Αρχική » Η εμφάνιση των Σλάβων

Η εμφάνιση των Σλάβων

0 comment 806 views

Του Αριστείδη Ρούνη*

Σλαβολογία

Στο σχετικό άρθρο, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ

https://greekhumans.com/2022/10/18/slavologia-antikeimeno-meleths/

αναφέραμε ότι η Σλαβολογία μελετά γενικότερα τον πολιτισμό και την ιστορία των σλαβικών λαών. Ποιοι είναι λοιπόν, αυτοί οι λαοί, θα επισημανθεί στις παρακάτω γραμμές.

Οι Σλάβοι

Οι Σλάβοι είναι ινδοευρωπαϊκής προέλευσης και κατέχουν σήμερα το μεγαλύτερο τμήμα της ανατολικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης. Δύναται να τους διακρίνουμε σε 3 ομάδες:

α. Ανατολικούς Σλάβους, που είναι οι Ρώσοι, Λευκορώσοι, Ουκρανοί,

β. Δυτικούς Σλάβους, που είναι οι Πολωνοί, Τσέχοι, Σλοβάκοι και

γ. Νότιους Σλάβους, δηλαδή οι Σλοβένοι, Κροάτες, Σέρβοι, Βόσνιοι, Σκοπιανοί, Βούλγαροι, Μαυροβούνιοι[1].

Η πρώτη εμφάνιση των Σλάβων

Για την αρχική προέλευση των Σλάβων και την αρχική τους κοιτίδα δεν υπάρχουν ιστορικές πηγές. Οι Σλάβοι εμφανίζονται στην ιστορία ξαφνικά, ως ένας πολυπληθής και διαμορφωμένος λαός. Οι πρώτες πηγές που αναφέρονται σε αυτό τον λαό είναι βυζαντινές και γοτθικές και χρονολογούνται από τον 6ο αιώνα μ.Χ. Τότε είναι που ξεκινά η ιστορική εποχή των σλαβικών φυλών. Ήταν εγκατεστημένοι στα βόρεια-βορειοανατολικά του ποταμού Δούναβη, χωρίς όμως να καθορίζεται με ακρίβεια η θέση ή η έκταση των εγκαταστάσεων τους. Το ιστορικό τους παρελθόν πριν από τον 6ο αιώνα παραμένει άγνωστο μιας και στις αρχικές τους μετακινήσεις δεν άφησαν κάποια ευδιάκριτα ίχνη, που να διασώζονται μέχρι σήμερα και να μπορούν να αποδοθούν με βεβαιότητα σε αυτούς.[2].

Η τελευταία φάση της «μεγάλης μετανάστευσης των λαών»

Οι Σλάβοι μετακινούνται χωρισμένοι σε 3 ομάδες. Η αιτία ήταν πως πρώτα οι Ούννοι και ακολούθως οι Άβαροι, διασχίζοντας τις περιοχές όπου ζούσαν οι Σλάβοι, προκάλεσαν σε αυτούς μεγάλη αναστάτωση. Έτσι οι Σλάβοι, θύματα αρχικά των Αβάρων, έγιναν στη συνέχεια σύμμαχοί τους, στις κατακτήσεις τους στη Βαλκανική. Η πρώτη ομάδα κινήθηκε ανατολικά- βορειανατολικά, πέρα από τον Δνείπερο, η δεύτερη εγκαταστάθηκε στην Κεντρική Ευρώπη ως τη Βαλτική Θάλασσα. Το τρίτο μεταναστευτικό ρεύμα των Σλάβων, κατέβηκε προς τα νότια, ιδιαίτερα προς τα βυζαντινά εδάφη[3].

Όλα τα σχετικά άρθρα εδώ

https://greekhumans.com/category/analysis/slavology/

https://greekhumans.com/2022/10/18/slavologia-antikeimeno-meleths/

Βιβλιογραφία

[1]Νιχωρίτης K., 2015, «Θέματα Ιστορίας και Πολιτισμού των Σλαβικών Λαών», Εκδόσεις Ostracon, σ.51

[2]Ό.π.

[3]https://www.protothema.gr/stories/article/1173942/pote-kai-pos-egatastathikan-oi-slavoi-kai-oi-voulgaroi-sta-valkania/

Πηγή φωτογραφίας

hallofpeople.com/

*Βιογραφικό συντάκτη

https://greekhumans.com/general/

Πριν Φύγετε