Αρχική » Ο Ελληνισμός χιλιόμετρα μακριά από την Ελλάδα

Ο Ελληνισμός χιλιόμετρα μακριά από την Ελλάδα

0 comment 1,2K views

Του Αριστείδη Ρούνη*

Εισαγωγή

Ελλάδα, μια χώρα που η επικράτεια της καταλαμβάνει το νότιο τμήμα της χερσονήσου του Αίμου! Ωστόσο, ένα ιδιαίτερο γνώρισμα του κράτους είναι ότι έχει συνδέσει την υπόσταση του με την μεταναστευτική ροή. Η ροή αυτή μπορεί να είναι τρέχουσα ή παρελθόντων ετών. Επιπλέον, μπορεί να υπάρξει μελλοντική κίνηση ελληνικού πληθυσμού εκτός των συνόρων της χώρας, κυρίως για λόγους επιβίωσης. Έτσι, δύναται κανείς να συναντήσει Έλληνες που βρίσκονται από άκρη σε άκρη της υφηλίου. Με άλλα λόγια, έχουμε τον Ελληνισμό χιλιόμετρα μακριά από την Ελλάδα.

Ελληνική Διασπορά

Ειδικότερα, ο απόδημος Ελληνισμός με «άρμα» τον αρχαίο πολιτισμό του και με μέσο επικοινωνίας τη γλώσσα του, που αποτελεί βασικό στοιχείο του πολιτισμού κάθε λαού, διαβιεί σε κάθε ήπειρο της γης. Αναλυτικότερα, Έλληνες εντοπίζονται στη δυτική πλευρά του Ατλαντικού ωκεανού. Σε αυτή την περιοχή του πλανήτη, την Αμερική, κύρια πολιτισμικά κέντρα αποτελούν αυτά των Η.Π.Α και του Καναδά στη βόρεια Αμερική, με μικρότερης απήχησης κέντρα, τη Βραζιλία και την Αργεντινή στη νότια Αμερική. Ανατολικά του Ατλαντικού στην ευρωπαϊκή ήπειρο όπου άλλωστε βρίσκεται η Ελλάδα, κοινότητες ελληνικού πολιτισμού παρατηρούνται κατά κύριο λόγο στην περιοχή της Αγγλίας στη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία. Βέβαια στην ευρύτερη ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) υφίστανται μικρότερες πληθυσμιακά ελληνικές κοινότητες.

Όσον αφορά την Αφρική δύο είναι οι κοινότητες με τη μεγαλύτερη ιστορία: αυτή του κράτους της Νοτίου Αφρικής και αυτή της πόλης Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο. Στην Ασία, Έλληνες διαβιούν στην Κίνα, στη Σιγκαπούρη αλλά και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου εντοπίζονται κυρίως επιστήμονες του πολυτεχνείου ή εργαζόμενοι στις αερομεταφορές. Σαφώς, προτού «περάσουμε» στον Ελληνισμό της Αυστραλίας, δεν πρέπει να αμεληθεί το γεγονός ότι, το «ελληνικό στοιχείο» είναι αρκετά διασκορπισμένο ανά τον παγκόσμιο χάρτη.

Αυστραλία

Να επισημανθεί πως, εκτός από το επίκεντρο των Η.Π.Α, στην άτυπη σύγκριση των μεγαλύτερων πληθυσμιακά ελληνικών παροικιών, την 2η θέση καταλαμβάνει η κοινότητα της μακρινής Αυστραλίας. Πρόκειται για ένα κράτος, που είναι ο ορισμός του πολυπολιτισμικού κράτους. Η ελληνική κοινότητα συναντάται κυρίως στην ανατολική της πλευρά. Εκεί βρίσκονται πόλεις με τους Έλληνες να αποτελούν μια από τις βασικές πληθυσμιακές ομάδες. Παραδείγματα αυτών είναι το Μπρίσμπειν, το Σίδνεϋ, η πρωτεύουσα Καμπέρα. Επιπλέον, ελληνικός πληθυσμός υφίσταται στο Περθ και στην Αδελαίδα. Συχνό είναι το φαινόμενο πολιτικοί ή εκλεγμένοι τοπικοί άρχοντες της Αυστραλίας να αναφέρονται στο δημόσιο λόγο με επαίνους για τον ελληνισμό.

Μελβούρνη

Ειδικότερα, αξίζει να αναφερθεί συγκεκριμένη περίπτωση. Στο νοτιοανατολικό άκρο της χώρας, εντοπίζεται η πόλη με τη μεγαλύτερη ελληνική ομογένεια του πλανήτη, η Μελβούρνη (Melbourne) της Πολιτείας της Βικτώριας. Στην πόλη αυτή το ελληνικό «στοιχείο» αποτελεί αξιέπαινη συνιστώσα στην καθημερινή ζωή των κατοίκων. Ο ελληνισμός της Μελβούρνης όσο μπορεί ομιλεί την ελληνική γλώσσα, μια γλώσσα με την πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά. Είναι η γλώσσα, με την αποδεδειγμένη γραπτή ιστορία 34 αιώνων.

Εκτίμηση

Καταλήγοντας, εκτιμάται ότι η καρδιά της ελληνικής ομογένειας θα συνεχίσει να χτυπά μέσω της διατήρησης της μητρικής γλώσσας αυτής. Η μητρική γλώσσα αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό στοιχείο του ελληνικού πολιτισμού. Είναι ένας πολιτισμός που έχει βρεθεί σε αρκετές τοποθεσίες του πλανήτη. Είναι θεμιτό να ακούγονται τα ελληνικά στους δρόμους όχι μόνο της Μελβούρνης, αλλά και κάθε πόλης του κόσμου με ελληνική παρουσία. Με αυτόν τον τρόπο, κατά πρώτον θα πραγματοποιείται η διατήρηση της ιστορικής συνέχειας του ελληνικού πολιτισμού. Κατά δεύτερον θα υφίστανται τα ήθη – έθιμα, που είχαν οι Έλληνες πρόγονοι μας, είτε στην περιοχή της σημερινής ελληνικής επικράτειας, είτε χιλιόμετρα μακριά από αυτή.