Αρχική » 13 Φεβρουαρίου – η πραγματική γιορτή των ερωτευμένων

13 Φεβρουαρίου – η πραγματική γιορτή των ερωτευμένων

Η Ορθόδοξη εκκλησία τιμά τους άγιους Ακύλα και Πρίσκιλλα

0 comment 2,4K views

Του Αριστείδη Ρούνη*

Εισαγωγή

Όπως τη σημερινή ημερομηνία, στις 13 Φεβρουαρίου η Εκκλησία μας εορτάζει την ιερή μνήμη δύο σημαντικών αγίων της αποστολικής εποχής, του Ακύλα και της Πρίσκιλλας.

Οι άγιοι Απόστολοι Ακύλας και Πρίσκιλλα ήταν ζευγάρι Ιουδαίων. Κατάγονταν από τον Πόντο. Κατοικούσαν στην Κόρινθο. Εκεί εξασκούσαν το επάγγελμα του σκηνοποιού. Ήταν δε άνθρωποι ενάρετοι και ευσεβείς.

Απόστολος Παύλος και Άγιοι Ακύλας και Πρίσκιλλα

Όταν ο απόστολος Παύλος επισκέφθηκε την Κόρινθο για να διδάξει την Ορθόδοξη πίστη, το ζεύγος του προσέφερε θερμή φιλοξενία, καθώς είχε εντυπωσιαστεί με το κήρυγμά του. Τόσο τους άγγιξε ο φλογερός και σωτήριος λόγος του απόστολου, ώστε αφού κατηχήθηκαν και βαπτίσθηκαν από αυτόν, αποφάσισαν να τον ακολουθήσουν στις περιοδείες του ως βοηθοί του. O Απόστολος εντυπωσιάσθηκε τόσο από τις αρετές και τη χριστιανική τους δράση, ώστε τους μνημονεύει στις επιστολές του, γράφοντας ότι για τις προσφερθείσες υπηρεσίες τους και το θάρρος είναι ευγνώμων όχι μόνον εκείνος, αλλά και όλες οι εκκλησίες των εθνών.

Το μαρτυρικό τέλος τους

Οι διώκτες του χριστιανισμού τούς συνέλαβαν και αποκεφάλισαν τούς Αγίους χαρίζοντάς τους μαζί με τον τίτλο των Αποστόλων και τον τίτλο των Μαρτύρων. Ο Άγιος Ακύλας ακολούθησε την γυναίκα του στον θάνατο. Ο Ακύλας και η Πρίσκιλλα έμειναν ενωμένοι και αγαπημένοι μέχρι και την τελευταία στιγμή, αφού σύμφωνα με την Ακολουθία του Όρθρου, όταν ο Ακύλας είδε την γυναίκα του να αποκεφαλίζεται και να μαρτυρεί είπε : «Μπορώ να μην φανώ άνδρας εγώ, ανάλογα προς την γυναίκα μου ανδρείος και πρόθυμος για αποκεφαλισμό για την Πίστη του Χριστού;» και την ακολούθησε στον θάνατο.

Η πρόταση του μακαριστού αρχιεπισκόπου κ. Χριστόδουλου

Οι δύο αυτοί ιεροί σύζυγοι αποτελούν για την Ορθόδοξη Εκκλησία μας την αληθινή εκδοχή του ανύπαρκτου και εμπορικού «αγίου Βαλεντίνου». Ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είχε προτείνει να αντικατασταθεί με αυτή η φερμένη από την κακόδοξη «χριστιανική» Δύση «εορτή των ερωτευμένων».

Η αντίθετη άποψη

Αν και δεν υφίστανται στοιχεία για το πρόσωπο του «αγίου Βαλεντίνου» και ακόμα αν και η Καθολική Εκκλησία δεν συμπεριλαμβάνει την γιορτή αυτή στο επίσημο ημερολόγιό της, η συμβολικότητα της 14ης Φεβρουαρίου για ερωτευμένους διεθνώς, είναι δυστυχώς αναμφισβήτητη. Με απλά λόγια εορτάζεται ένας «άγιος» καθαρά για εμπορικούς λόγους! Οι Άγιοι Ακύλας και Πρίσκιλλα , οι προστάτες του χριστιανικού ζευγαριού, είναι πραγματικά πρόσωπα και όχι ανύπαρκτα!

Επίλογος

Από τα παραπάνω προκύπτει το συμπέρασμα ότι καλό είναι τα ορθόδοξα ζευγάρια να έχουν ως πρότυπο τους το ιερό και άγιο ζευγάρι, δηλαδή τους αγίους Ακύλα και Πρίσκιλλα.

Χρόνια Πολλά σε όλες κι όλους τους ερωτευμένους!

Πηγές

https://www.saint.gr/709/saint.aspx

https://www.profitisilias.com.gr/news/item/167-to-iero-zevgari-akyllas-kai-priskilla.html

http://www.agiosspiridonas.com/110-1/137-1/akilaspriskilla/

https://www.ekklisiaonline.gr/nea/o-agios-akylas-ke-i-agia-priskilla-oi-prostates-ton-syzygon/

https://hernews.gr/2023/02/13/akylas-kai-priskilla-oi-agioi-ton-erotevmenon-giortazoun-simera/

Πηγή εικόνας

https://www.profitisilias.com.gr/news/item/167-to-iero-zevgari-akyllas-kai-priskilla.html

*Βιογραφικό συντάκτη

https://greekhumans.com/general/

Πριν Φύγετε