Της Αναστασίας Δημοπούλου*
Το Πάσχα για εμάς τους Ρωμιούς της Πόλης, αποτελεί την μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης, για αυτό και το γιορτάζουμε με μεγάλη κατάνυξη.
Το Πάσχα το καταλαβαίνεις στην Πόλη, καθώς βιώνεις με κάθε μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη όλη την Μεγάλη Εβδομάδα, τα Άγια Πάθη, τον Επιτάφιο Θρήνο και την Ανάσταση του Κυρίου.
Όλα τα έθιμα του Πάσχα τηρούνται με το παραπάνω στην Πόλη.
Ας τα δούμε όμως πιο αναλυτικά.
Τις πασχαλινές ημέρες, σχεδόν όλες οι εκκλησίες της Πόλης, λειτουργούν κανονικά. Από την Μεγάλη Δευτέρα ξεκινούν οι προετοιμασίες. Καθάρισμα, συγύρισμα σπιτιών, ψώνια και ετοιμασία φαγητών. Το απόγευμα εκκλησιασμός και φυσικά νηστεία.
Την Μεγάλη Πέμπτη, οι γυναίκες βάφουν κόκκινα αυγά, ψήνουν τσουρέκια και μαγειρεύουν νερόβραστη φακή. Η φακή συμβολίζει τα δάκρυα της Παναγίας. Το απόγευμα πηγαίνουν στην Σταύρωση, ακούγοντας τα 12 Ευαγγέλια. Ενώ παράλληλα, κρατούν ένα μικρό στεφανάκι για τον Εσταυρωμένο Ιησού.
Την Μεγάλη Παρασκευή- την πιο θλιβερή ημέρα της Χριστιανοσύνης- προγραμματίζονται επισκέψεις σε νεκροταφεία των περιφερειών της Πόλης. Οι Πολίτες τηρούμε το έθιμο των 7 προσκυνημάτων. Προσκυνούμε δηλαδή
τον Επιτάφιο σε 7 διαφορετικές εκκλησίες. Το βράδυ γίνεται κανονικά η περιφορά του Επιταφίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παλιά χρόνια, η περιφορά του Επιταφίου δεν γινόταν εκτός της εκκλησίας, μόνο εντός του προαύλιου χώρου. Τα τελευταία χρόνια, η περιφορά του Επιταφίου γίνεται κανονικά εκτός εκκλησίας.
Το Μεγάλο Σάββατο ο Δεσπότης ευλογεί με τις δάφνες στην Αγία Τριάδα στο Ταξίμ. Ένα έθιμο που αξίζει να δει κανείς, καθώς τελείται με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια.
Η Ανάσταση γίνεται και εδώ στην Πόλη με μοναδική σημαντική διαφορά, ότι εδώ, δεν υπάρχουν κροτίδες και πυροτεχνήματα. Επομένως, διατηρείται ο κατανυκτικός χαρακτήρας και το κλίμα είναι συγκινησιακά φορτισμένο. Σε πολλές εκκλησίες μάλιστα, θα συναντήσουμε πολλούς Τούρκους να προσέρχονται με την λαμπάδα τους και με σεβασμό να συμμετέχουν στην Αναστάσιμη λειτουργία!
Μετά το «Χριστός Ανέστη!» στο σπίτι περιμένει στρωμένο το τραπέζι με σούπα με ζωμό κότας ή αρνίσιου κρέατος με ρύζι και αυγολέμονο.
Την Κυριακή του Πάσχα στις 10:00 το πρωί το Πατριαρχείο έχει Πασχαλινή ακολουθία. Μάλιστα διαβάζουν το Ευαγγέλιο σε 12 διαφορετικές γλώσσες!
Το μεσημέρι οι νοικοκυρές στολίζουν το πασχαλινό τραπέζι με ολόλευκα τραπεζομάντηλα, καλά σερβίτσια και κρυστάλλινα ποτήρια. Στο κέντρο του τραπεζιού επικρατούν τα κόκκινα αυγά. Το γεύμα αρχίζει με το τσούγκρισμά τους. Στα ορεκτικά κυριαρχούν τα ντολμαδάκια, η μαρουλοσαλάτα και άλλοι Πολίτικοι εκλεκτοί μεζέδες. Κυρίως πιάτο είναι το φουρνιστό. Δηλαδή αρνάκι με πατάτες στον φούρνο. Ακολουθεί το επιδόρπιο φρούτα, μπακλαβάς και παγωτό.
Κάπως έτσι γιορτάζουμε εμείς οι Πολίτες την μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας.
Το να κάνεις Πάσχα στην Πόλη, είναι μια μοναδική εμπειρία και σας συνιστώ να τη ζήσετε.
Σας εύχομαι καλό Πάσχα, Καλή Ανάσταση με υγεία σε εσάς και στις οικογένειές σας!
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να δείτε εδώ
https://teacheranastasia1.webnode.gr/
https://www.instagram.com/teacheranastasia/
https://www.youtube.com/@Ogretmenanastasya/videos
https://open.spotify.com/show/4rKdyZLG3O2u78fqnRDLk8
https://www.facebook.com/profile.php?id=61565517434529
Εικόνα: Αναστασία Δημοπούλου
* Η Αναστασία Δημοπούλου είναι MSc Καθηγήτρια Τουρκικής Γλώσσας