Αρχική » Η προσωπικότητα του Winston Churchill

Η προσωπικότητα του Winston Churchill

Ο πολιτικός, ο στρατιώτης, ο πατέρας της νίκης

0 comment 413 views
Ο Churchill

Ο Σερ Winston Churchill γεννήθηκε στης 30 Νοεμβρίου του 1874 στο ανάκτορο του Μπλενχάιμ. Ήταν γιός του Randolph Churchill και της Τζένης Τζέρομ. Από πολύ μικρός έδειξε ενδιαφέρον για τη ιστορία, κάτι που ανακάλυψε καλύτερα, όταν σπούδαζε στην σχολή Χαρρού και αργότερα στην Βρετανική Στρατιωτική ακαδημία.

Αξιωματικός και πολιτικός

Το 1895 έγινε Αξιωματικός του βρετανικού Ιππικού και μετείχε σε πολλές μάχες στο Σουδάν και στην νότια Αφρική. Ακολούθησε μια δαιδαλώδη πολιτική πορεία. Το 1900 έγινε πρώτη φορά βουλευτής των Συντηρητικών. Ωστόσο, επειδή διαφώνησε σε ορισμένες πολιτικές που ακολούθησε το κόμμα των Τόρις στο τομέα της άμυνας, αυτομόλησε στους φιλελεύθερους και το 1906 επανεκλέχτηκε βουλευτής.

Πολιτικός των Βρετανών

Μετά την μοιραία στρατηγική που ακολούθησε στα Δαρδανέλια την περίοδο 1915-16 και την ήττα της Αντάντ εξαφανίστηκε για λίγο από την πολιτική ζωή της Βρετανίας και επανήλθε το 1924. Τον Μάιο του 1940 ανέλαβε τον πρωθυπουργικό θώκο της Βρετανίας, ενώ ο Β’ΠΠ είχε ήδη περάσει το κατώφλι της Βρετανίας. Κατάφερε να δώσει δύναμη στο Βρετανικό λαό, μέσω των ομιλιών του. Στην εξωτερική πολιτική έμεινε γνωστός για την αδιαπραγμάτευτη στάση του στις απαιτήσεις του άξονα και την σκληρή πολιτική που ακολούθησε. Υπήρξε πολύ σημαντικός παράγοντας για την αναχαίτηση της Σοβιετικής απειλής στην Ευρώπη.

Επίλογος

Ο Churchill υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους ηγέτες σε παγκόσμιο επίπεδο. Ήταν ένας από τους βασικότερους παράγοντες στην νίκη κατά του ναζισμού. Για αυτό το λόγο ο βρετανικός λαός του έδωσε τον τίτλο του πατέρα της νίκης. Η ζωή του Churchill υπήρξε μια αλληλουχία μεγάλων επιτυχιών και τρομακτικών αποτυχιών. Έτσι, συνήθιζε να λέει το ρητό:

«Επιτυχία είναι να πηγαίνεις από αποτυχία σε αποτυχία χωρίς να χάνεται ο ενθουσιασμός».

Πηγή

Mary Soames, (1998), Speaking for themselves, Εκδόσεις Black Swan, Σελ. 32,40

Πηγή εικόνας

https://www.normandy1944.info/home/commanders/life-and-death-of-winston-churchill

Σταμάτης Κλαδάς, φοιτητής Πολιτικών Επιστημών

Πριν Φύγετε