Αρχική » Κακοπετριά: ένας επίγειος ορεινός παράδεισος

Κακοπετριά: ένας επίγειος ορεινός παράδεισος

0 comment 979 views

Της Αναστασίας Σταυράκη*

Η Κακοπετριά είναι ένα από τα πιο δημοφιλή χωριά της Κύπρου. Ο σημαντικότερος λόγος; Αρκετοί τουρίστες την επισκέπτονται ετησίως. Ωστόσο, υπάρχουν αμέτρητοι λόγοι για να επισκεφτεί κανείς την Κακοπετριά.

Η αμφιθεατρική θέα της, τα γραφικά σπίτια της παλιάς Κακοπετριάς χτισμένα από πέτρα, τα μονοπάτια της φύσης και τα ιστορικά αξιοθέατα είναι μερικοί από τους πολλούς λόγους. Τα μοντέρνα ξενοδοχεία και καταλύματα της μπορούν να φιλοξενήσουν πολλούς τουρίστες. Η τουριστική συνείδηση των κατοίκων του χωριού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της νοοτροπίας τους. Είναι πολύ φιλόξενοι, φιλικοί και πρόθυμοι να εξυπηρετήσουν τους τουρίστες, βοηθώντας τους σε οτιδήποτε χρειαστούν.

Η Κακοπετριά είναι ορεινό χωριό της Κύπρου, το οποίο βρίσκεται στην οροσειρά του Τροόδους. Αποτελεί συγκεκριμένα το βορειότερο χωριό της κοιλάδας της Σολέας, σε υψόμετρο 667 μέτρα. Υπάγεται διοικητικά στην επαρχία Λευκωσίας. Απέχει 55 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Κύπρου, τη Λευκωσία και έχει 1.300 μόνιμους κατοίκους.

Υπάρχουν τρεις εκδοχές για την ονομασία του χωριού. Μία εκδοχή είναι πως σε παλαιότερες εποχές η πρόσβασή της ήταν δύσβατη διότι ήταν βραχώδης. Η δεύτερη εκδοχή ήταν ότι στην είσοδο του χωριού υπήρχε κάποτε μια μεγάλη πέτρα, στην οποία βάση παράδοσης κάθονταν νιόπαντρα ζευγάρια μέχρι που μια μέρα η μεγάλη πέτρα πλάκωσε ένα νιόπαντρο ζευγάρι και έκτοτε αυτή η μεγάλη πέτρα ονομάστηκε κακόπετρα.

Η τρίτη εκδοχή είναι πως κάποτε ένας άρχοντας της Μαραθάσας είχε τρεις γιούς τον Νίκο, τον Πετρή και τον Παναγιώτη. Ο Πετρής ήταν ατίθασος, νευρικός και ανυπόφορος. Έτσι ο Παναγιώτης και ο Νίκος ζήτησαν από τον πατέρα τους να τον διώξει. Ο άρχοντας εξόρισε τον «κακό» γιό του και τον έστειλε στην άλλη πλευρά του βουνού με αποτέλεσμα ο Πετρής να είναι ο πρώτος κάτοικος του «παλιού χωριού», το σημείο που βρίσκεται σήμερα η «Παλιά Κακοπετριά». Συνεπώς, από το Πετρής και το κακός, το χωριό ονομάστηκε Κακοπετριά.

Η Παλιά Κακοπετριά είναι ένα μέρος του χωριού που πρέπει να περπατήσει κανείς για να θαυμάσει την ξεχωριστή και ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της. Οι πλακόστρωτοι δρόμοι, τα γραφικά σοκάκια, τα πέτρινα σπίτια, οι κεραμιδένιες σκεπές και τα ξύλινα μπαλκόνια των σπιτιών προσφέρουν στον επισκέπτη μια αίσθηση ευχαρίστησης και δίνουν άπλετη φαντασία για αναμνηστικές φωτογραφίες. Σημαντικά αξιοθέατα είναι η Πέτρα του Ανδρόγυνου που βρίσκεται στην είσοδο της Παλιάς Κακοπετριάς, οι δύο ιστορικοί της Νερόμυλοι, ο «Μύλος της Γωνιάς» και ο «Μύλος του Χατζησταυρινού», όπου υπάρχουν στο χωριό από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η λειτουργία τους σταμάτησε λίγο μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Δεν πρέπει να παραλείψει κανείς να επισκεφτεί τον Ηλεκτροπαραγωγικό Σταθμό της Κακοπετριάς που έχει αποτελέσει σημαντικό ιστορικό κεφάλαιο ως προς τον ηλεκτρισμό της Κύπρου, επειδή έχει ως πηγή ενέργειας του, το νερό.

Στο χωριό υπάρχουν και δύο μουσεία. Το μουσείο «Ληνός», το οποίο βρίσκεται στην «Παλιά Κακοπετριά» και έχει τρεις θεματικές ενότητες που αφορούν το κρασί, το ψωμί και το λάδι. Το μουσείο «Ελιόμυλος», το οποίο βρίσκεται στην αυλή της εκκλησίας της Σωτήρος και παρουσιάζει μια μυλόπετρα που κάποτε χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι του χωριού.

Είναι επίσης ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις της ορεινής πεζοπορίας, καθώς η ορεινή πεζοπορία στο βουνό αναδεικνύει το φυσικό πλούτο του χωριού μέσω των όμορφων μονοπατιών του. Οι τουρίστες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν την άγρια βλάστηση, τον ποταμό Κλάριο ή Καρκώτη, ο οποίος πηγάζει από τις πλαγιές της κορυφής του Τροόδους και διασχίζει την κοιλάδα της Σολέας, τον ποταμό Γαρίλλη και πολλές άλλες ομορφιές του βουνού. Ένα από τα πιο ξεχωριστά μονοπάτια της φύσης είναι το μονοπάτι που ξεκινάει από τις Καννούρες και καταλήγει στον Άγιο Νικόλαο Στέγης. Υπάρχουν πολλά τοπία για εξερεύνηση με πολλές φυσικές ομορφιές που μοιάζουν με πίνακα ζωγραφικής και ευκαιρία για καθαρό οξυγόνο, για ηρεμία και χαλάρωση μακριά από τους γρήγορους και έντονους ρυθμούς της πόλης.

Ωστόσο, πέρα από τα αξιοθέατα του χωριού, το ιστορικό ενδιαφέρον του, τα μουσεία του, το φυσιολατρικό και πεζοπορικό ενδιαφέρον που είναι αρκετοί λόγοι για να προσελκύσουν πολλούς τουρίστες, είναι και οι αντίστοιχοι θρησκευτικοί, καθώς υπάρχουν αρκετοί Ιεροί Ναοί και παρεκκλήσια. Υπάρχει ο Ι.Ν Αγίου Παντελεήμωνα στο κέντρο του χωριού, ο Άγιος Νικόλαος Στέγης, το εκκλησάκι του Άγιου Γεωργίου του Περαχωρίτη, το εκκλησάκι της Παναγίας της Θεοτόκου, ο Ι.Ν του Σωτήρος που βρίσκεται στη μέση του «παλιού χωριού» και το παρεκκλήσι του Αγίου Φανούριου.

Φωτογραφίες: Αναστασία Σταυράκη

Βιογραφικό συντάκτριας

https://greekhumans.com/2022/01/14/h-anastasia-stavraki-syntaktria-sto-greekhumans/

Πριν Φύγετε