Αρχική » Ελλάδα και μετανάστευση

Ελλάδα και μετανάστευση

0 comment 528 views

Του Αριστείδη Ρούνη*

«Μια Ελλάδα που βιώνει το μεταναστευτικό πρόβλημα»

Δημιουργία πολυεθνικών κρατών

Εντός του πλαισίου της ευρείας παγκοσμιοποίησης, υπάρχει σημαντικός αριθμός κρατών ανά τον παγκόσμιο χάρτη, τα οποία «φιλοξενούν» πληθυσμούς διαφορετικών εθνικοτήτων. Το μείζον ζήτημα που οδηγεί στην κατάσταση αυτή είναι η μετανάστευση. «Απότοκος» κατάσταση αυτής είναι η δημιουργία πολυεθνικών κρατών. Παρακάτω θα εξετάσουμε σχετικό παράδειγμα τέτοιου κράτους, της Ελλάδας. Ελλάδα και μετανάστευση λοιπόν.

Η περίπτωση της Ελλάδας

Ως ένα παράδειγμα συνεχούς μετανάστευσης, δύναται να χαρακτηριστεί η περίπτωση της Ελλάδας, όπου διαβιεί πλέον πολυεθνικός πληθυσμός. Η Ελλάδα έχει συνδέσει το όνομα της, με την μετακίνηση ανθρώπων. Το «μεταναστευτικό» βρίσκεται διαρκώς στην επικαιρότητα. Προς τα τέλη της δεκαετίας του 1980, αλλά περισσότερο από το 1990 και μετά, με την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά και των κομμουνιστικών καθεστώτων, η χώρα μετατράπηκε από κράτος αποστολής μεταναστών, σε χώρα υποδοχής – εγκατάστασης μεταναστών. Βέβαια, ήδη από την 1η δεκαετία του 21ου αιώνα, ερχομένης της κρίσης στη χώρα, αρκετοί ημεδαποί αναζήτησαν την τύχη τους στην Ευρώπη, την Αμερική, την Αυστραλία ή σε άλλες περιοχές.

Υποδοχή μεταναστών

Απεναντίας, κατά την χρονική περίοδο μετά το 2010, κατέφθασε μεγάλος αριθμός μεταναστών από χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά και της Κεντρικής Ασίας και Αφρικής. Ένα γεγονός που παρουσιάζει ενδιαφέρον σε αυτό το διάστημα είναι οι μεταναστευτικές ροές, προερχόμενες εκ Τουρκίας. Είναι σημαντικό να αξιολογηθεί από τους ειδικούς, η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Αυτό είναι σημαντικό καθώς η Τουρκία δύναται να χρησιμοποιήσει το «μεταναστευτικό» για την εκπλήρωση των σκοπών της στο Αιγαίο ή τον Έβρο.

Συμπεράσματα

Εκτιμάται ότι προβλήματα με τη γείτονα θα υφίστανται. Άρα, ταυτόχρονα θα είναι υπαρκτός ο κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια της χώρας, λόγω των μεταναστευτικών ροών. Ωστόσο, η Ελλάδα με την αρχαία Ιστορία της και τον «θεσμό της φιλοξενίας», έχει αποδείξει ότι μπορεί να λειτουργήσει ως την «Ιθάκη», που αναζητά ο κάθε μετανάστης, με ακλόνητο παράδειγμα τις ροές του Αρμένικου λαού προς την Ελλάδα, κατά τον 20ο και 21ο αιώνα. Ο στόχος όμως παραμένει η ισότητα ενώπιον του Συντάγματος της Ελλάδας για όλους τους κατοικούντες σε αυτόν τον τόπο και η συμμόρφωση του οποιουδήποτε ατόμου με τους νόμους αυτού. Επιπρόσθετα, σπουδαίας σημασίας γεγονός είναι ο σεβασμός στα ήθη – έθιμα του κάθε λαού. Επιπλέον, να υπάρχει σεβασμός στη θρησκευτική ελευθερία, δηλαδή στην εκτέλεση των θρησκευτικών καθηκόντων του κάθε ανθρώπου, χωρίς την ύπαρξη διακρίσεων. Τα δυο μέτρα και δυο σταθμά πρέπει να αποτελούν γεγονός προηγούμενης εποχής.

Πηγή φωτογραφίας

https://volvipress.gr/ellines-prosfyges-kai-metanastes-meros-3o-ellines-toy-pontoy-kai-tis-mikra-asias/

*Βιογραφικό συντάκτη

https://greekhumans.com/general/

Πριν Φύγετε