Αρχική » Συνέντευξη της Ειρήνης Κουρουνιώτη – Όχι στον Ρατσισμό

Συνέντευξη της Ειρήνης Κουρουνιώτη – Όχι στον Ρατσισμό

0 comment 101 views

Η κα Ειρήνη Κουρουνιώτη, συγγραφέας, επιστρέφει σε νέα συζήτηση με το https://greekhumans.com/ .

Διαβάστε παρακάτω, αναλυτικά τη συνέντευξη, που μας παραχώρησε, απαντώντας στις ερωτήσεις μας με κεντρικό θέμα την εξάλειψη του ρατσισμού.

Εισαγωγικό σημείωμα

Μέσα από την προηγούμενη μας συνέντευξη με την Ειρήνη, την οποία μπορείτε να διαβάσετε διεξοδικά εδώ

https://greekhumans.com/synenteyxh-ths-eirinhs-koyroyniwth-peri-syggrafhs-o-logos/

επιχειρήσαμε να πάρουμε μια 1η γεύση για τα προσωπικά της ενδιαφέροντα.

Η Ειρήνη Κουρουνιώτη κατάγεται από την Αργολίδα και τη Χαλκιδική, αλλά γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου Κέρκυρας. Επιπλέον, από τότε που ξεκίνησε να ασχολείται πιο επαγγελματικά με τη συγγραφή, αποφάσισε να εξελίξει το γράψιμό της, παρακολουθώντας το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Δημιουργικής Γραφής στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Αγαπά πολύ τον κινηματογράφο, τη γυμναστική, την ανάγνωση ιστοριών, όπως και να περνάει ποιοτικό χρόνο με τους αγαπημένους της ανθρώπους και, ασφαλώς, την τετράποδη κόρη της!

Βιογραφικό

Έπίσης, ένα σύντομο βιογραφικό της μπορείτε να δείτε εδώ

https://elkistis.gr/writer-2/kourounioti-eirini/

Βιβλία

Όσον αφορά στα βιβλία και τη λογοτεχνία μας είχε δήλωσε τα παρακάτω:

Γράφω επειδή μου αρέσουν οι ιστορίες μου, επειδή βρίσκω άκρως ενδιαφέρουσες τις πλοκές και τις εξελίξεις των χαρακτήρων που σκαρφίζεται το κεφάλι μου. Γι’ αυτό και παίρνω το θάρρος να τις αποτυπώσω στο χαρτί. Έμπνευση για μένα μπορούν να αποτελέσουν κυριολεκτικά τα πάντα: ένα τραγούδι, ένας προσωπικός ή κοινωνικός προβληματισμός, μια συζήτηση με φίλους…

Προσπαθώ να διαβάζω όλα τα είδη λογοτεχνίας, αλλά σίγουρα με ιντριγκάρουν περισσότερο τα αστυνομικά και τα ψυχολογικά μυθιστορήματα, επειδή κρατούν το μυαλό μου σε μια διαρκή εγρήγορση και οι κορυφώσεις τους αναδεικνύουν την ευφυΐα του συγγραφικού υποκειμένου.

Συγγραφικό της έργο

Το συγγραφικό έργο της Ειρήνης αποτελείται από τα εξής βιβλία:

– Το αισθηματικό με στοιχεία ψυχολογικού θρίλερ μυθιστόρημα με τίτλο «Κόκκινο Είδωλο», Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή

– Το μυθιστόρημά της «Η Μονμάρτ των Αθηνών», κοινωνικό, Εκδόσεις Ελκυστής

– Το παραμύθι με τίτλο «Είσαι Μαυρόγατα!», Εκδόσεις Ελκυστής

Η Μονμάρτ των Αθηνών

Πέρυσι κυκλοφόρησε η «Η Μονμάρτ των Αθηνών»  από τις εκδόσεις «Ελκυστής». Ποια τα έως τώρα σχόλια των αναγνωστών του βιβλίου που λαμβάνεις; Θα ξαναέγραφες αισθηματικό μυθιστόρημα και γιατί;

Μέχρι τώρα, η Μονμάρτ των Αθηνών έχει πετύχει αυτό που ήθελα εξαρχής: να είναι αισιόδοξοι οι αναγνώστες ότι μπορούν να βρουν τη δική τους Μονμάρτ, αρκεί να έχουν τα μάτια και την καρδιά τους ανοιχτή. Έχω λάβει ποικιλία σχολίων, από πολύ θετικά έως μέτρια, αλλά μου αρέσει αυτό γιατί φαίνεται πως το κοινό μου είναι ποικιλόμορφο και ο καθένας αποκομίζει διαφορετικά πράγματα από ένα βιβλίο. Εννοείται πως θα ξαναέγραφα αισθηματικό μυθιστόρημα γιατί είναι πολύπλευρο και μέσω αυτού θα μπορούσαν να θιχτούν κι άλλα ζητήματα, οικογενειακά, φιλικά, εργασιακά κλπ., ασχέτως που ο πυρήνας θα ήταν βασισμένος στο συναίσθημα.

«Είσαι Μαυρόγατα!»

Το παραμύθι με τίτλο «Είσαι Μαυρόγατα!», Εκδόσεις Ελκυστής είναι ήδη σε κυκλοφορία από φέτος. Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης σου και ποιοι οι στόχοι σου;

Πηγή έμπνευσής μου αποτέλεσε η ιστορία της γάτας μου, της Τρούφας. Ήθελα πολύ να υιοθετήσω κατοικίδιο και την είχα δει τυχαία σε μια πλατφόρμα για υιοθεσίες. Ήταν τέτοιο το ψηφιακό στήσιμο της πλατφόρμας που όσοι επίδοξοι ιδιοκτήτες ήθελαν, μπορούσαν να αφήνουν σχόλια κάτω από τις φωτογραφίες των ζώων. Τα σχόλια κάτω από τη φωτογραφία της Τρούφας αφορούσαν το κατάμαυρο χρώμα της και την ηλικία της (ήταν ήδη 3 χρονών τότε). Θύμωσα τόσο πολύ μόλις τα είδα, γιατί, εάν δηλώνεις πως θέλεις να υιοθετήσεις ζώο και στέκεσαι σε τέτοιες λεπτομέρειες, τότε ΔΕΝ είσαι φιλόζωος, ΔΕΝ αγαπάς πραγματικά κανένα ζωάκι. Γιατί την ίδια συμπεριφορά θα είχες και απέναντι σε ένα ζώο με τρία πόδια, ένα μάτι, με ακόμα μεγαλύτερη ηλικία. Υιοθέτησα την Τρούφα χωρίς κανέναν δισταγμό και από τότε μου έχει αλλάξει τη ζωή μόνο προς το καλύτερο κι εύχομαι να είναι κι εκείνη ευτυχισμένη στο σπίτι μαζί μου. Θεώρησα όμως πως κανένα ον πάνω στη γη –είτε άνθρωπος είτε ζώο– δεν θα ’πρεπε να κριθεί τόσο άδικα και ρατσιστικά όπως η Τρούφα. Γι’ αυτό έγραψα το παραμύθι Είσαι Μαυρόγατα! Για να βάλω κι εγώ το λιθαράκι μου για την εξάλειψη αυτού του άδικου φαινομένου, για να το κοινοποιήσω σε μικρά παιδιά μέσω της αλληγορίας ενός παραμυθιού, για να ενημερώσω πόσο δυστυχισμένος μπορεί να γίνει κάποιος που υφίσταται τέτοια άδικη συμπεριφορά, απλά επειδή έτυχε να είναι διαφορετικός από κάποιον άλλον.

Ρατσισμός

Είναι γεγονός πως αυτό το ζήτημα είναι πολύπλευρο και ιδιαιτέρως σημαντικό. Εδώ θα θέλαμε απλά να θίξουμε 2 πλευρές του. Θα περιοριστούμε στην Ελλάδα του σήμερα, αλλά θα αναφερθούμε συνολικά σε άτομα κάθε ηλικίας. Έτσι, αρχικά να ρωτήσουμε, ποιες πιστεύεις είναι οι αιτίες που προκαλούν τον ρατσισμό;

Θεωρώ πως η κυρίαρχη αιτία είναι το μίσος. Υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που έχουν μάθει να το καλλιεργούν και κατακρίνουν εμμονικά μια καταγωγή, μια θρησκεία, μια σεξουαλική ταυτότητα, μια συνθήκη ζωής που νομίζουν ότι δεν θα χτυπήσει ποτέ τη δική τους πόρτα. Έχουν εμμονή με τις ταμπέλες και φοβούνται να ακούσουν, να ενημερωθούν, να φανταστούν τον εαυτό τους στη θέση των «θυμάτων» τους. Όλα αυτά γιγαντώνονται στο κεφάλι τους, κάνοντάς τους να πιστεύουν πως οφείλουν να εξαλείψουν το διαφορετικό, με τη μορφή λεκτικής, ψυχολογικής και σωματικής βίας. Και μια εξίσου μεγάλη αιτία είναι η σιωπή όλων αυτών που είναι παρόντες σε τέτοιες άδικες συμπεριφορές και τις αφήνουν να πέφτουν κάτω, δεν τις κοινοποιούν ούτε τις αντιμετωπίζουν είτε από φόβο είτε από αδιαφορία. Δυστυχώς όμως, με αυτόν τον τρόπο, γίνονται συνεχιστές αυτού του φαινομένου, χαρίζοντας ταυτόχρονα στους θύτες την αίσθηση της παντοδυναμίας.

Κατά δεύτερον, ποιοι θα μπορούσαν να είναι οι τρόποι αντιμετώπισης του;

Ένα τέτοιο ζήτημα προκύπτει κυρίως όταν δεν το χτυπάς από τη ρίζα. Χρειάζεται ενημέρωση πρωτίστως εντός του οικογενειακού πυρήνα, αφού πρέπει από νωρίς να μπουν σωστές βάσεις σχετικά με το πώς αντιμετωπίζουμε κάποιον άλλον, διαφορετικό από εμάς. Επίσης, πρέπει να προωθούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα και η κοινωνική συνείδηση μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος και διάφορων μικτών οργανώσεων από τους ίδιους τους πολίτες. Εφόσον βρισκόμαστε στα πλαίσια ενός οργανωμένου κράτους, θα πρέπει να θεσπιστούν νέοι νόμοι για την προστασία των μεταναστών, των ατόμων με ειδικές ανάγκες κλπ. και να υπάρχουν αυστηρές κυρώσεις σε περίπτωση καταπάτησης των συγκεκριμένων νόμων. Επιπλέον, η δική μας κοινωνική ομάδα, οι συγγραφείς, όπως και άλλες πνευματικές ομάδες, μπορούμε να βοηθήσουμε με τη συγγραφή και προώθηση έργων που θα θίγουν αυτό το φλέγον ζήτημα και θα υπογραμμίζουν κι άλλους τρόπους αντιμετώπισής του.

Ο επίλογος

Κλείνοντας, και καθώς υφίσταται ρατσισμός στην Ελλάδα του σήμερα, αν σου ζητούσαμε να στείλεις ένα θετικό μήνυμα στους αναγνώστες μας, ποιο θα ήταν αυτό;

Ξέρω πως η κατάσταση που βιώνει ο κόσμος είναι τεταμένη, γνωρίζω πως υπάρχει φόβος, θυμός, αποξένωση. Αλλά ας μην ξεχνάμε πως είμαστε ΟΛΟΙ άνθρωποι. Μοιραζόμαστε αγωνίες, όνειρα, ελπίδες, όλα ΙΔΙΑ, ασχέτως των φυσικών μας χαρακτηριστικών που διαφοροποιούν τον έναν απ’ τον άλλον. Ας προσπαθήσουμε να είμαστε λίγο πιο ανοιχτοί, λοιπόν.

Για το GreekHumans Αριστείδης Ρούνης, ιδρυτής και αρχισυντάκτης

Πριν Φύγετε