Αρχική » Συνθήκες θανάτου – ανθρωποκτονία

Συνθήκες θανάτου – ανθρωποκτονία

0 comment 660 views

Της Σοφίας Παπασταύρου*

Είκοσι έξι (26) χρόνια έχουν περάσει από τα επεισόδια του 1996 στην κατεχόμενη Κύπρο στο οδόφραγμα της Δερύνειας και από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία σύλληψη.

Ο τότε διοικητής των ειδικών δυνάμεων του τουρκικού στρατού, Χασάν Κουντακτσί, παραδέχτηκε ότι διέταξε τη δολοφονία του Ελληνοκύπριου ήρωα Σολωμού Σολωμού.

Σε μία συνέντευξη του στην τουρκική εφημερίδα Sozcu, ο Κουντακτσί παραδέχτηκε πως ήταν αυτός που διέταξε τη δολοφονία του Σολωμού, στο συλλαλητήριο που είχε γίνει τον Αύγουστο του 1996 κατά της παράνομης τουρκικής κατοχής του βόρειου τρίτου της Κύπρου.

Για να δούμε λίγο πως έγιναν τα γεγονότα των δύο δολοφονιών.

Αναστάσιος Ισαάκ

Όλα ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 1996, όταν οι εντάσεις μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής πλευράς του νησιού της Κύπρου βρίσκονταν στο αποκορύφωμά τους.

Ο Τάσος Ισαάκ ήταν Ελληνοκύπριος πρόσφυγας από τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου.

Στις 11 Αυγούστου 1996 κατά τη διάρκεια μιας αντιπαράθεσης στη νεκρή ζώνη του ΟΗΕ μεταξύ των διαδηλωτών και ατόμων της τουρκικής νεοφασιστικής ομάδας “Γκρίζοι Λύκοι”, ο Τάσος Ισαάκ βρέθηκε ξαφνικά παγιδευμένος στα συρματόπλεγμα. Κανείς από τους συναγωνιστές του δεν είχε παρατηρήσει ότι είχε μείνει πίσω από την κύρια ομάδα διαδηλωτών.

Πολύ γρήγορα μία μεγάλη ομάδα ακροδεξιών τουρκικών και τουρκοκυπριακών ατόμων έτρεξε προς το μέρος του και εκεί άρχισε η επίθεση και ο ξυλοδαρμός του.

Ανενόχλητοι από τα κοντινά ειρηνευτικά στρατεύματα του ΟΗΕ οι Τούρκοι αξιωματικοί συνέχισαν να τον χτυπούν βάναυσα για αρκετά λεπτά.

Όταν τελικά οι Ελληνοκύπριοι, με τη βοήθεια των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ, κατάφεραν να απομακρύνουν τον Ισαάκ, αυτός ήταν νεκρός.

Σολωμός Σολωμού

Ο Σολωμός Σολωμού δολοφονήθηκε τρείς ημέρες, στις 14 Αυγούστου του 1996(ημέρα μνήμης της Αμμοχώστου), όπου είχε πάει μαζί με μία ομάδα διαδηλωτών να εναποθέσουν στεφάνια για τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ.

Ο Σολωμός πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε εν ψυχρώ από Τούρκο αστυνομικό, ενώ είχε περάσει τη νεκρή ζώνη και προσπαθούσε να ανέβει στον ιστό της σημαίας για να κατεβάσει την τουρκική σημαία που κυμάτιζε στη νεκρή ζώνη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. Μία σφαίρα τον βρήκε στο λαιμό και έπεσε νεκρός στο έδαφος.

Πάρα τις επίμονες αντιδράσεις των φίλων του να παραμείνει εκεί και να μην προχωρήσει, ο Σολωμός φορτισμένος από την δολοφονία και την κηδεία του Τάσου Ισαάκ, με ένα τσιγάρο στο στόμα και με περίσσιο θάρρος, δεν δίστασε να περάσει μπροστά και λέγοντας τα τελευταία του λόγια, «Εγώ θα κατεβάσω την σημαία», να ανέβει στον ιστό της.

Οι διάλογοι και οι φωνές στα βίντεο που υπάρχουν από εκείνη την μαύρη και φρικτή ημέρα, ταράζουν ακόμα στο άκουσμα τους.

Ο Κουντακτσί στην συνέντευξη του δήλωσε: “Τον προειδοποιήσαμε τρεις φορές. Μας αγνόησε. Έδωσα την τελική εντολή στον διοικητή της περιοχής. Ήταν ξεκάθαρο τι θα έκανε μετά την εντολή μου. Σήκωσα το χέρι μου και φώναξα πυρ”.

Ο τότε αξιωματικός του τουρκικού στρατού είχε δηλώσει:

«Αν η σημαία είχε πέσει δεν θα μπορούσαμε να σταματήσουμε εκεί. Δεν ήθελα να είμαι ο διοικητής που άφησε τη σημαία να πέσει. Είμαι ένας άνθρωπος που είναι έτοιμος να πεθάνει για τη σημαία της χώρας του».

Ολόκληρη η φρικτή σκηνή και η άνανδρη ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΊΑ καταγράφηκαν από δημοσιογράφους που βρίσκονταν κοντά και μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση σε Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία.

Στην κηδεία του Σολωμού, που έγινε στις 16 Αυγούστου στο Παραλίμνι, παρευρέθηκαν χιλιάδες άνθρωποι και τιμήθηκε ως επίσημη ημέρα πένθους στην Κύπρο.

Ακούστε το σχετικό τραγούδι του Νότη Σφακιανάκη, «Ήταν τρελός»

https://youtu.be/sMaXcMLnxjU

Πηγή Εικόνας

Royal Soul https://www.instagram.com/royalsoul____/

Στο Royal Soul μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες αναλύσεις με στόχο τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης.

*Η Σοφία Παπασταύρου είναι νηπιαγωγός – ιδρύτρια του Royal Soul.

Πριν Φύγετε