Αρχική » Βήμα του Αποστόλου Παύλου – Απολλωνία

Βήμα του Αποστόλου Παύλου – Απολλωνία

Γνωρίζουμε τα βήματα του Αποστόλου Παύλου

0 comment 149 views

Βήμα του Αποστόλου Παύλου – Απολλωνία

Γνωρίζουμε τα βήματα του Αποστόλου Παύλου

Του Αριστείδη Ρούνη*

Εισαγωγή

Η Ελλάδα, μέσω του Αποστόλου Παύλου, έγινε η πύλη για τη διάδοση του χριστιανισμού στην Ευρώπη. Με την ιεραποστολική του περιοδεία, περνώντας από δεκάδες πόλεις, χωριά, νησιά και υποστηρίζοντας την παγκοσμιότητα της διδασκαλίας του Ιησού, ο Απόστολος Παύλος διέδωσε όσο κανείς άλλος το χριστιανισμό, γι αυτό και του αποδόθηκε ο χαρακτηρισμός «Απόστολος των Εθνών». Στα πλαίσια της Β’ περιοδείας του που ξεκίνησε το 49 μ.Χ., ένα όραμα στην Τρωάδα θα παρακινήσει τον Παύλο να περάσει από τη Μακεδονία. Ένας άνδρας Μακεδόνας στεκόταν όρθιος και τον παρακαλούσε να επισκεφτεί την περιοχή για να βοηθήσει τους ανθρώπους εκεί. Ο Απόστολος Παύλος εξέλαβε το όραμα ως θεϊκή εντολή και έτσι θα ξεκινήσει για την Ελλάδα μαζί με το Σίλα, όπου θα διδάξει στους Φιλίππους, τη Θεσσαλονίκη, τη Βέροια, την Αθήνα, την Κόρινθο. Κατά την παραμονή του στον ελλαδικό χώρο θα περάσει και από άλλες περιοχές όπως η Σαμοθράκη, η Καβάλα (Νεάπολη), η Αμφίπολη, η Απολλωνία.

Τα «Βήματα του Αποστόλου Παύλου»

Τα «Βήματα του Αποστόλου Παύλου» περνούν από όλα τα μέρη που δίδαξε ο ακούραστος κήρυκας του Ευαγγελίου. Η διαδρομή που γνωρίζουμε ως «Τα βήματα του Αποστόλου Παύλου», φέρνει πολλούς επισκέπτες στην Ελλάδα. Πρόκειται κυρίως για Προτεστάντες Ευαγγελιστές και Καθολικούς. Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής βρίσκεται στη Βόρεια Ελλάδα.

Το Βήμα του Αποστόλου Παύλου στην Απολλωνία

Έπειτα από το πέρασμα του Αποστόλου Παύλου από τη Σαμοθράκη, τους Φιλίππους και την Αμφίπολη σειρά είχε στο πέρασμά του από την Μακεδονία, η Απολλωνία. Σύμφωνα με προφορική τοπική παράδοση ένας βράχος έξω από το χωριό αποτελεί το βήμα του Αποστόλου, όπου πέρασε ακολουθώντας την Εγνατία Οδό, με τελικό προορισμό τη Θεσσαλονίκη.[1] Το βήμα εδώ διαφέρει από τα υπόλοιπα μνημεία του Παύλου στην Μακεδονία, καθώς δεν είναι σύγχρονο. Η Απολλωνία είναι ένα χωριό με μεγάλη ιστορία στην νότια πλευρά της λίμνης Βόλβης στην Π.Ε Θεσσαλονίκης. Σε έναν καταπράσινο χώρο στις παρυφές της Απολλωνίας, ανάμεσα σε πολλά δέντρα που δημιουργούν ένα ευχάριστο περιβάλλον, βρίσκεται ένα πανύψηλο αιωνόβιο πλατάνι που έχει ανακηρυχθεί μνημείο της φύσης. Εκεί βρίσκεται και ο βράχος, που δίδαξε ο Απόστολος Παύλος.

Η Απολλωνία είναι μία περιοχή της αρχαίας πόλης Μυγδονίας της Μακεδονίας, η οποία χτίστηκε στη νότια πλευρά της όχθης της λίμνης Βόλβης τον 5ο αιώνα π. Χ. Το κόσμημα της πόλης ήταν ένας επιβλητικός ναός του Απόλλωνα. Το βήμα λοιπόν βρισκόταν στη βόρεια πλευρά αυτού του ναού που κοσμούσε την πόλη και λίγο παραπέρα υπήρχε μία πηγή, η οποία θεωρείται το αγίασμα του Αποστόλου. Αυτό το τελευταίο σχετικά με το αγίασμα του Παύλου έκανε γνωστή την περιοχή στις αρχές του 20ού αιώνα καθώς Τούρκοι κυρίως έμποροι θέλησαν να εκμεταλλευτούν την θαυματουργική δύναμη του νερού και στο μεγάλο παζάρι που γινόταν στην περιοχή, η οποία την περίοδο εκείνη αναφέρεται με το προσωνύμιο Παζαρούδα[2], ζητούσαν πληρωμή από όσους ήθελαν να προσκυνήσουν και να πάρουν αγίασμα.

Το προσκύνημα του Αποστόλου Παύλου στα Λαγυνά

Επίσης ένα πρόσφατο μνημείο στην ευρύτερη περιοχή είναι το προσκύνημα του Αποστόλου Παύλου που δημιουργήθηκε το 2011 έξω από το χωριό Λαγυνά στο ύψος του σημερινού Δερβενίου και το οποίο εγκαινίασε ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος[3]

Το παρεκκλήσι αφιερωμένο στον Απόστολο Παύλο

Δίπλα στον βράχο υπάρχει ένα προκατασκευασμένο παρεκκλήσι που τοποθετήθηκε εκεί το 2017 και λίγο παραπέρα ένα μικρό εκκλησάκι αφιερωμένο στην Αγία Παρασκευή. Μεταξύ της Αγίας Παρασκευής και του βράχου υπήρχε η πηγή που θεωρείται το αγίασμα του Αποστόλου Παύλου.

Διαμόρφωση αρχαιολογικού χώρου Βήματος του αποστόλου Παύλου στην Απολλωνία

Στον αρχαιολογικό χώρο του Βήματος του Αποστόλου Παύλου στην Απολλωνία Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες τοποθέτησης προκατασκευασμένου παρεκκλησίου από την Ιερά Μητρόπολη Αρναίας, Αρδαμερίου και Αγίου Όρους, η οποία και αιτήθηκε την τοποθέτησή του. Η Εφορεία με την α.π. 7442/4-11-2015 Απόφαση ενέκρινε το έργο, κατόπιν της σύμφωνης γνώμης του Συμβουλίου. Ως σημείο έδρασης του ναΐσκου αποφασίστηκε χώρος ακριβώς πίσω από τον βράχο του αποστόλου, ώστε να μην είναι άμεσα ορατό και να μην διαταράσσει το φυσικό τοπίο. Αρχικά, πραγματοποιήθηκε μικρής έκτασης αποχωμάτωση και ισοπέδωση του χώρου για να βυθιστεί έτι περαιτέρω το παρεκκλήσιο και κατόπιν μέσω γερανού το τελευταίο εδράστηκε πάνω σε λεπτή βάση από μπετόν.

Η ακριβής τοποθεσία του εδώ

https://www.govmap.gr/item/vima-apostoloy-payloy-apollonia

https://www.google.com/maps/place/Saint+Apostole’s+step/@40.6393014,23.4575074,13z/data=!4m6!3m5!1s0x14a8fc0582e9ca31:0xb69bc492408414e5!8m2!3d40.6432292!4d23.4890964!16s%2Fg%2F11f400j5y3?entry=ttu&g_ep=EgoyMDI1MDUwMy4wIKXMDSoJLDEwMjExNDUzSAFQAw%3D%3D

Αναφορές

[1] Βασίλειος Δ. Τζέρπος, Τα Βήματα του Αποστόλου Παύλου στην Ελλάδα, Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού

[2] Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, Τα Βήματα του Αποστόλου Παύλου στην Ελλάδα, Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, Αθήνα 2003, σ. 33

[3] Μ. Γκουτζιούδης, Καινοδιαθηκικές μελέτες με τη συνδρομή της αρχαιολογίας, Μέθεξις, Θεσσαλονίκη 2012, σ.46

Πηγές

https://www.pemptousia.gr/2017/02/to-vima-tou-apostolou-pavlou-stin-apollonia/

https://omorfataxidia.gr/travel/sto-vima-toy-apostoloy-payloy-stin-apollonia/

https://thessaloniki.travel/el/exerevnontas-tin-poli/thematikes-diadromes/sta-vimata-tou-apostolou-pavlou/

https://www.culture.gov.gr/el/service/SitePages/view.aspx?iID=3650

https://thesekdromi.gr/proskinimata/vima-pavlou-apollonia/

https://www.wind-up.gr/the–vima–of-the-apostle-paul-and-the-ottoman-baths-in-apollonia.html

Φωτογραφία: Αριστείδης Ρούνης

*Βιογραφικό συντάκτη

https://greekhumans.com/general/

Πριν Φύγετε