Του Μάνου Καραβασίλη*
Ο Όσκαρ Ουάιλντ γεννήθηκε το 1854 . Οι γονείς του ήταν ευκατάστατοι και από μικρός είχε μάθει γαλλικά και γερμανικά. Σπούδασε στην Οξφόρδη και δημιούργησε την πνευματική συντροφιά ‘Η τέχνη για την τέχνη’. Στα ποιήματα του επηρεάστηκε από τον Μπωντλαίρ και τον Βερλαίν, όπως το σπίτι της πόρνης ή στα διηγήματα ‘Το τριαντάφυλλο και το αηδόνι’ ή σατιρικά ‘Το φάντασμα των Καντερβιλ’.
Από τα πιο ‘τολμηρά’ μυθιστορήματα που έγραψε είναι το κλασικό πλέον ‘Το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέυ’, που γράφτηκε το 1891.
Άρχισε να γράφει τα θεατρικά του έργα το 1882.
Βέρα ή οι μηδενιστές (1882).
Φλωρεντινή τραγωδία.
Η Δούκισσα της Πάντοβας.
Σαλώμη 1894.
Η βεντάλια της Λαίδης Ουιντερμηρ.
Μια γυναίκα χωρίς σημασία.
Ένας ιδανικός σύζυγος.
Η σημασία του να είναι κανείς σοβαρός.
Τα τέσσερα τελευταία έργα έχουν παιχτεί πολλές φορές, από αξιόλογους ηθοποιούς και έχουν καθιερωθεί στο παγκόσμιο δραματολογιο.
Το έργο του Σαλώμη είχε απαγορευτεί στην Αγγλία και την ανέβασε στο Παρίσι η κορυφαία ηθοποιός Σάρα Μπερνάρ (Την έγραψε ο Ουάιλντ στα γαλλικά).
Είχε παντρευτεί την Κονστανς Λοουντ και μαζί απέκτησαν δύο παιδιά, τον Σίριλ και τον Βίβιαν. (Ο Σίριλ πέθανε στον πόλεμο).Η Κονστας ήταν κόρη επιφανή δικηγόρου και παντρεύτηκε τον Ουάιλντ μην γνωρίζοντας το παραμικρό για την ομοφυλοφιλία του, όταν σε μια δική το πληροφορήθηκε εγκατέλειψε τον Ουάιλντ όμως δεν έπαψε να τον αγαπά και να τον περιμένει να γυρίσει μετά την αποφυλάκιση του. Δυστυχώς ο Ουάιλντ πήγε στην Γενεύη όταν εκείνη είχε πεθάνει.
Ο ίδιος ο Ουάιλντ αν και υπήρξε ένας πνευματώδης άνθρωπος και ένας προικισμένος συγγραφέας, έπεσε στην παγίδα των φίλων του. Πήγε στο δικαστήριο τον Μαρκήσιο του Κουηνσμπερυ και εκεί αποδείχτηκε από μάρτυρες ότι είχε παράνομες ομοφυλοφιλικές σχέσεις. Φυλακίστηκε και μέσα εκεί, έγραψε την ‘Μπαλαντα’ καθώς και το εξομολογητικό ‘Εκ βαθέων’. Όταν βγήκε από την φυλακή, αναγκάστηκε να δώσει στον εαυτό του ένα ψευδώνυμο, Σεμπάστιαν Μελμοθ, γιατί είχε ανάγκη να βιοποριστεί.
Το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέυ ήταν το μοναδικό μυθιστόρημα που είχε γράψει.
Στην χώρα μας έχουν παρουσιαστεί πολλές φορές τα έργα του και από το Εθνικό Θέατρο σημειώνοντας πάντα μεγάλη επιτυχία. Στην Βεντάλια της Λαίδης Ουιντερμηρ σ’ ενα από τα πιο χαρακτηριστικά ανεβάσματα του έργου, αποτελεί η παραγωγή του Εθνικού θεάτρου που ανέβηκε το 1970 με πρωταγωνίστρια την Ελένη Χατζηαργύρη.
Ό Όσκαρ Ουάιλντ έφυγε από την ζωή μέσα στο αλκοόλ και τα χρέη το 1900.
Πηγή εικόνας
https://minoas.gr/syggrafeas/oyailnt-oskar/
* Βιογραφικό συντάκτη
https://greekhumans.com/o-manos-karavasilhs-syntakths-sto-greekhumans/