τότε οθωμανική αυτοκρατορία και χάνει και οι Ιταλοί παίρνουν ως λάφυρα τα Δωδεκάνησα όπου υποσχέθηκαν ότι η κατάληψη θα ήταν προσωρινή. Μετά από 3 χρόνια τον Μάιο πριν τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (Α΄ΠΠ). πολλοί Έλληνες της Μικράς Ασίας βρίσκουν καταφύγιο στα Δωδεκάνησα Εκδομένοι από τους Οθωμανούς όπου λόγο θρησκείας και χρημάτων τους κυνηγάνε.
Τώρα θα σας πάω στο 1918 και συγκεκριμένα στην ανακωχή του Μούδρου (1918) και την αποβίβαση του Ελληνικού Στρατού στη Σμύρνη (1919) αρκετοί πρόσφυγες που είχαν παραμείνει στα Δωδεκάνησα επέστρεψαν στη Μικρά Ασία αλλά προσωρινά όπως αποδείχθηκε Τελικά Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, πολλές οικογένειες Μικρασιατών εγκαταστάθηκαν πλέον οριστικά στα Δωδεκάνησα. Το 1922 στην Ιταλία έρχεται ο Μουσολίνι στην εξουσία με το φασιστικό κόμμα. Με την πορεία προς την ρώμη Κατά την περίοδο της ιταλοκρατίας στα Δωδεκάνησα και ειδικά κατά τη φασιστική περίοδο η Ιταλία έλαβε αυστηρά μέτρα κατά της ελληνικής παιδείας και κουλτούρας.
Τον Ιούλιο του 1937 και στη συνέχεια το 1939 με διάταγμα 163/30.6.1939 ο Ντε Βέκι, Υπουργός Παιδείας και Τετράρχης του Φασισμού (Quadrumviro), επέβαλε αυστηρές διατάξεις, όπου καταργήθηκαν όλα τα ελληνικά έντυπα και η ελληνική γλώσσα έγινε μάθημα προαιρετικό που διδασκόταν χωρίς βιβλία ως την τρίτη τάξη του πενταετούς δημοτικού σχολείου. Διδάσκοντες και διδασκόμενοι υποχρεώνονταν να μιλούν μόνο ιταλικά, με την απειλή αυστηρών κυρώσεων. Πολλοί δάσκαλοι της μέσης και της δημοτικής εκπαίδευσης απολύθηκαν και έφυγαν από τη Ρόδο ενώ ήλθαν Ιταλοί δάσκαλοι από την Ιταλία. Πολλά παιδιά προτίμησαν να μην πηγαίνουν καθόλου στο σχολείο παρά να μάθουν ιταλικά και τότε ο Μητροπολίτης Ρόδου Απόστολός , εκμεταλλευόμενος ένα «παράθυρο» του διατάγματος που επέτρεπε τη θρησκευτική κατήχηση, οργάνωσε κρυφά σχολεία που λειτουργούσαν υπό τον μανδύα των κατηχητικών.
Στις εκκλησίες και τα σπίτια γίνονταν κρυφά μαθήματα από θεολόγους και ιερείς όπου τα βιβλία που έδιναν ήταν θρησκευτικά γιατί δεν είχαν άλλα Και τώρα πάμε στο 1940 όπου ο Μουσολίνι στέλνει τον πρεσβευτή της ιταλικής κυβέρνησης στον τότε πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά και του λέει να παραδοθεί η Ελλάδα και ο Μέταξας του απαντάει με το γνωστό ΌΧΙ και πάμε σε πόλεμο. Έτσι ξεκινάει στρατιωτική εισβολή της Ιταλίας στην Ελλάδα όπου αμύνεται ο ελληνικός στρατός , με μια λαϊκή έκφραση ξεφτίλισε τους ιταλούς στην έδρα τους που ήταν η Αλβανία το νέο αυτό το μαθαίνει ο σύμμαχός του Μουσολίνι Αδόλφο και στέλνει τον Μαξιμίλιαν φον Βαιξ όπου καταλαμβάνει την Ελλάδα. Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, εκτός από κάποια τμήματα ανήκαν στην Ιταλία, κάποιες περιοχές στους Γερμανούς και Βουλγάρους , και οι υπόλοιποι σύμμαχοι Ρουμάνοι και τσάμηδες έκαναν κάποια εγκλήματα.
Η κατοχή θα διαρκέσει μέχρι το 1945 όπου το ιταλικό κράτος θα περάσει με το πλευρό των συμμάχων και το δεύτερο κράτος η δημοκρατία του Σαλό που ήταν ο Μουσολίνι μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης του όπου τον κρέμασαν και ο σύμμαχος του Χίτλερ αυτοκτόνησε στο Βερολίνο με μια κάψουλα υδροκυανίου και έναν πυροβολισμό. Ενδεικτικά οι σύμμαχοί Μεγάλη Βρετανία, Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστών Δημοκρατών (ΕΣΣΔ), Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ). Στις 10 Φεβρουαρίου 1947 Υπογράφεται στο Παρίσι συνθήκη ειρήνης μεταξύ των συμμάχων και των συνασπισμένων Δυνάμεων (και Ελλάδας) και της Ιταλίας, σύμφωνα με την οποία η Ιταλία εκχωρεί στην Ελλάδα με πλήρη κυριαρχία τα νησιά της Δωδεκανήσου και τις παρακείμενες νησίδες.
Ενδεικτική Βιβλιογραφία
- Πηγές Γιαννόπουλος 2006, σελίδες 275–276.
- ↑ «Τα χρόνια της μεγάλης κρίσης – Μικρασιατική καταστροφή – Ξεριζωμός». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Μαΐου 2016. Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2016.
- ↑ Απόστολος Τρύφωνος: «Απομνημονεύματα Μητροπολίτη Ρόδου», τόμος Β, σελίδα 228, Ρόδος, 1954. Αναφέρεται στο: Παπαδόπουλος Στ., Η προσπάθεια εξιταλισμού της παιδείας στα Δωδεκάνησα την περίοδο 1936-1943 και η αντίδραση της ελληνικής πλευράς -Τα κατηχητικά σχολεία και ο ρόλος τους. Συνέδριο ” Η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και οι προκλήσεις της εποχής μας” Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, 2007, σελ. 1429-1430.[1]
- ↑ Μαυρίδης Ανδρέας (2009) Η Ρόδος από την Οθωμανική Αυτοκρατορία μέχρι την εθνική ολοκλήρωση (1912-1947).
- ↑ Νόμος 518/1948
- ↑ «Πίνακας αποτελεσμάτων μόνιμου πληθυσμού – Απογραφής 2011». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Δεκεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουλίου 2013.
Πηγή εικόνας
https://syllogihalkiadi.wordpress.com/
Βιογραφικό συντάκτη
* https://greekhumans.com/o-vaggelis-pappas-syntaktis-sto-greekhumans/