Αρχική » Κακοπετριά: ένας επίγειος ορεινός παράδεισος

Κακοπετριά: ένας επίγειος ορεινός παράδεισος

0 comment 1,K views

Της Αναστασίας Σταυράκη*

Η Κακοπετριά είναι ένα από τα πιο δημοφιλή χωριά της Κύπρου. Ο σημαντικότερος λόγος; Αρκετοί τουρίστες την επισκέπτονται ετησίως. Ωστόσο, υπάρχουν αμέτρητοι λόγοι για να επισκεφτεί κανείς την Κακοπετριά.

Η αμφιθεατρική θέα της, τα γραφικά σπίτια της παλιάς Κακοπετριάς χτισμένα από πέτρα, τα μονοπάτια της φύσης και τα ιστορικά αξιοθέατα είναι μερικοί από τους πολλούς λόγους. Τα μοντέρνα ξενοδοχεία και καταλύματα της μπορούν να φιλοξενήσουν πολλούς τουρίστες. Η τουριστική συνείδηση των κατοίκων του χωριού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της νοοτροπίας τους. Είναι πολύ φιλόξενοι, φιλικοί και πρόθυμοι να εξυπηρετήσουν τους τουρίστες, βοηθώντας τους σε οτιδήποτε χρειαστούν.

Η Κακοπετριά είναι ορεινό χωριό της Κύπρου, το οποίο βρίσκεται στην οροσειρά του Τροόδους. Αποτελεί συγκεκριμένα το βορειότερο χωριό της κοιλάδας της Σολέας, σε υψόμετρο 667 μέτρα. Υπάγεται διοικητικά στην επαρχία Λευκωσίας. Απέχει 55 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Κύπρου, τη Λευκωσία και έχει 1.300 μόνιμους κατοίκους.

Υπάρχουν τρεις εκδοχές για την ονομασία του χωριού. Μία εκδοχή είναι πως σε παλαιότερες εποχές η πρόσβασή της ήταν δύσβατη διότι ήταν βραχώδης. Η δεύτερη εκδοχή ήταν ότι στην είσοδο του χωριού υπήρχε κάποτε μια μεγάλη πέτρα, στην οποία βάση παράδοσης κάθονταν νιόπαντρα ζευγάρια μέχρι που μια μέρα η μεγάλη πέτρα πλάκωσε ένα νιόπαντρο ζευγάρι και έκτοτε αυτή η μεγάλη πέτρα ονομάστηκε κακόπετρα.

Η τρίτη εκδοχή είναι πως κάποτε ένας άρχοντας της Μαραθάσας είχε τρεις γιούς τον Νίκο, τον Πετρή και τον Παναγιώτη. Ο Πετρής ήταν ατίθασος, νευρικός και ανυπόφορος. Έτσι ο Παναγιώτης και ο Νίκος ζήτησαν από τον πατέρα τους να τον διώξει. Ο άρχοντας εξόρισε τον «κακό» γιό του και τον έστειλε στην άλλη πλευρά του βουνού με αποτέλεσμα ο Πετρής να είναι ο πρώτος κάτοικος του «παλιού χωριού», το σημείο που βρίσκεται σήμερα η «Παλιά Κακοπετριά». Συνεπώς, από το Πετρής και το κακός, το χωριό ονομάστηκε Κακοπετριά.

Η Παλιά Κακοπετριά είναι ένα μέρος του χωριού που πρέπει να περπατήσει κανείς για να θαυμάσει την ξεχωριστή και ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της. Οι πλακόστρωτοι δρόμοι, τα γραφικά σοκάκια, τ