Αρχική » Τα Βαλκάνια σε νέες κρίσεις

Τα Βαλκάνια σε νέες κρίσεις

0 comment 405 views

Ο Μάιος ήταν ένας μήνας ορόσημο για την αποσταθεροποίηση των εύθραυστων ισορροπιών και της ειρήνης στην Βαλκανική. Ως στιγμής έχουν γίνει τέσσερα γεγονότα που όχι λάδι στη φωτιά αλλά μάλλον βενζίνη σε μια ευαίσθητη και εύφλεκτη περιοχή ρίχνουν. Τα γεγονότα αυτά είναι:

  • Η πρόταση της Ευρώπης που ήθελε να δεχθεί το Κόσοβο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δίχως να έχουν τηρηθεί οι συμφωνίες και οι όροι για την προστασία της σερβικής μειονότητας και της σερβικής πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς.
  • Η άρνηση εισόδου από το Κόσοβο του Αρχιεπισκόπου Βελιγραδίου Πορφυρίου να επισκεφτεί μοναστήρι στο Κόσοβο.
  • Εν συνεχεία, οι εκλογές στη “Βόρεια Μακεδονία” στις οποίες νίκησε το βουλγαρογενές κόμμα του VMRO που ήδη εντός 10 ημερών έχει κάνει τη συμφωνία των Πρεσπών κουρελόχαρτο γυρνώντας τις σχέσεις Αθήνας-Σκοπίων 30 χρόνια πίσω.
  • Στις 24 Μαίου, πραγματοποιήθηκε η αναγνώριση της γενοκτονίας της Σρεμπρένιτσας κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας, κάτι που αποτέλεσε άλλο ένα δυνατό χτύπημα στη Σερβία.

Και στα τέσσερα γεγονότα έμμεσα είτε άμεσα επηρεάζεται η Σερβία, που αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο της Ρωσίας στην περιοχή των Βαλκανίων.  Ουσιαστικά η Σερβία απομονώνεται από το ευρωπαϊκό όνειρο, ενώ αυξάνει τον θυμό των Σέρβων.

Τί έγινε όμως στην Βοσνία την δεκαετία του 1990; Για να το καταλάβουμε καλύτερα, θα πάμε φυσικά στην ιστορία. Τον 6ο αιώνα έρχονται οι σλάβοι στη Βαλκανική ως φυλές. Κάποιες φυλές εγκαταστάθηκαν σε περιοχές εντός ή πλησίον της Βυζαντινής αυτοκρατορίας και ασπάστηκαν τον Χριστιανισμό, ενώ αργότερα αποτέλεσαν μέρος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Αυτοί ήταν οι Σέρβοι και χωρίζονται γεωγραφικά σε 3 ομάδες:

  • Τους Σέρβους
  • Τους Μαυροβούνιους που είναι Σέρβοι αλλά κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας ήταν αυτόνομη περιοχή.
  • Του Βόσνιους που ένα μέρος έγιναν Μουσουλμάνοι και οι άλλοι παρέμειναν Χριστιανοί.

Οι παραπάνω έχουν ίδια κουλτούρα, κουζίνα, ήθη και έθιμα. Άλλοι παρέμειναν στην Αυστροουγγαρία έως και το 1918 όποτε μαζί με τους Σέρβους, Βόσνιους και Μαυροβούνιους δημιούργησαν το Βασίλειο της Σερβίας-Κροατίας και Σλοβενίας που μετά ονομάστηκε Γιουγκοσλαβία (Νότιοι Σλάβοι). Αυτοί είναι οι Κροάτες και οι Σλοβένοι που είναι καθολικοί και έχουν γερμανοτραφή κουλτούρα, ήθη, έθιμα.

Όταν Αυστροουγγαρία το 1914 εισέβαλε στην Σερβία, οι υποτελείς Κροάτες και Βόσνιοι προέβησαν σε αρκετές σφαγές Σέρβων σε σημείο που οι Γερμανοί του Φον Μακένσεν να διατάξουν τη παύση των σφαγών αλλιώς τα Γερμανικά στρατεύματα θα εκτελούσαν Κροάτες στρατιώτες του Αυστριακού στρατού. Ανάμεσα σε αυτούς τους Κροάτες ήταν και ένας λοχίας που θα μείνει στην ιστορία ως Τίτο, ο ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας. Όπως είπαμε, μετά το τέλος του πολέμου οι Αυστριακές περιοχές της Κροατίας, Βοσνίας και Σλοβενίας ενώθηκαν με τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, το Κόσοβο και τη Βαρντάσκα (σημερινή Βόρεια Μακεδονία) και αποτέλεσαν το Βασίλειο της Σερβίας – Κροατίας και Σλοβενίας, μετέπειτα Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας. Όπως οι κακές συνήθειες δεν φεύγουν, έτσι το 1941, όταν οι Γερμανοί εισέβαλαν στην Γιουγκοσλαβία, οι Κροάτες παραδόθηκαν στους Γερμανούς αμαχητοί και συντάχθηκαν μαζί τους. Κατά τη διάρκεια της κατοχής οι Κροάτες, οι μουσουλμάνοι Βόσνιοι, οι Βούλγαροι της Βαρντάσκα και οι Σλοβένοι συντάχθηκαν ανοιχτά με τον Άξονα ενώ δημιούργησαν και δικά τους ανεξάρτητα κράτη.

Η Γιουγκοσλαβία είχε ελάχιστες κατοχικές δυνάμεις, ενώ οι αντάρτες είχαν να πολεμήσουν κυρίως Κροατικές και Βοσνιακές μονάδες του Γερμανικού στρατού που έμειναν στην ιστορία για το σαδισμό τους και τις εθνοκαθάρσεις των Σέρβων. Μάλιστα το στρατόπεδο συγκέντρωσης Γιασένοβατς (Jasenovac) ξεπέρασε σε αγριότητες το Νταχάου και το Άουσβιτς. Με την απελευθέρωση της Γιουγκολαβίας ανέλαβε τη διακυβέρνηση ο Τίτο που έκανε τα εξής:

  • Εκτέλεσε 63.000 Σέρβους που οι περισσότεροι εκ των οποίων αποτελούσαν τη οικονομική και πνευματική ελίτ των Σέρβων
  • Έδωσε χάρη στους Κροάτες, Βόσνιους, Αλβανούς και Βουλγάρους συνεργάτες του Άξονα
  • Έδωσε αυτονομία στις περιοχές του Κοσόβου και της Βοιβοντίνας
  • Δημιούργησε το «μακεδονικό» έθνος και τη «Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας» για να τους αποβουλγαρίσει και να αποκτήσει βλέψεις προς το Αιγαίο.

Πενήντα χρόνια μετά και αφότου ο σιδερένιος Τίτο πέθανε, τα εθνικά μίση επανήλθαν στο προσκήνιο. Η Σλοβενία και η Δημοκρατία της «Μακεδονίας» ανεξαρτητοποιήθηκαν.  Η Κροατία, η Βοσνία και η Γιουγκοσλαβία (πλέον Σέρβοι και Μαυροβούνιοι) ενεπλάκησαν σε ένα αιματηρό πόλεμο στη Βοσνία Μάρτιο του 1992 μέχρι τον Δεκέμβριο του 1995 με εκατόμβες νεκρών και από τις 2 μεριές. Το 1995 οι Σέρβοι της Βοσνίας κατηγορήθηκαν ότι δολοφόνησαν περι τους 8.000 μουσουλμάνους Βόσνιους και αυτή είναι που σήμερα αναγνωρίστηκε ως γενοκτονία που πρέπει να τιμάται στις 11 Ιουλίου. Όμως υπάρχουν και κάποια αν όπως:

  • Στην ίδια περιοχή και την ίδια περίοδο περί τους 5.000 Σέρβους δολοφονήθηκαν από Βόσνιους
  • Το 2007 το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εξέδωσε την απόφασή του στην υπόθεση της Βοσνίας Ερζεγοβίνης κατά της πρώην Γιουγκοσλαβίας που αναγνωρίζει σχετικά σφαγή στη Σρεμπρένιτσα το ως γενοκτονία, αλλά δεν μπορεί όμως να αποδοθεί ευθύνη ή συνέργεια προς τη Γιουγκοσλαβία παρά μόνο ότι η Σερβία παραβίασε το διεθνές δίκαιο καθώς δεν έλαβε κανένα μέτρο για να εμποδίσει τη σφαγή αυτή.
  • Την ίδια στιγμή ουδείς μίλησε για την απάθεια των Ολλανδών της ειρηνευτικής δύναμης που βρισκόταν εκεί και δεν έπραξαν απολύτως τίποτε.

Και ερχόμαστε στο σήμερα και στην ψηφοφορία και να δούμε κάποια βασικά στοιχεία:

  • Η πρόταση ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία από τη Γερμανία και Ρουάντα. Η Γερμανία είναι γνωστή για την εισχώρησή της στα Βαλκάνια και ειδικά προς το Κόσοβο, όπου έχει έρθει αρκετές φορές σε ρήξη με τη Σερβία για τον έλεγχο της περιοχής. Επίσης ας μην ξεχνάμε ότι η Γερμανία έχει μεγάλα ερείσματα και σε Σλοβενία και ειδικά στη Κροατία
  • Οι χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας όπως Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Κροατία, Σλοβενία και Βοσνία ψήφισαν υπέρ της αναγνώρισης της γενοκτονίας κάτι που δείχνει ότι πλέον καίγονται όλες οι γέφυρες με τους Σέρβους. Βέβαια ας μην ξεχνάμε ότι Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Κροατία και Σλοβενία ανήκουν στο ΝΑΤΟ.
  • Επίσης βλέπουμε ότι πολλές χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος απείχαν κάτι που ήρθε σε αντίθεση με το σκληρό πυρήνα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ αλλά εκτιμήθηκε από τη Σερβία
  • Ο σκληρός πυρήνας της ΕΕ και του ΝΑΤΟ υποστήριξε το ψήφισμα.

Πώς μεταφράζονται τα παραπάνω;

  • Τόσο η ΕΕ αλλά και το ΝΑΤΟ θέλουν να εξαλείψουν την Ρωσική επιρροή στα Βαλκάνια και η Σερβία μέχρι πρότινος αποτελούσε το τελευταίο φιλορωσικό κράτος στη περιοχή. Τα τελευταία χρόνια το Βελιγράδι έχει κινηθεί αρκετά φιλοευρωπαϊκά, ενώ πολλές Ευρωπαϊκές εταιρείες δραστηριοποιούνται στη Σερβία και οι επενδύσεις έχουν αυξηθεί. Την ίδια στιγμή οι Σερβικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν στενότερη συνεργασία με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη παρά με τη Ρωσία. Η εν λόγω καταδίκη της Σερβίας και του Σερβικού λαού ουσιαστικά διώχνει τους Σέρβους ακόμα πιο μακριά από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και τους στέλνει στην ρωσική αγκαλιά. Μάλιστα στη Σερβία ακόμα και οι αντικυβερνητικές εφημερίδες αλλά και σύσσωμος ο Σερβικός λαός νοιώθει αηδιασμένος και θυμωμένος με τη Δύση και πλέον (αν και είναι οι πρώτες αντιδράσεις) βλέπουμε την ταύτιση της Σερβίας με την Ρωσία. Άρα κατάφεραν το ανάποδο από αυτό που ήθελαν, εκτός αν τους βολεύει η αστάθεια στην περιοχή.
  • Στο Μαυροβούνιο η κυβέρνηση ψήφισε υπέρ της καταδίκης της Σερβίας. Όμως ο λαός έχει έντονα Σερβικά αισθήματα κάτι που είδαμε το 2020-2021, όταν η κυβέρνηση κυνήγησε όσους δήλωναν Σέρβοι (παράβαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων) πράξη που οδήγησε τον λαό σε τεράστιες κινητοποιήσεις με συμμετοχή άνω του 50% αυτού. Με μπροστάρη την εκκλησία η συντριπτική πλειοψηφία του Μαυροβουνίου συντάσσεται με τη Σερβία και αυτό θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα στη συνοχή του κράτους που στηρίζεται οικονομικά στο τουρισμό, στο εμπόριο και στην σερβική αγορά. Επίσης η κοινωνική κρίση μπορεί να θεωρείται αναμενόμενη με πιθανότητα την επαναφορά του αιτήματος ένωσης εκ νέου Σερβίας και Μαυροβουνίου.
  • Η Βοσνία πάει για διάλυση. Η Βοσνία έχει στο εσωτερικό της τη Σερβική Δημοκρατία (Republika Srbska) που είναι αυτόνομη περιοχή με δικές της αρχες και που αποτελείται από Σέρβους και με πρωτεύουσα τη Μπάνια Λούκα. Για αρκετά χρόνια, το 90% του πληθυσμού θέλει απόσχιση από τη Βοσνία κάτι που άλλωστε έχουν δικαίωμα βάσει της συμφωνίας για τη δημιουργία του κράτους της Βοσνίας. Ήδη με τις πρώτες δηλώσεις του πρόεδρου της Σερβικής Δημοκρατίας, Μίλοραντ Ντόντικ ανακοινώθηκε ότι θα φέρει το θέμα δημοψηφίσματος για διάσπαση από τη Βοσνία. Άλλωστε εδώ και πολύ καιρό, οι Σέρβοι της Βοσνίας δεν μετέχουν στις ομοσπονδιακές δομές διακυβέρνησης και αμφισβητούν τις αρμοδιότητες του Διεθνή Αρμοστή της Βοσνίας. Η Βοσνία και η Βόρεια Μακεδονία αποτελούν τα πιο ανομοιογενή κράτη της Βαλκανικής και άρα τα πιο επίφοβα για να διασπαστούν κάτι που δεν επιθυμεί τόσο η Ελλάδα όσο και η ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
  • Τέλος βλέπουμε για άλλη μια φορά την Ευρώπη να μην είναι ενωμένη στην εξωτερική πολιτική και να μην υπάρχει σχεδιασμός για να υπάρξει ειρήνη σε μια επικίνδυνη περιοχή.
  • Όσο αφορά τη Βοσνία δεν είναι τυχαίο ότι το χειμώνα το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε να στείλει ξανά Ειρηνευτική Δύναμη εκεί στα πλαίσια της ΕΕ για να διατηρήσει την συνοχή του κράτους, κάτι που έπραξαν και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Με τα παραπάνω βλέπουμε ότι ο μόνος κερδισμένος είναι η Ρωσία, η οποία κατάφερε χωρίς ιδιαίτερο κόπο:

  • Να διατηρήσει την Σερβία στην σφαίρα επιρροής της και από όσο αναμένεται να ενισχύσει τη επιρροή της στο Βελιγράδι
  • Να συσπειρώσει τους Σέρβους ενάντια στη Δύση, ακόμα και τους πλέον φιλοδυτικούς
  • Να αποκτήσει έρεισμα για να προωθήσει την ιδέα της Μεγάλης Σερβίας με την ένωση Σερβίας- Μαυροβουνίου και Σερβικής Δημοκρατίας. Και ποιός μας λέει ότι το Κόσοβο δεν θα είναι επόμενος στόχος;

Με αυτόν τον τρόπο, η Ρωσία εδραιώνεται περισσότερο τόσο στη Σερβία όσο και στη Βαλκανική με τον ίδιο περίπου τρόπο που έπραξε το 1878 με τη συνθήκη του Αγίου Στεφάνου και με την ιδέα του Πανσλαβισμού Παράλληλα, θα δημιουργηθούν διασπαστικές κινήσεις στη Βοσνία που θα επιφέρουν αναστάτωση στη Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Τα τελευταία 5 χρόνια, η Σερβία έχει μια υψηλή οικονομική ανάπτυξη με μεγάλες αυξήσεις σε μισθούς. Την ίδια στιγμή, οι επενδύσεις στη Σερβία έχουν αυξηθεί με συνεχόμενα έργα χρηματοδοτούμενα από Ρωσία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Κίνα και Αραβικές χώρες. Επίσης ο Σερβικός στρατός έχει αυξήσει τη αποτρεπτική του ισχύ, έχει αυτονομία σε οπλικά συστήματα και στρατιωτικά εφόδια και υλικά και τέλος το ηθικό του στρατεύματος είναι υψηλό και με πολύ καλούς μισθούς και τρόπους διαβίωσης.

Επίσης εδώ και 5 χρόνια, η Σερβία ενώ έχει επαγγελματικό στρατό, ξεκίνησε εντατικά την εθελοντική στράτευση εφέδρων και όπως αναφέρει δημοσίευμα της Σερβικής εφημερίδας Vreme εδώ και 2 βδομάδες ο Σερβικός στρατός καλεί για μετεκπαίδευση εφέδρους, για πρώτη φορά τέτοια εποχή. Γενικά, το τελευταίο διάστημα μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει μια έξαρση σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς και αναβάθμιση της εκπαίδευσης στη Σερβία.

Παράλληλα, προετοιμάζεται εδώ και 5 έτη ο σερβικός λαός για ένα πόλεμο. Έτσι στη Σερβία έχουν γυριστεί πολύ καλές πολεμικές ταινίες για το Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το Πόλεμο στο Κόσοβο. Επίσης φέτος στη Eurovision η Σερβία ήταν να κατέβει με το τραγούδι Gnezdo Orovo (η φωλιά του αετού). Τα λόγια αναφέρουν ότι μαύρα κοράκια (συμβολίζουν την Αλβανία) επιτέθηκαν και πήραν τη φωλιά του αετού (σύμβολο της Σερβίας που υπάρχει και στη σημαία τους) και ο πατέρας αετός λέει στα αετόπουλα ότι το καλό θα νικήσει και θα τα πάρουμε πίσω αυτά που μας ανήκουν. Καθαρή αναφορά στο Κόσοβο.

Όμως η Σερβία έχει κατηγορηθεί το 2018 με τη υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών όπως και στις πρόσφατες εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία, ότι προώθησε εντός της Βόρειας Μακεδονίας τις Ρωσικές θέσεις που ήταν κατά της συμφωνίας και της προώθησης του VMRO. Άρα έχουμε την Σερβική επιρροή στη Βόρεια Μακεδονία που προωθεί τις Ρωσικές θέσεις.

Έτσι ξαναγυρνάμε στα 4 γεγονότα που έγιναν αυτό το διάστημα:

  1. Ψήφισμα για ένταξη του Κοσόβου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
  2. Απαγόρευση της εισόδου των θρησκευτικών αρχών της Σερβίας στο Κόσοβο για λειτουργήσουν την περίοδο του Πάσχα.
  3. Εκλογές και νίκη του φιλορωσικού VMRO στη Βόρεια Μακεδονία που τορπιλίζει το μέλλον της χώρας στην ΕΕ και προξενεί νέες έριδες εντός του ΝΑΤΟ μεταξύ των Σκοπίων με Αθήνα και Σόφια.
  4. Ψήφισμα για αναγνώριση της σφαγής της Σρεμπρένιτσα ως γενοκτονία.

Όλα έχουν έναν κοινό παρονομαστή: τη Σερβία, τον καλύτερο σύμμαχο της Ρωσίας στα Βαλκάνια.

Έτσι η Σερβία σίγουρα θα υποστηρίξει τις θέσεις της στους σερβικούς πληθυσμούς σε Βοσνία και Μαυροβούνιο για ένωση και δημιουργία της Μεγάλης Σερβίας κάτι που θα αποσταθεροποιήσει τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Την ίδια στιγμή θα επικεντρωθεί στο Κόσοβο, γενέτειρα των Σέρβων, για τη προστασία της σερβικής μειονότητας. Για τους Σέρβους το Κόσοβο είναι μια περιοχή ιερή.

Και το ΝΑΤΟ και η ΕΕ τι θα κάνουν; Θεωρώ πολύ λίγα. Να θυμίσουμε ότι το καλοκαίρι του 2023 σε κρίση στο Κόσοβο δεν μπορούσαν να βρουν 500 στρατιώτες να πάνε στο Κόσοβο για να επιφέρουν την ηρεμία, κάτι που τελικά έπραξε η αναθεωρητική Τουρκία, με ό, τι αυτό μπορεί να σημαίνει. Έτσι σε μια γενικευμένη κρίση με αλλαγές συνόρων και με τους πολέμους σε Ουκρανία και Ισραήλ, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν θα μπορέσουν να διαθέσουν τα απαραίτητα στρατεύματα να ανακόψουν τον Σερβικό επεκτατισμό και φυσικά την ρωσική επιρροή. Εκτός αυτού η περιοχή μας έχει διδάξει ότι κάθε αλλαγή γίνεται με αίμα και όχι με μελάνι.

Όσο αφορά την Βόρεια Μακεδονία που η τωρινή πρόεδρος της δημοκρατίας και πρωθυπουργός ανοιχτά πλέον καταπατούν τη συμφωνία των Πρεσπών, είδαμε ότι οι Ευρωπαϊκές χώρες, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ καταδίκασαν τη στάση των νέων αρχών της Βόρειας Μακεδονίας και τη κάλεσαν στο «ευρωπαϊκό δρόμο». Τυχαία; Όχι διότι οι κινήσεις των Σκοπιανών πολιτικών ξαναγεννούν τις έριδες του παρελθόντος και απομακρύνουν την ιδέα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ από τους Σλαβομακεδόνες και τους οδηγούν να κινηθούν σε αχαρτογράφητα νερά με:

  • Ένταση με την Ελλάδα για τη μη τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και την αναγέννηση των προκλήσεων, του αλυτρωτισμού και της καταπάτησης της καλής γειτονίας
  • Ένταση με την Βουλγαρία για τη μη τήρηση της δικής τους συμφωνίας σχετικά με τα θέματα εθνότητας, γλώσσας και ιστορίας.
  • Εσωτερική ένταση λόγω της κάκιστης οικονομίας και της τεράστιας διαφθοράς που πλέον με την απομάκρυνση από την ΕΕ θα επιδεινωθεί με απρόβλεπτες συνέπειες για τη συνοχή του κράτους.
  • Στο ίδιο πλαίσιο, η εσωτερική κρίση μεταξύ των φιλοευρωπαϊων Αλβανών της Βόρειας Μακεδονίας, που είναι συγχρόνως πάμφτωχοι και επηρεάζονται πιο πολύ από την οικονομική κρίση και των Σλαβομακεδόνων κάτι που ήδη από πέρυσι οι Σκοπιανοί αναφέρουν ότι είναι ένα ρεαλιστικό σενάριο που μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική κρίση ακόμα και σε εμφύλιο.

Ποιος κερδίζει; Σίγουρα ο κ Πούτιν που δημιουργεί συνεχώς νέα μέτωπα στο ΝΑΤΟ (μην ξεχνάμε ότι αυτή την εβδομάδα στις 22 Μαΐου ανακοίνωσε εδαφικές διεκδικήσεις στις Βαλτικές χώρες που είναι μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ). Είναι βέβαιο ότι οι κινήσεις της Γερμανίας στη περιοχή και γενικότερα του σκληρού πυρήνα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ δεν ήταν και οι πιο έξυπνες, εκτός αν τους βολεύει ένας νέος πόλεμος στη Βαλκανική.

Σε αυτό το χάος που δημιουργείται η Ελλάδα κρατάει επι το πλείστόν σωστή στάση αλλά εκτιμώ ότι πρέπει:

  • Να προωθήσει επενδύσεις στα πλαίσια του ΝΑΤΟ στην Βόρεια Μακεδονία που θα είναι ελληνικών συμφερόντων και θα ελέγχουν κατά πολύ τη χώρα, όπως νέο και σύγχρονο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο Θεσσαλονίκης- Ευζώνοι-Γευγελή- Σκόπια, δωρεάν φοίτηση Σλαβομακεδόνων φοιτητών σε ελληνικά ΑΕΙ και φοίτηση Σλαβομακεδόνων στρατιωτικών σε Ελληνικά στρατιωτικά ιδρύματα.
  • Να προχωρήσει στην αποστολή ειρηνευτικής δύναμης στη Βοσνία και να ενισχύσει την στρατιωτική της παρουσία σε Κόσοβο, Βοσνία, Μαυροβούνιο αλλά και στη Βόρεια Μακεδονία.
  • Να διατηρήσει και να επαυξήσει τις ελληνοσερβικές θέσεις με σκοπό τη διατήρηση ενός κατευνασμού της Σερβίας για να αποτραπεί ένας πόλεμος με αιματοχυσίες.

Με τα παραπάνω η Ελλάδα θα:

  • αυξήσει το αποτύπωμά της στη Βαλκανική
  • θα φανεί ότι είναι παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης
  • θα γίνει ο τοποτηρητής του ΝΑΤΟ στη περιοχή.

Ας ευχηθούμε ότι δεν θα ξαναζήσουμε ένα πόλεμο ξανά στη γειτονιά μας.

1η δημοσίευση εδώ

https://methormisakathektou.blog/russia/%cf%84%ce%b1-%ce%b2%ce%b1%ce%bb%ce%ba%ce%ac%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%cf%83%ce%b5-%ce%bd%ce%ad%ce%b5%cf%82-%ce%ba%cf%81%ce%af%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82/26/05/2024/

Πηγές

– Σερβική εφημερίδα Blic

– Σερβική εφημερίδα Politika

– Σερβική εφημερίδα Vreme

– Βοσνιακή εφημερίδα vijesti

– Πηγές από Σέρβους και Σερβοβόσνιους αξιωματικούς

– Αυστριακή εφημερίδα Kurir

– Σκοπιανική εφημερίδα Nova Makedonja

– Σκοπιανικό πρακτορείο ειδήσεων http://www.mia.com.mk

Πηγή εικόνας

https://www.futuribles.com/en/les-balkans-et-leurope-convergence-et-diversite/

Θεόδωρος Σαράφης, Έφεδρος Αξιωματικός ΣΞ

Πριν Φύγετε