Αρχική » Χρυσόστομος Σμύρνης – η πραγματική αυτοθυσία

Χρυσόστομος Σμύρνης – η πραγματική αυτοθυσία

0 comment 392 views

Του Αριστείδη Ρούνη*

Μια εισαγωγή

Ελληνική Ιστορία! 20ος αιώνας! Ατέλειωτες ώρες να διηγείται κανείς ιστορικά γεγονότα. Τα περισσότερα από αυτά τραυματικά. Το τραύμα τους ανεξίτηλο ακόμα και στις μέρες μας.

Στις παρακάτω γραμμές θα αναφερθούμε σε ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας.

Όπως αναφέραμε σε σχετικά μας άρθρα, τα οποία μπορείτε να δείτε εδώ

https://greekhumans.com/periodoi-ths-ellhnikhs-istorias/

https://greekhumans.com/vasikes-chronologikes-periodoi-ths-istorias/

πρόκειται για την χρονική περίοδο μεταξύ των χρόνων 1832 – 1949 ή πιο γενικά 19ος – 20ος αιώνας.

Μια μαύρη σελίδα στην ελληνική ιστορία

Το ιστορικό γεγονός για το οποίο θα αναφερθούμε είναι η Μικρασιατική Καταστροφή!

Όπως επισημάνθηκε σε σχετικά μας άρθρο, τα οποίο μπορείτε να δείτε εδώ

https://greekhumans.com/i-ennoiodotisi-tis-dimosias-historias/

για το τραυματικό γεγονός της «Καταστροφής», πρώτα συλλέχθηκαν μαρτυρίες, γυρίστηκαν ντοκιμαντέρ και έπειτα ήλθε η ιστορική έρευνα.

Μπορείτε να δείτε το σχετικό ιστορικό αφιέρωμα εδώ

https://greekhumans.com/afierwma-gia-ta-100-xronia-apo-th-mikrasiatikh-katastrofh/

και το άρθρο μας εδώ

https://greekhumans.com/to-kefalaio-ths-mikrasiatikhs-katastrofhs/

Επίσης, για να είμαστε ακριβείς, έχουν συμβεί κάποιες βίαιες πράξεις και από τους Έλληνες στην Μικρασία, κατά την οπισθοχώρηση τους προς τα δυτικά.

Ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος

Ηγετική φυσιογνωμία στην μαύρη σελίδα του έθνους είναι ο Εθνομάρτυρας Χρυσόστομος Σμύρνης. Το βράδυ της αποφράδας 27ης Αυγούστου 1922 γράφονταν ο τραγικός επίλογος μιας εκ των δραματικότερων σελίδων της ελληνικής ιστορίας. Και σε τούτη, την αλήστου μνήμης έκφανση του ιστορικού μας γίγνεσθαι, ο κλήρος – αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού λαού – δεν μπορούσε παρά να έχει, την δική του συνδρομή. Με τον μαρτυρικό θάνατο του ακατάβλητου πατριώτη Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομου Καλαφάτη, αφού προηγήθηκε η διαπόμπευσή του από το φανατισμένο τουρκικό πλήθος, η Σμύρνη και μαζί της ολόκληρος ο ελληνισμός της Ιωνίας, παραδίδονταν στην θηριωδία των κεμαλικών στρατευμάτων υπό τον βαλή Νουρεντίν μπέη. Ο Άγιος Σμύρνης θα βρεθεί στο στόχαστρο των Τούρκων.

Η κατάρρευση του μετώπου της Μικρασιατικής Εκστρατείας δεν αργεί και η εκδηλωθείσα στις 13 Αυγούστου του 1922 τουρκική επίθεση συνοδεύεται από την μαζική συρροή χιλιάδων προσφύγων της ενδοχώρας στην Σμύρνη. Και τούτη την τραγική ώρα του χαλασμού, ο Χρυσόστομος σαν στοργικός ποιμενάρχης οργανώνει υποτυπωδώς την περίθαλψη των γεροντοτέρων και την στο μέτρο του δυνατού διαφυγή των γυναικόπαιδων. Όσο για τον εαυτόν του επιφυλάσσει τον τραχύ δρόμο του μαρτυρίου. Στις 9 Σεπτεμβρίου του 1922 (με το νέο ημερολόγιο, 27 Αυγούστου με το παλιό) ο Νουρεντίν Πασάς του απήγγειλε την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας και τον παρέδωσε στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από το διοικητήριο της Σμύρνης. Συνέχεια είχαν τα απίστευτα βασανιστήρια στον μετέπειτα Άγιο της πίστης μας, Εθνομάρτυρα Επίσκοπο Χρυσόστομο.

Επίλογος

Όπως επισημάνθηκε σε σχετικά μας άρθρο, τα οποίο μπορείτε να δείτε εδώ

https://greekhumans.com/apo-to-menemen-sth-nea-menemenh/

Καταλήγοντας, αξίζει να τονιστεί πως ο Ελληνισμός στα παράλια της Μικράς Ασίας υπέφερε αρκετά. Αντιμετώπισε πληθώρα κακουχιών. Όποιος έφτασε στην μητροπολιτική Ελλάδα, συνεχίζει να έχει δυσκολίες πολλές. Ωστόσο, αυτοί που δολοφονούνται στα παράλια της Μικράς Ασίας είναι πολλοί. Και συνήθως μπροστά μπαίνει ο Κλήρος! Ως ασπίδα θέτει το σώμα του ο Χρυσόστομος Σμύρνης. Η εκκλησία στηρίζει το κατατρεγμένο έθνος. Συνολικά η γενοκτονία των Ελλήνων της Θράκης, της Μικράς Ασίας και του Πόντου έχει χιλιάδες νεκρούς δολοφονημένους. Αιωνία η μνήμη τους.

Πηγές

http://www.mixanitouxronou.gr/o-martyrikos-thanatos-tou-mitropoliti-smyrnis-xrysostomou-ton-tyflosan-ton-esyran-apo-ta-genia-ston-tourkomaxala-ton-petsokovan-ki-ekeinos-tous-evlogouse/

https://www.orthodoxianewsagency.gr/istoria-ethnika-themata/ethnomartyras-mitropolitis-smyrnis-xrysostomos-o-vios-kai-to-martyriko-telos-tou-akatavlitou-patrioti/

Πηγή Εικόνας

https://www.orthodoxianewsagency.gr

*Βιογραφικό συντάκτη

https://greekhumans.com/general/

Πριν Φύγετε